ΚΟΣΜΟΣ

«Όχι» Τζιαμπάο σε Αχμαντινετζάντ για την απόκτηση πυρηνικών

«Όχι» Τζιαμπάο σε Αχμαντινετζάντ για την απόκτηση πυρηνικών

Ο Κινέζος πρωθυπουργός Γουέν Τζιαμπάο δήλωσε σήμερα στον Ιρανό πρόεδρο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ ότι η Κίνα είναι αντίθετη με την απόκτηση πυρηνικών όπλων από οποιαδήποτε χώρα της Μέσης Ανατολής.

Ο Γουέν πρόσθεσε ότι η Κίνα «υποστηρίζει ότι το θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν θα πρέπει να επιλυθεί μέσω της διπλωματικής οδού με αμεροληψία».

Σημειωτέον, ο Αχμαντινετζάντ βρίσκεται στην Κίνα για να πάρει μέρος στη σύνοδο του Οργανισμού Συνεργασίας στη Σανγκάη.

Κίνα και Ιράν έχουν στενούς ενεργειακούς δεσμούς και το Πεκίνο έχει επανειλημμένα αρνηθεί τα αιτήματα των ΗΠΑ να επιβάλει αυστηρότερες οικονομικές κυρώσεις στο Ιράν εξαιτίας του πυρηνικού του προγράμματος και ζητά να βρεθεί διπλωματική λύση στο θέμα.

«Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας με την Κίνα. Χαιρόμαστε να βλέπουμε την Κίνα να προοδεύει», δήλωσε από την πλευρά του ο ιρανός πρόεδρος στον Γουέν.

Την ίδια ώρα, ανώτερος ιρανός αξιωματούχος εξέφρασε σήμερα την ελπίδα η χώρα του και η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) να μπορέσουν σύντομα να καταλήξουν σε ένα πλαίσιο συμφωνίας όσον αφορά τους ελέγχους σχετικά με την αμφιλεγόμενη πυρηνική δραστηριότητα της Τεχεράνης που έχουν μπλοκάρει.

Ο πρεσβευτής του Ιράν στην ΙΑΕΑ Αλί Ασγάρ Σολτανιέχ έκανε αυτές τις δηλώσεις δύο ημέρες πριν από την προγραμματισμένη συνάντησή του με αξιωματούχους της υπηρεσίας στη Βιέννη σε μια προσπάθεια να οριστικοποιηθεί μια συμφωνία που θα επιτρέψει στους επιθεωρητές της να πραγματοποιήσουν ελέγχους για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Ταυτόχρονα όμως ο Σολτανιέχ επέκρινε την εξάρτηση της ΙΑΕΑ από ξένες υπηρεσίες πληροφοριών, οι οποίες αποτελούν τη βάση για το αίτημα της υπηρεσίας να επισκεφθεί βάσεις, να συναντηθεί με ειδικούς και να έχει πρόσβαση σε έγγραφα που ενδέχεται να συνδέονται με στρατιωτικά πυρηνικά σχέδιο του Ιράν. «Δυστυχώς η υπηρεσία, η οποία υποτίθεται ότι είναι ένας διεθνής τεχνικός οργανισμός, παίζει τον ρόλο της υπηρεσίας πληροφοριών», κατήγγειλε μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Ο Σολτανιέχ σημείωσε εξάλλου ότι οι επιθεωρητές της ΙΑΕΑ δεν θα βρουν τίποτε στην στρατιωτική βάση του Παρσίν, την οποία επιθυμούν να ελέγξουν καθώς έχουν ενδείξεις ότι εκεί γίνονται δοκιμές εξαρτημάτων πυρηνικών κεφαλών. Μια επιθεώρηση στο Παρσίν θα έχει «ντροπιαστικά αποτελέσματα τα οποία θα αποδείξουν ότι η ΙΑΕΑ δεν θα πρέπει να βασίζεται σε αναξιόπιστες πηγές», είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.