ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Χιλιάδες διαδηλωτές ενάντια στην καταδίκη του Ιμάμογλου

Τουρκία: Χιλιάδες διαδηλωτές ενάντια στην καταδίκη του Ιμάμογλου
AP Photo

Τουρκία: Ο Εκρέμ Ιμάμογλου καταδικάστηκε την Τετάρτη σε φυλάκιση δύο ετών, επτά μηνών και 15 ημερών για την υπόθεση που σχηματίστηκε για εξύβριση δημοσίων αξιωματούχων - Χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους και διαδηλώνουν κατά της καταδίκης

Ξεσηκώθηκαν οι Τούρκοι και κατέβηκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν κατά της καταδίκης του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου και την απαγόρευση πολιτικής δραστηριότητας που του επιβλήθηκε. Οι Τούρκοι πολίτες επέκριναν την κυβέρνηση μόλις έξι μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές που αναμένεται να αποτελέσουν μια από τις μεγαλύτερες πολιτικές προκλήσεις του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Να θυμίσουμε ότι το Τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε την Τετάρτη τον Ιμάμογλου, προβεβλημένο στέλεχος της αντιπολίτευσης, σε φυλάκιση δύο ετών, επτά μηνών και δεκαπέντε ημερών, μια απόφαση που αναμένεται να επικυρωθεί από εφετείο. Η καταδίκη αφορούσε προσβολή δημοσίων αξιωματούχων σε μια ομιλία που έκανε μετά τη νίκη του στις δημοτικές εκλογές της Κωνσταντινούπολης το 2019. Τότε είχε χαρακτήρισε «ηλίθιους» εκείνους που ακύρωσαν το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη, τις οποίες είχε κερδίσει ο ίδιος. Ωστόσο, η καταδίκη αυτή προκάλεσε επικρίσεις σε μεγάλη κλίμακα στο εσωτερικό και το εξωτερικό, με τους επικριτές να δηλώνουν ότι συνιστά καταπάτηση της δημοκρατίας.

Επικριτές ισχυρίζονται ότι τα τουρκικά δικαστήρια υπακούουν στη θέληση του Ερντογάν. Η κυβέρνηση λέει ότι το δικαστικό σώμα είναι ανεξάρτητο.

Ο δήμαρχος της τουρκικής μητρόπολης δήλωσε ότι η καταδίκη του είναι μια τιμωρία για την επιτυχία του.

«Ορισμένες φορές στη χώρα μας, καμία επιτυχία δεν μένει ατιμώρητη», είπε. «Θεωρώ αυτή την ανούσια και παράνομη τιμωρία να μου επιβάλλεται ως ανταμοιβή για την επιτυχία μου».

Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το πλήθος υπό τους ήχους πατριωτικής μουσικής, κρατούσε τουρκικές σημαίες μπροστά από το κτίριο του δήμου της Κωνσταντινούπολης, στο οποίο κρέμασαν ένα μεγάλο πανό με την εικόνα του ιδρυτή της Τουρκίας Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.

«Δικαιώματα, νόμος, δικαιοσύνη... Θα έρθει η μέρα που το AKP θα κληθεί να λογοδοτήσει», φώναζε το πλήθος κατά την έναρξη της συγκέντρωσης, αναφερόμενο στο κυβερνών κόμμα του Ερντογάν ΑΚΡ.

«Η κυβέρνηση φοβάται και γι' αυτό βγήκε μια τέτοια ετυμηγορία. Κανείς δεν μπορεί να σταματήσει αυτό το έθνος», είπε η Φιλίζ Κουμπασάρ, 56 ετών, η οποία ταξίδεψε από την πόλη Ντούζτζε, περίπου 200 χιλιόμετρα μακριά, για να συμμετάσχει στη διαδήλωση.

Διαβάστε επίσης:

Ιμάμογλου: Η παράνομη καταδίκη μου, ανταμοιβή για την επιτυχία μου

Ιμάμογλου: «Τίποτα δεν τελειώνει εδώ» - Αιχμές κατά Ερντογάν

ΗΠΑ: «Άδικη» η φυλάκιση του Ιμάμογλου λέει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ