ΚΟΣΜΟΣ

BBC για Τέμπη: Ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε συγγνώμη από τις οικογένειες των θυμάτων

O Kυριάκος Μητσοτάκης στον τόπο της τραγωδίας στα Τέμπη
O Kυριάκος Μητσοτάκης στον τόπο της τραγωδίας στα Τέμπη
ΑΡ

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε συγγνώμη από τις οικογένειες των 57 θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδία στα Τέμπη, μεταδίδει το BBC

Σε ένα μήνυμα στο Facebook, ο κ. Mητσοτάκης δήλωσε ότι «στην Ελλάδα του 2023, δεν γίνεται δυο τρένα να κινούνται αντίθετα στην ίδια γραμμή και να μην το έχει αντιληφθεί κανείς. Δεν μπορούμε, δεν θέλουμε και δεν πρέπει να κρυφτούμε πίσω από το ανθρώπινο σφάλμα».

Οι διαμαρτυρίες συνεχίζονται εδώ και μέρες. Συγκρούσεις με την αστυνομία αναφέρθηκαν την Κυριακή, καθώς χιλιάδες συμμετείχαν σε μια διαδήλωση στην πρωτεύουσα Αθήνα. Η αστυνομία εκτιμά ότι 12.000 άτομα έλαβαν μέρος στη διαμαρτυρία.

Είπαν ότι επτά αξιωματικοί τραυματίστηκαν και έγιναν πέντε συλλήψεις, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων AFP. Μερικοί διαδηλωτές έβαλαν πυρκαγιά σε κάδους σκουπιδιών και έριξαν μολότοφ. Η αστυνομία απάντησε με δακρυγόνα και χειροβομβίδες καθαρίζοντας την κεντρική πλατεία του Συντάγματος από διαδηλωτές μέσα σε λίγα λεπτά. Οι διαδηλωτές πέταξαν επίσης εκατοντάδες μαύρα μπαλόνια στον ουρανό στη μνήμη των νεκρών, με ορισμένα πλακάτ να γράφουν «κάτω οι κυβερνήσεις δολοφόνων»

Τη νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου, ένα επιβατικό τρένο και ένα φορτηγό τρένο που ταξίδευαν σε αντίθετες κατευθύνσεις κατέληξαν στην ίδια διαδρομή. Τα πρώτα τέσσερα βαγόνια του επιβατικού τρένου εκτροχιάστηκαν και τα δύο πρώτα κάηκαν και σχεδόν καταστράφηκαν εντελώς.

Η συντριβή του τρένου έχει αποδοθεί ευρέως στο ανθρώπινο λάθος. Ένας 59χρονος σταθμάρχης στη Λάρισα, ο οποίος κατηγορήθηκε για ανθρωποκτονία από αμέλεια, εμφανίστηκε στο δικαστήριο την Κυριακή και έχει προφυλακιστεί. Ο δικηγόρος του Στέφανος Παντζαρτζίδης δήλωσε ότι είχε παραδεχθεί ότι έχει ένα μερίδιο ευθύνης στο ατύχημα. Αντιμετωπίζει κάθειρξη μεταξύ 10 ετών και ισόβια εάν καταδικαστεί.

Αλλά πολλοί στην Ελλάδα βλέπουν τη συντριβή ως προδιαγεγραμμένη τραγωδία και η Ένωση Εργαζομένων στους Σιδηροδρόμους κατηγόρησε τις διαδοχικές κυβερνήσεις «ασέβεια» προς τους ελληνικούς σιδηρόδρομους που έφεραν αυτό το «τραγικό αποτέλεσμα». Ένας υπουργός της κυβέρνησης δήλωσε στο BBC ότι η έλλειψη χρηματοδότησης ήταν το άμεσο αποτέλεσμα των αυστηρών όρων που επέβαλλαν οι δανειστές μετά την κρίση του χρέους του 2010.

Τα μέλη της Ένωσης ενώθηκαν με κατοίκους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης για να διαδηλώσουν στους δρόμους καθ 'όλη τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, συγκλονισμένοι από την κλίμακα της καταστροφής. Στις διαμαρτυρίες έλαβαν επίσης μέρος πολλοί φοιτητές καθώς αρκετοί από τους επιβάτες σε ένα από τα τρένα ήταν φοιτητές που επέστρεφαν στη Θεσσαλονίκη μετά από ένα τριήμερο αργίας.

«Το σιδηροδρομικό δίκτυο φαινόταν προβληματικό, με φθορές και κακοπληρωμένο προσωπικό», δήλωσε ο Νίκος Σάββα, φοιτητής ιατρικής από την Κύπρο, στο πρακτορείο ειδήσεων AFP. Οι οδηγοί τρένων στην Ελλάδα δήλωσαν ότι υπήρξαν μακροχρόνια προβλήματα με τα ηλεκτρονικά συστήματα που υποτίθεται ότι τους προειδοποιούν για τον κίνδυνο.

Ο υπουργός Μεταφορών, Kώστας Καραμανλής παραιτήθηκε επίσης ως «σημάδι σεβασμού» για τους ανθρώπους που είχαν πεθάνει. Ανέλαβε την ευθύνη για την αποτυχία της κυβέρνησης να εκσυγχρονίσει τους σιδηροδρόμους της χώρας στα τρεισίμιση χρόνια που ήταν στην εξουσία.

Αμέσως μετά το ατύχημα, η ελληνική κυβέρνηση κήρυξε τρεις ημέρες εθνικού πένθους και δήλωσε ότι το κόστος των κηδείων των θυμάτων θα καταβληθεί από το δημόσιο ταμείο. Ο ανταποκριτής του BBC Europe Nick Beake λέει ότι η συντριβή φαίνεται να μετατρέπεται σε καθοριστικό πολιτικό ζήτημα για την Ελλάδα καθώς προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει γενικές εκλογές την άνοιξη.

Οι πληροφορίες αναφέρουν την 9η Απριλίου ως πιθανή ημερομηνία, αλλά οι αναλυτές λένε ότι οι κάλπες μπορεί να καθυστερήσουν.