ΚΟΣΜΟΣ

Aναβιώνει ο εφιάλτης στην Κίνα - Εκτιμήσεις για 9.000 θανάτους

Συναγερμό προκαλεί η έξαρση του κορονοϊού στην Κίνα
Συναγερμό προκαλεί η έξαρση του κορονοϊού στην Κίνα
ΑΡ

Οι θάνατοι διασήμων από κορονοϊό περιπλέκουν τις προσπάθεις της Κίνας να υποβαθμίσουν το «πρόβλημα» του κορονοϊού, την ώρα που ο πλανήτης «οχυρώνεται» για να αποφύγει την επανάληψη του εφιάλτη. Οι εικόνες που φθάνουν από τον «Κόκκινο Δράκο» προκαλούν παγκόσμιο συναγερμό, με τα κρεματόρια και τα νοσοκομεία ασφυκτικά γεμάτα

Η Κίνα θρηνεί έναν αυξανόμενο αριθμό δημοσίων προσώπων που χάθηκαν από κορονοϊό, από ακαδημαϊκούς μέχρι τραγουδιστές της όπερας, με τους θανάτους τους να εμποδίζουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης να ελαχιστοποιήσει την κλίμακα της επιδημίας που σαρώνει τη χώρα.

Από τη στιγμή που οι αρχές ήραν τον περασμένο μήνα τους περισσότερους περιορισμούς που θεσπίστηκαν για να κρατήσουν μακριά τον ιό, ο κορονοϊός έχει κατακλύσει τον ευάλωτο πληθυσμό της Κίνας με τρομακτική ταχύτητα, αφήνοντας τα νοσοκομεία πλημμυρισμένα από ασθενείς και ηλικιωμένους και τα κρεματόρια κατακλυζόμενα να αδυνατούν να ανταποκριθούν στη ζήτηση.

Μέσα στο τρομακτικό αυτό σκηνικό, οι αρχές της Κίνας αγωνίζονται να διαμορφώσουν μια συνεκτική αφήγηση και να υπερασπιστούν τη στρατηγική μηδενικής ανοχής απέναντι στον ιό που εφάρμοσε ο πρόεδρος Σι Τζινπίγνκ, ειδικά αφού πέρασε δύο χρόνια «διαφημίζοντας» τον υψηλό αριθμό των νεκρών στη Δύση ως απόδειξη της ανώτερης διακυβέρνησης της Κίνας.

Τις τελευταίες εβδομάδες, μια σειρά από νεκρολογίες που δημοσιεύθηκαν από εταιρείες, ινστιτούτα, σχολεία και οικογένειες υπονόμευσαν το επίσημο αφήγημα ότι η έξαρση είναι υπό έλεγχο και οι παραλλαγές που επικρατούν στην Κίνα είναι λιγότερο σοβαρές.

Τραγουδιστές, ακαδημαϊκοί στα θύματα της πανδημίας

Ο κολοσσός Shanghai Kehua Bio-Engineering ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο ιδρυτής της Tang Weiguo, 66 ετών, ο οποίος μετέτρεψε τον όμιλο για περισσότερες από τρεις δεκαετίες σε μία από τις κορυφαίες εταιρείες κλινικών δοκιμών της Κίνας, πέθανε από κορονοϊό και υποκείμενο νόσημα στις 25 Δεκεμβρίου. «Παλιό αφεντικό Τανγκ, καλό ταξίδι», έγραψε η εταιρεία, η οποία πρόσφατα στράφηκε στην παραγωγή εκατομμυρίων γρήγορων τεστ κορονοϊού, σε μια νεκρολογία που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπό της.

Επιπλοκές που σχετίζονται με την Covid-19 στοίχισαν επίσης τη ζωή στην 39χρονη τραγουδίστρια της όπερας Chu Lanlan και τον διάσημο χορευτή και πολιτικό Zhao Qing, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 87 ετών, σύμφωνα με φίλους και συγγενείς. Ο Wang Tao, 52 ετών, αναπληρωτής κοσμήτορας στο Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Εσωτερικής Μογγολίας, πέθανε από κορονοϊό στις 30 Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε το εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Στο πανεπιστήμιο της Nanjing, πρώην φοιτητές θρήνησαν τον θάνατο του 87χρονου Hu Fuming, ενός φιλόσοφου και συνταξιούχου καθηγητή και συγγραφέα ενός διάσημου άρθρου που πυροδότησε κριτική στον πρώην ηγέτη Μάο Τσε Τουνγκ μετά την Πολιτιστική Επανάσταση. «Αλλάζοντας την ιστορία και καθοδηγώντας τους ανθρώπους – αυτό είναι πραγματικά το τι πρέπει να είναι ένας σπουδαίος λόγιος», έγραψε ένας από τους μαθητές του σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ορισμένα από τα αφιερώματα ανέφεραν τον κορονοϊό, αλλά τα περισσότερα απέδωσαν τους θανάτους σε απροσδιόριστες ασθένειες. Ανώτατοι υγειονομικοί αξιωματούχοι έχουν περιορίσει δραστικά τον ορισμό των θανάτων από Covid-19 μόνο σε ασθενείς με αναπνευστική ανεπάρκεια ή πνευμονία, εξαιρουμένων εκείνων που πέθαναν με άλλες παθήσεις παρά το γεγονός ότι βρέθηκαν θετικοί στον ιό.

Η Κίνα έχει αναφέρει 5.258 θανάτους από κορονοϊό σε εθνικό επίπεδο από την Τρίτη, συμπεριλαμβανομένων μόλις 25 από την 1η Δεκεμβρίου, παρά τις προβλέψεις για έως και 1 εκατομμύριο θανάτους στο τρέχον κύμα. Δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι στη Σαγκάη, τη Ναντζίνγκ και την Εσωτερική Μογγολία από τότε που το ποσοστό μόλυνσης εκτινάχθηκε τον περασμένο μήνα.

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας αργότερα είπε ότι τα δημοσιευμένα σύνολα θανάτων ήταν μόνο για «αναφορές έρευνας και μελέτης». Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία οδήγησαν τους «μετρ» του Διαδικτύου να αρχίσουν να καταγράφουν τους θανάτους ανεξάρτητα, με ορισμένες νεκρολογίες να μετατρέπονται σε εικονικούς πίνακες ανακοινώσεων καθώς οι χρήστες πρόσθεταν ανώνυμα ειδήσεις για χαμένους συγγενείς.

Φοιτητές στα πανεπιστήμια Tsinghua και Peking στο Πεκίνο και σε άλλα ακαδημαϊκά ιδρύματα καταμετρούν τους θανάτους μεταξύ συνταξιούχων καθηγητών, ενώ άλλοι ερευνητές του Διαδικτύου έχουν καταμετρήσει τουλάχιστον 16 θανάτους μεταξύ των 1.831 κορυφαίων στοιχείων στις ακαδημίες επιστημών και μηχανικής της Κίνας.

Ο Γου Ζουνιού, επικεφαλής επιδημιολόγος στο Κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα ηγηθεί μιας ομάδας για τον υπολογισμό των υπερβολικών δεδομένων θνησιμότητας και «να υπολογίσει τι θα μπορούσε ενδεχομένως να είχε υποτιμηθεί».

ΠΟΥ: Τα δεδομένα«δεν αντιπροσωπεύουν» τον πραγματικό αντίκτυπο της επιδημίας

Η ανάλυση των κινεζικών δεδομένων δείχνει ότι δεν έχουν προκύψει νέες παραλλαγές ανησυχίας, αλλά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέει ότι εξακολουθεί να μην έχει «πλήρη δεδομένα». Υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία για την κατακόρυφη αύξηση των μολύνσεων από κορονοϊό αφού το Πεκίνο τον περασμένο μήνα ήρε απότομα τους σκληροπυρηνικούς περιορισμούς που εφάρμοζε, με τα νοσοκομεία και τα κρεματόρια να κατακλύζονται γρήγορα.

«Δεν έχουμε ακόμη πλήρη στοιχεία», είπε ο διευθυντής έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ, Μάικλ Ράιαν.Η υπηρεσία του ΟΗΕ δημοσίευσε στοιχεία που παρείχαν τα Κινεζικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), μια ημέρα μετά τη συνάντηση αξιωματούχων του ΠΟΥ με Κινέζους επιστήμονες. Η Κίνα αναφέρει καθημερινούς θανάτους από Covid σε μεμονωμένα νούμερα.

«Πιστεύουμε ότι οι τρέχοντες αριθμοί που δημοσιεύονται από την Κίνα δεν υποδηλώνουν τον πραγματικό αντίκτυπο της νόσου όσον αφορά τις εισαγωγές στα νοσοκομεία, τις εισαγωγές στη ΜΕΘ και ιδιαίτερα τους θανάτους». Η Κίνα έχει καταγράψει μόλις 22 θανάτους από Covid-19 από τον Δεκέμβριο και έχει περιορίσει δραματικά τα κριτήρια ταξινόμησης θανάτων απο τη νόσο, πράγμα που σημαίνει ότι τα στατιστικά στοιχεία του ίδιου του Πεκίνου για το πρωτοφανές κύμα θεωρείται πλέον ευρέως ότι δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα.

Η «Όμικρον» παραμένει η κυρίαρχη παραλλαγή του κορονοϊού με βάση την πρόσφατη γονιδιωματική αλληλουχία, επιβεβαιώνοντας αυτό που είχαν ήδη πει οι επιστήμονες, αλλά κατευνάζοντας προς το παρόν τις ανησυχίες για μια νέα παραλλαγή ανησυχίας που εμφανίζεται.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Tέντρος Γκεμπρεγέσους, είχε δηλώσει νωρίτερα ότι οι αξιωματούχοι του οργανισμού είχαν συνομιλίες υψηλού επιπέδου τις τελευταίες εβδομάδες με ομολόγους τους στην Κίνα. «Συνεχίζουμε να ζητάμε από την Κίνα πιο γρήγορα, τακτικά, αξιόπιστα δεδομένα για νοσηλεία και θανάτους, καθώς και πιο ολοκληρωμένη αλληλουχία ιών σε πραγματικό χρόνο», είπε ο Τέντρος.

Επανέλαβε ότι η υπηρεσία υγείας των Ηνωμένων Εθνών κατανοεί γιατί ορισμένες χώρες εισάγουν νέους περιορισμούς για τον κορονοϊό σε επισκέπτες από την Κίνα. «Με την κυκλοφορία στην Κίνα τόσο υψηλά και ολοκληρωμένα δεδομένα που δεν υπάρχουν… είναι κατανοητό ότι ορισμένες χώρες λαμβάνουν μέτρα που πιστεύουν ότι θα προστατεύσουν τους πολίτες τους», είπε.

Φόβοι για ένα εκατομμύριο θανάτους

Οι Ηνωμένες Πολιτείες – οι οποίες θα απαιτήσουν αρνητικά τεστ από τους περισσότερους ταξιδιώτες από την Κίνα από σήμερα (5/1)– επαίνεσαν τον ρόλο του ΠΟΥ και είπαν ότι οι προφυλάξεις της ίδιας της Ουάσιγκτον οφείλονται στην έλλειψη διαφάνειας από το Πεκίνο.

Πολλά κινεζικά γραφεία τελετών και νοσοκομεία λένε ότι έχουν κατακλυστεί και διεθνείς ειδικοί στον τομέα της υγείας προβλέπουν τουλάχιστον 1 εκατομμύριο θανάτους που σχετίζονται με τον Covid στην Κίνα φέτος. Παρόλα αυτά, η Κίνα έχει αναφέρει πέντε ή λιγότερους θανάτους την ημέρα από το τέλος των περιορισμών της για μηδενικό Covid.

Η βρετανική εταιρεία δεδομένων υγείας Airfinity υπολόγισε ότι περίπου 9.000 άνθρωποι στην Κίνα πιθανότατα πεθαίνουν κάθε μέρα από τον Covid. Ασθενείς στο νοσοκομείο Zhongshan της Σαγκάης, πολλοί από τους οποίους ηλικιωμένοι, στριμώχνονταν σε αίθουσες την Τρίτη ανάμεσα σε αυτοσχέδια κρεβάτια με ανθρώπους σε αναπνευστήρες οξυγόνου και ενδοφλέβιες σταγόνες.

Μάρτυρας του Reuters μέτρησε επτά νεκροφόρες στο πάρκινγκ του νοσοκομείου Tongji της Σαγκάης την Τετάρτη. Εθεάθησαν επίσης εργάτες να κουβαλούν τουλάχιστον 18 κίτρινες σακούλες που χρησιμοποιούνται για τη μετακίνηση πτωμάτων. Το υπουργικό συμβούλιο της Κίνας ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα εντείνει τη διανομή φαρμάκων και θα καλύψει τη ζήτηση από ιατρικά ιδρύματα, γηροκομεία και αγροτικές περιοχές, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.