ΚΟΣΜΟΣ

Λαβρόφ: Ο Ομπάμα ευθύνεται για τη διπλωματική κόντρα ΗΠΑ - Ρωσίας

O Σεργκέι Λαβρόφ
O Σεργκέι Λαβρόφ
ΑΡ

Ο Ομπάμα ευθύνεται για την έναρξη της διπλωματικής διαμάχης μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, ισχυρίζεται ο Σεργκέι Λαβρόφ

Ο Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ευθύνεται για την έναρξη μιας διπλωματικής διαμάχης, καθώς απέλασε 35 Ρώσους διπλωμάτες μετά από αναφορές για ρωσική ανάμειξη στις αμερικανικές εκλογές του 2016.

Είπε ότι οι ΗΠΑ διέκοψαν τις συνομιλίες με τη Ρωσία και ότι οι σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας δεν θα είναι ποτέ οι ίδιες όπως πριν. Αξιωματούχοι από τις δύο πλευρές επρόκειτο να συναντηθούν στο Κάιρο τον περασμένο Νοέμβριο για να συζητήσουν την επανέναρξη των επιθεωρήσεων στο πλαίσιο της συνθήκης New START για τη μείωση των πυρηνικών όπλων, με τις συνομιλίες να ακυρώνονται την τελευταία στιγμή.

Η Μόσχα κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι αρνείται να συζητήσει μια ευρύτερη ατζέντα «στρατηγικής σταθερότητας» μεταξύ των δύο μεγαλύτερων πυρηνικών δυνάμεων του κόσμου. Ο Λαβρόφ είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να σταθούν μόνες τους εναντίον της Ρωσίας και της Κίνας μαζί και αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο έπρεπε να «κινητοποιήσουν πλήρως τη Δύση».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο αξιωματούχος του Κρεμλίνου είπε επίσης ότι η Μόσχα θα αναγκαστεί να λάβει απροσδιόριστα μέτρα στα σύνορά της εάν η Φινλανδία ενταχθεί στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ. Η Φινλανδία και η Σουηδία έχουν υποβάλει αίτηση για ένταξη στο μπλοκ και επί του παρόντος βρίσκονται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις για την ένταξή τους.