ΚΟΣΜΟΣ

Πακιστάν: Δεκαπέντε νεκροί από πυρά μη επανδρωμένου αεροσκάφους

Πακιστάν: Δεκαπέντε νεκροί από πυρά μη επανδρωμένου αεροσκάφους

Δεκαπέντε άτομα τα οποία είναι φερόμενοι ως αντάρτες σκοτώθηκαν σήμερα από πυραύλους ενός αμερικανικού μη επανδρωμένου τηλεκατευθυνόμενου αεροσκάφους σε περιοχές όπου κατοικούν φυλές, στο βορειοδυτικό Πακιστάν, δήλωσαν αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας.

Δύο πύραυλοι εκτοξεύθηκαν από το αμερικανικό αεροσκάφος UAV (Unmanned Aerial Vehicle) εναντίον μιας βάσης των ανταρτών στην περιφέρεια Μιρ Άλι, 25 χλμ. ανατολικά της Μιρανσάχ, της πρωτεύουσας της επαρχίας Βόρειο Ουαζιριστάν, κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν, όπως διευκρίνισαν οι ίδιες πηγές.

«Δεκαπέντε αντάρτες σκοτώθηκαν από τους πυραύλους που εξαπολύθηκαν πριν από την αυγή, σε μια βάση. Είναι αδύνατον να αναγνωριστούν οι σοροί», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας στην Μιρανσάχ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, κατά πληροφορίες υπήρχαν ξένοι ανάμεσα στους νεκρούς στη σημερινή επίθεση, αλλά δεν ήταν σε θέση να το επιβεβαιώσει.

Ένας δεύτερος πακιστανός αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας, στην Πεσάβαρ, επιβεβαίωσε την επίθεση και τον απολογισμό.

«Λάβαμε πληροφορίες για το θάνατο 15 ανταρτών από πυρά ενός τηλεκατευθυνόμενου αλλά ακόμη δεν γνωρίζουμε την εθνικότητά τους», είπε ο δεύτερος αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί. «Αγνοούμε ακόμα πόσοι αντάρτες βρίσκονταν στη βάση όταν έγινε η επίθεση», πρόσθεσε.

Η επίθεση αποτελεί μια ακόμα απόδειξη ότι οι επιδρομές των αμερικανικών UAVs πολλαπλασιάζονται μετά τη σύνοδο του NATO τον Μάιο στο Σικάγο των ΗΠΑ.

Χθες Κυριακή, πέντε φερόμενοι ως αντάρτες, ανάμεσά τους ένα ηγετικό τους στέλεχος, σκοτώθηκαν σε επιδρομή στο Νότιο Ουαζιριστάν. Την προηγουμένη, τρεις είχαν σκοτωθεί σε επίθεση στην ίδια περιοχή. Την 28η Μαΐου, εννέα αντάρτες είχαν σκοτωθεί σε επιδρομή στο Βόρειο Ουαζιριστάν.

Σύμφωνα με έναν απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου, το 2009 έγιναν τουλάχιστον 45 επιδρομές αμερικανικών UAVs στις περιοχές των φυλών, το 2010 τουλάχιστον 101 και το 2011 τουλάχιστον 64.

Κατά το αμερικανικό ινστιτούτο έρευνας New America Foundation, οι επιθέσεις των τηλεκατευθυνόμενων αυτών αεροσκαφών έχουν στοιχίσει τη ζωή 1.715-2.680 ανθρώπων στο Πακιστάν μέσα σε οκτώ χρόνια.