ΚΟΣΜΟΣ

Με τις ευλογίες της Μέρκελ οι αυξήσεις των γερμανικών μισθών

Με τις ευλογίες της Μέρκελ οι αυξήσεις των γερμανικών μισθών

Ιδιαίτερα θετική στις αυξήσεις που συμφώνησαν οι κοινωνικοί εταίροι στη Γερμανία εμφανίστηκε η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ.

Η Μέρκελ δήλωσε ότι είναι πρόθυμη να δείξει ευελιξία στην επιβολή φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές καθώς και σε μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης στην ευρωζώνη. Επίσης, εξήρε τις μισθολογικές αυξήσεις, που συμφωνήθηκαν κατά τις διαπραγματεύσεις για τις συλλογικές συμβάσεις.

Η γερμανίδα καγκελάριος άφησε να εννοηθεί ότι επιδιώκει συμβιβασμούς με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) της αντιπολίτευσης και τους εταίρους στην ΕΕ. Όμως, για άλλη μια φορά, απέρριψε την θέσπιση ευρωομολόγων ως λύση στην κρίση και επέμεινε ότι οι χώρες που παραβιάζουν τους δημοσιονομικούς κανόνες πρέπει να παραπέμπονται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Μιλώντας σε κομματική εκδήλωση των Χριστιανοδημοκρατών στο Βερολίνο, η Μέρκελ διεμήνησε ότι θέλει τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ να εκχωρήσουν μέρος της κυριαρχίας τους σε ό,τι αφορά τους προϋπολογισμούς τους σε αντάλλαγμα για μέτρα υπέρ της ανάπτυξης.

«Δεν μπορείς να ζητάς ευρωομόλογα αλλά να μην είσαι έτοιμος να κάνεις το επόμενο βήμα προς μια στενότερη ολοκλήρωση», είπε. «Δεν θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα επιτυχημένο νόμισμα μαζί έτσι».