ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Στα 9 ευρώ το ντονέρ κεμπάπ - «Σολτς ρίξε την τιμή του»

Γερμανία: Στα 9 ευρώ το ντονέρ κεμπάπ - «Σολτς ρίξε την τιμή του»

Η αύξηση στο ντονέρ κεμπάπ προβληματίζει τους νέους της Γερμανίας, οι οποίοι ζητούν από τον καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, να πάρει θέση και να ρίξει την τιμή του. 

Οι αυξημένες τιμές των προϊόντων στα σουβλατζίδικα της Γερμανίας προβληματίζουν τους Γερμανούς οι οποίοι πλέον εάν θέλουν να απολαύσουν μια μερίδα ντονέρ κεμπάπ θα πρέπει να πληρώσουν εννέα ευρώ.

Καθημερινά νεαροί από τη Γερμανία στέλνουν μηνύματα στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση στην οποία εκφράζουν τα παράπονά τους προς τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς και του ζητούν να παρέμβει προκειμένου να μειωθεί η τιμή του συγκεκριμένου πιάτου.

Κάποιοι από τους μαθητές έγραψαν προς την κυβερνητική ιστοσελίδα: «Σας παρακαλώ, κύριε Σολτς, μειώστε την τιμή στο κεμπάπ. Πληρώνω εννέα ευρώ για μία μερίδα ντονέρ κεμπάπ και δεν είναι καν βιολογικό το προϊόν». Άλλο μήνυμα έλεγε: «Ως μαθητής είναι σχεδόν αδύνατο να αγοράζω σε καθημερινή βάση μία μερίδα ντονέρ κεμπάπ. Γι' αυτό σας ζητώ να βάλετε φρένο στην τιμή του» ενώ στο Instagram ένας χρήστης έγραψε: «Γιατί είναι τόσο ακριβό το ντονέρ κεμπάπ;».

Η ομάδα των social media του Γερμανού καγκελάριου και του υπουργικού συμβουλίου ασχολείται πλέον με το θέμα και προσπαθεί να δικαιολογήσει την έκρηξη της τιμής των προϊόντων, μετά την έναρξη του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία.

Τον Απρίλιο του 2022, η γερμανική εφημερίδα «Bild», επικαλούμενη τον Γκίρσελ Ίλμπερ, πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της ένωσης Τούρκων παρασκευαστών ντονέρ κεμπάπ στην Ευρώπη, είχε γράψει ότι, στην πραγματικότητα το κόστος της μερίδας ντονέρ κεμπάπ δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 7,30 ευρώ.

Οι υπεύθυνοι από την κυβέρνηση που έπρεπε να απαντήσουν στα εκατοντάδες μηνύματα εξηγούσαν ότι το κόστος αυτό έχει διαμορφωθεί από την αύξηση των ενοικίων στα καταστήματα, το κόστος παράδοσης και τους μισθούς των εργαζομένων.

Εκτός αυτών η ομάδα του καγκελάριου Σολτς επισήμανε ότι βοηθάει τις μικρές εταιρείες σταματώντας την ανατίμηση στην ενέργεια. «Τα πακέτα ελάφρυνσης υποστηρίζουν όλες τις εταιρείες», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Ωστόσο η απάντηση αυτή δεν δείχνει να ικανοποιεί τους χρήστες οι οποίοι συνεχίζουν να στέλνουν μηνύματα δυσαρέσκειας στα social media λέγοντας ότι δεν έχει απαντήσει ο Σολτς στην ερώτηση.