ΚΟΣΜΟΣ

Βόρεια Κορέα: Πρωτοχρονιά με νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου

Βόρεια Κορέα, Πύραυλος
"Καλή χρονιά", από τη Βόρεια Κορέα
AP Photo

Νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από την τις πρώτες ώρες της Πρωτοχρονιάς.

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε έναν βαλλιστικό πύραυλο πάνω από τη θάλασσα στα ανατολικά της κορεατικής χερσονήσου τα ξημερώματα της Κυριακής, μετέδωσε το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap επικαλούμενο τον στρατό της Νότιας Κορέας.

Η κίνηση έρχεται λιγότερο από 24 ώρες μετά την εκτόξευση τριών βαλλιστικών πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα.

Ο βαλλιστικός πύραυλος μικρού βεληνεκούς εκτοξεύτηκε γύρω στις 02:50 τοπική ώρα από την Πιονγιάνγκ, ανέφερε το Yonhap, επικαλούμενο το γενικό επιτελείο της Νότιας Κορέας.

Κατά τη διάρκεια του 2022, η Βόρεια Κορέα προχώρησε σε αριθμό οπλικών δοκιμών άνευ προηγουμένου, πολλαπλασίασε τις εχθρικές χειρονομίες έναντι των γειτόνων της.

Χωρίς να λογαριάζονται οι σημερινές εκτοξεύσεις, η Βόρεια Κορέα είχε ήδη προχωρήσει σε περίπου 70 εκτοξεύσεις όπλων σε 38 δοκιμές το 2022, συμπεριλαμβανομένων αυτών τουλάχιστον οκτώ διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων (ICBMs), σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό εθνικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Τη Δευτέρα, βορειοκορεατικά UAVs παρεισέφρησαν στον εναέριο χώρο της Νότιας Κορέας, εξωθώντας τη Σεούλ να απογειώσει εσπευσμένα μαχητικά και επιθετικά ελικόπτερα για να τα καταρρίψουν. Επρόκειτο για το πρώτο επεισόδιο αυτής της φύσης από το 2017.

Πάνω από δέκα αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θεωρητικά απαγορεύουν στη Βόρεια Κορέα την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων ικανών να φέρουν πυρηνική γόμωση κι επέβαλαν βαριές οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της. Η Πιονγιάνγκ τις αψηφά, επικαλούμενη το δικαίωμά της στην εθνική άμυνα.

Αξιωματούχοι της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ προειδοποιούν εδώ και μήνες ότι η Βόρεια Κορέα ετοιμάζεται να προχωρήσει σε νέα δοκιμή πυρηνικού όπλου, την έβδομη στην ιστορία της.

Σεούλ και Ουάσιγκτον από την πλευρά τους πολλαπλασίασαν τα κοινά χερσαία, ναυτικά και αεροπορικά στρατιωτικά γυμνάσιά τους φέτος.