ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Κατηγορεί τη Ρωσία ότι δεν τηρεί την συνθήκη για τη μείωση των στρατηγικών όπλων

ΗΠΑ: Κατηγορεί τη Ρωσία ότι δεν τηρεί την συνθήκη για τη μείωση των στρατηγικών όπλων
Associated Press

ΗΠΑ: Η New START είναι η τελευταία διμερής συμφωνία για τους εξοπλισμούς που συνδέει τις δύο πυρηνικές δυνάμεις

Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι δεν τηρεί τη συνθήκη New START (Νέα Συμφωνία για τη Μείωση των Στρατηγικών Όπλων) καθώς διέκοψε τις επιθεωρήσεις και ακύρωσε τις συνομιλίες που προβλέπονταν στο πλαίσιό της μεταξύ τους συμφωνίας.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν έφτασε ωστόσο στο σημείο να κατηγορήσει τη Μόσχα ότι αύξησε το πυρηνικό οπλοστάσιό της πέραν του συμπεφωνημένου ορίου.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν πρέπει μέχρι και σήμερα Τρίτη να αναφέρει στους Ρεπουμπλικάνους, οι οποίοι ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων εάν η Ρωσία παραβιάζει την συνθήκη.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, «Η Ρωσία δεν τηρεί την υποχρέωσή της να διευκολύνει τις επιθεωρήσεις στο έδαφός της».

Πέρσι, η Μόσχα ανακοίνωσε ότι αναβάλει τη σύνοδο που προβλεπόταν να διεξαχθεί τον Νοέμβριο μεταξύ Ρώσων και Αμερικανών με αντικείμενο τις επιθεωρήσεις αυτές, κατηγορώντας την Ουάσινγκτον για «εχθρότητα» και «τοξικότητα». Αυτή η συμβουλευτική επιτροπή είχε συνεδριάσεις για τελευταία φορά τον Οκτώβριο του 2021.

Η New START είναι η τελευταία διμερής συμφωνία για τους εξοπλισμούς που συνδέει τις δύο πυρηνικές δυνάμεις. Αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, τον Ιανουάριο του 2021, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν την είχε παρατείνει για μια πενταετία, δηλαδή μέχρι το 2026.

Η συμφωνία υπογράφηκε το 2010 και προβλέπει τον περιορισμό των οπλοστασίων των δύο χωρών στις 1.550 ανεπτυγμένες πυρηνικές κεφαλές, δηλαδή να μειωθούν κατά περίπου 30% σε σύγκριση με το προηγούμενο όριο που είχε τεθεί το 2002.