ΚΟΣΜΟΣ

Ο Πούτιν στέλνει φρεγάτα οπλισμένη με υπερηχητικούς πυραύλους στη Μεσόγειο

Ο Πούτιν στέλνει φρεγάτα οπλισμένη με υπερηχητικούς πυραύλους στη Μεσόγειο

Εντολή να σταλεί σε υπηρεσία μάχης η φρεγάτα «Admiral Gorshkov» έδωσε σήμερα Τετάρτη (4/1), ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, στέλνοντας ένα μήνυμα προς τη Δύση ότι η Ρωσία δεν θα υποχωρήσει στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το πλοίο θα πραγματοποιήσει θαλάσσιο ταξίδι μεγάλης εμβέλειας στον Ατλαντικό και τον Ινδικό Ωκεανό, καθώς και στη Μεσόγειο Θάλασσα, ανέφερε το ρωσικό κρατικό μέσο TASS, επικαλούμενο τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοιγκού.

Η φρεγάτα είναι εξοπλισμένη με «το πιο πρόσφατο υπερηχητικό σύστημα πυραύλων Zircon, του οποίου δεν υπάρχει αντίστοιχο σε καμία χώρα του κόσμου - ένα υπερηχητικό σύστημα με βάση τη θάλασσα - καθώς και άλλα όπλα τελευταίας γενιάς», είπε ο Πούτιν, μιλώντας μέσω βίντεο με τον Σοιγκού και τον κυβερνήτη του πλοίου, Ιγκόρ Κροκμαλ.

«Είμαι βέβαιος ότι τέτοια ισχυρά όπλα θα καταστήσουν δυνατή την αξιόπιστη προστασία της Ρωσίας από πιθανές εξωτερικές απειλές και θα συμβάλουν στη διασφάλιση των εθνικών συμφερόντων της χώρας μας», πρόσθεσε ο Πούτιν σύμφωνα με το CNNi και ευχήθηκε στο πλήρωμα του πλοίου «καλή επιτυχία στην υπηρεσία του για το καλό της πατρίδας».

Σύμφωνα με τον Σοιγκού, η φρεγάτα θα «διεξάγει ασκήσεις» με υπερηχητικούς πυραύλους Zircon, οι οποίοι θα μπορούσαν να ξεπεράσουν οποιοδήποτε σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας.

«Αυτό το πλοίο, οπλισμένο με «Zircon», είναι ικανό να εκτελεί ακριβή και ισχυρά πλήγματα εναντίον του εχθρού στη θάλασσα και στη στεριά», τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πύραυλοι πετούν με εννέα φορές την ταχύτητα του ήχου και έχουν βεληνεκές πάνω από 1.000 χιλιόμετρα.

«Είμαι πολύ χαρούμενος, συγχαρητήρια! Αυτή είναι μια εξαιρετική κοινή δουλειά, η οποία τελείωσε με ένα καλό, αναμενόμενο αποτέλεσμα», είπε ο Πούτιν προτού δώσει εντολή η φρεγάτα να «αρχίσει να ολοκληρώνει τις εργασίες».

Η Ρωσία, η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε μια κούρσα υπερηχητικών όπλων. Λόγω των ταχυτήτων τους -πάνω από πέντε φορές της ταχύτητας του ήχου- και της ευελιξίας τους, τέτοια όπλα θεωρούνται ως ένας τρόπος να αποκτήσουν πλεονέκτημα έναντι οποιουδήποτε αντιπάλου.

Ο στόχος ενός υπερηχητικού όπλου είναι πολύ πιο δύσκολο να υπολογιστεί από ό,τι για τους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους.