ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Οργή για το κινεζικό μπαλόνι - «Στα όπλα» οι Ρεπουμπλικάνοι

ΗΠΑ: Οργή για το κινεζικό μπαλόνι - «Στα όπλα» οι Ρεπουμπλικάνοι
Twitter / Kari Lake

Το Πεκίνο έκανε λόγο για «ατύχημα», ωστόσο δεν έπεισε. Ξέσπασαν οι Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές στα social media.

Οργή έχει ξεσπάσει στις ΗΠΑ για το κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι που εντοπίστηκε στον αμερικανικό εναέριο χώρο, ειδικά μετά τον εντοπισμό και δεύτερου τέτοιου μπαλονιού.

«Έχουμε αναφορές για ένα μπαλόνι που πετά πάνω από τη Λατινική Αμερική. Θεωρούμε ότι πρόκειται για ακόμη ένα κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πατ Ράιντερ, χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένη τοποθεσία.

Νωρίτερα χθες, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν μίλησε τηλεφωνικά με τον κινέζο ομόλογό του Ουάνγκ Γι για να τον ενημερώσει σχετικά με την αναβολή της επίσκεψής του στην Κίνα, κάνοντας λόγο για ανεύθυνη ενέργεια και ξεκάθαρη παραβίαση της κυριαρχίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το Πεκίνο εξέφρασε τη λύπη του για αυτήν την «ακούσια» είσοδο του μπαλονιού στον αμερικανικό εναέριο χώρο, υποστηρίζοντας ότι εξυπηρετεί «ερευνητικούς σκοπούς, κατά κύριο λόγο μετεωρολογικούς».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας χαρακτήρισε «ατύχημα» την είσοδο «αερόπλοιου» στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ, αποδίδοντάς το σε λόγους «ανωτέρας βίας». Παράλληλα κατηγόρησε πολιτικούς και μέσα ενημέρωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι εκμεταλλεύτηκαν το περιστατικό για να δυσφημίσουν το Πεκίνο.

«Η Κίνα ανέκαθεν σεβόταν το διεθνές δίκαιο, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ωστόσο, όπως φαίνεται η εξήγηση της Κίνας όχι μόνο δεν έπεισε τους Αμερικανούς αλλά έκανε τους Ρεπουμπλικάνους να ξεσηκωθούν και να πάρουν τα όπλα. Πολλοί από αυτούς εξέφρασαν την οργή τους στα social media κάνοντας λόγο για κατάρριψη του μπαλονιού.

Γερουσιαστές και βουλευτές ανεβάζουν φωτογραφίες τους με όπλα στα social media, γράφοντας «καταρρίψτε το μπαλόνι». O Γερουσιαστής του Οχάιο Τζ.Ντ.Βανς πόσταρε μια φωτογραφία του στο Twitter που τον δείχνει να κρατάει ένα όπλο, κοιτώντας ψηλά.

Παρομοίως και η υποψήφια για κυβερνήτης της Αριζόνα, Κάρι Λέικ, που έχει την υποστήριξη του Ντόναλντ Τραμπ, πόσταρε μια δική της φωτογραφία με όπλο στα χέρια. «Άκουσα ότι υπάρχει ένα μπαλόνι που πρέπει να τακτοποιήσουμε;» γράφει στην ανάρτησή της η Ρεπουμπλικανή.

Αντίστοιχα, η βουλευτής από την Τζόρτζια Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν έκανε λόγο σε ανάρτησή της για πράξη εκφοβισμού από την Κίνα ζητώντας και αυτή την άμεση κατάρριψη του αερόστατου.

Σχετικές ειδήσεις