ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Τι βρήκε η αστυνομία στο δεύτερο κρησφύγετο του αρχιμαφιόζου της Κόζα Νόστρα

Ο αρχιομαφιόζος της Κόζα Νόστρα
Ο αρχιομαφιόζος της Κόζα Νόστρα
ΑΡ

Ιταλία: Ένα δεύτερο κρησφύγετο που χρησιμοποιούσε ο πιο καταζητούμενος μαφιόζος, Ματέο Μεσίνα Ντενάρο ανακαλύφθηκε στο πίσω μέρος μιας ντουλάπας με συρόμενη βάση.

Ένα δεύτερο κρησφύγετο που χρησιμοποιούσε ο καταζητούμενος αρχιμαφιόζος της Ιταλίας Ματέο Μεσίνα Ντενάρο, ανακαλύφθηκε στο πίσω μέρος μιας ντουλάπας με συρόμενη βάση. Η ιταλική αστυνομία είπε ότι στον κρυμμένο θάλαμο βρέθηκαν κοσμήματα, πολύτιμοι λίθοι και ασημικά. Βρέθηκαν επίσης άδεια χάρτινα κουτιά, υποδηλώνοντας ότι τα πιθανώς αποκαλυπτικά, επιβαρυντικά έγγραφα απομακρύνθηκαν μετά τη σύλληψη του Μεσίνα Ντενάρο τη Δευτέρα. Ο «Diabolik» όπως ήταν επίσης γνωστός έκανε χημειοθεραπείες σε ιδιωτική κλινική στη Σικελία.

Λίγο μετά τη σύλληψή του, το αφεντικό της Μαφίας μεταφέρθηκε σε φυλακή στη Λ' Άκουιλα, στην κεντρική ιταλική περιοχή του Αμπρούτσο, όπου οι αναφορές λένε ότι θα συνεχίσει να υποβάλλεται σε θεραπεία για τον καρκίνο. Σήμερα (19/1), ο Μεσίνα Ντενάρο ενδέχεται να εμφανιστεί μέσω βιντεοκλήσης σε μια ακρόαση για τις δολοφονίες των δικαστών Πάολο Φαλκόνε και Τζιοβάνι Μπορσελίνο το 1992.

Οι δολοφονίες είναι μόνο δύο από τα εγκλήματα για τα οποία κρίθηκε ένοχος ο Ντενάρο, πρώην αφεντικό της ισχυρής ομάδας οργανωμένου εγκλήματος Κόζα Νόστρα. Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι το δεύτερο κρησφύγετο - ένας μικρός θάλαμος που μπορεί να χωρέσει μόλις ένα άτομο - είχε κατοικηθεί «πρόσφατα».

Το καταφύγιο βρίσκεται σε ένα σπίτι περίπου 300 μέτρα από το πρώτο κρησφύγετο του αφεντικού της Μαφίας στην πόλη Campobello di Mazara της Σικελίας. Τα κλειδιά του αυτοκινήτου που βρέθηκαν στην τσάντα που κουβαλούσε ο Ντενάρο τη στιγμή της σύλληψής του οδήγησαν τους ερευνητές στην πρώτη αυτή τοποθεσία. Η αστυνομία έκανε έφοδο στην τοποθεσία το απόγευμα της Δευτέρας και εντόπισε ένα ισόγειο διαμέρισμα 60 τ.μ., το οποίο χαρακτηρίστηκε «άνετο».

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι στην τοποθεσία βρέθηκαν πολυτελή αρώματα, ακριβά έπιπλα και επώνυμα ρούχα, καθώς και δύο κινητά τηλέφωνα και χάπια Viagra. Η αστυνομία αναζητούσε τον αρχηγό της μαφίας για τρεις δεκαετίες όταν συνελήφθη τη Δευτέρα, έχοντας κλείσει ραντεβού στην κλινική με ψεύτικο όνομα.

Πώς συνελήφθη το αφεντικό της Μαφίας

Το ψευδώνυμο, Andrea Bonafede, προκάλεσε τις υποψίες της αστυνομίας όταν συνειδητοποίησαν ότι ήταν το όνομα του ανιψιού του νεκρού αφεντικού της Μαφίας, Leonardo Bonafede. Η έρευνα έδειξε ότι το πραγματικό κινητό του Bonafede δεν βρισκόταν στο Παλέρμο το 2020 και το 2021, όταν ένας άνδρας που χρησιμοποιούσε το όνομα χειρουργήθηκε στην πόλη.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του στην κορυφή του συνδικάτου οργανωμένου εγκλήματος της Κόζα Νόστρα, ο Ντενάρο φέρεται να έδινε εντολές για εκβιασμούς, ξέπλυμα χρήματος, διακίνηση ναρκωτικών και παράνομη διαχείριση απορριμάτων. Καταδικάστηκε ερήμην το 2002 για μια σειρά φόνων.

Λεπτομέρειες για τη ζωή του πριν από τη σύλληψη έχουν αρχίσει να βγαίνουν στο φως. Ζούσε σε ένα σπίτι στο Campobello di Mazara, 116 χιλιόμετρα, από το Παλέρμο και μόλις 8 χιλιόμετρα από τη γενέτειρά του, το Castelvetrano. Ένας γείτονας είπε στην ιταλική τηλεόραση ότι έβλεπε συχνά τον άνδρα και χαιρετούσαν ο ένας τον άλλον τακτικά.