ΚΟΣΜΟΣ

Παρίσι: Πότε ανοίγει ξανά τις πύλες της η Παναγία των Παρισίων

H Παναγία των Παρισίων
H Παναγία των Παρισίων
Α.Ρ

Παρίσι: Ο καθεδρικός ναός της Παναγίας των Παρισίων που καταστράφηκε στην πυρκαγιά του 2019, πρόκειται να ανοίξει ξανά τον Δεκέμβριο του 2024

Η ανοικοδόμηση του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων προχωρά αρκετά γρήγορα ώστε να επαναλειτουργήσει για επισκέπτες και πιστούς στο τέλος του 2024, λιγότερο από έξι χρόνια δηλαδή μετά τη φωτιά που κατέστρεψε τη στέγη του, δήλωσαν Γάλλοι αξιωματούχοι.

Το εμβληματικό κωδωνοστάσιο του καθεδρικού ναού, το οποίο κατέρρευσε από την πυρκαγιά, θα αρχίσει σταδιακά να επανεμφανίζεται πάνω από το μνημείο φέτος ως ένα ισχυρό σήμα της αναβίωσής του, είπε ο στρατηγός του στρατού που είναι υπεύθυνος για το κολοσσιαίο έργο, στρατηγός Jean-Louis Georgelin.

«Η επιστροφή του κωδωνοστασίου στον ουρανό του Παρισιού θα είναι κατά τη γνώμη μου το σύμβολο ότι κερδίζουμε τη μάχη της Παναγίας των Παρισίων», είπε στο Associated Press. Η ίδια η ανοικοδόμηση ξεκίνησε πέρυσι, μετά από περισσότερα από δύο χρόνια εργασίας για να γίνει το μνημείο αρκετά σταθερό και ασφαλές ώστε οι τεχνίτες να ξεκινήσουν την ανοικοδόμησή του.

Οι αρχές επέλεξαν να ξαναχτίσουν το μνημείο του 12ου αιώνα, ένα αριστούργημα της γοτθικής αρχιτεκτονικής, όπως ήταν πριν. Αυτό περιλαμβάνει την αναδημιουργία του κώνου ύψους 93 μέτρων που προστέθηκε τον 19ο αιώνα από τον αρχιτέκτονα Eugene Viollet-le-Duc.

Εν τω μεταξύ, μια έκθεση με τίτλο «Notre-Dame de Paris: στην καρδιά του εργοταξίου» έχει ήδη ανοίξει για τους επισκέπτες σε μια υπόγεια εγκατάσταση μπροστά από τον καθεδρικό ναό. Εκτός από τη δωρεάν επίσκεψη, ένα σόου εικονικής πραγματικότητας θα επιτρέψει στους επισκέπτες που πληρώνουν να βουτήξουν στην ιστορία του καθεδρικού ναού. «Αυτό θα βοηθήσει και τον τουρισμό στο Παρίσι», πρόσθεσε.

Ο στρατηγός Georgelin είπε ότι ο καθεδρικός ναός θα ανοίξει ξανά τον Δεκέμβριο του 2024, σύμφωνα με τον στόχο που έδωσε στη δημοσιότητα ο πρόεδρος Eμανουέλ Μακρόν αμέσως μετά την πυρκαγιά, ωστόσο θα είναι πολύ αργά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού που έχουν προγραμματιστεί το καλοκαίρι του επόμενου έτους.

«Δουλειά μας είναι να ανοίξουμε τον καθεδρικό ναό το 2024. Και θα το κάνουμε», είπε ο στρατηγός Georgelin. «Παλεύουμε καθημερινά για αυτό και είμαστε σε καλό δρόμο». Αυτό «σημαίνει ότι ο αρχιεπίσκοπος της πρωτεύουσας θα είναι και πάλι σε θέση να τελέσει την Καθολική λειτουργία στον καθεδρικό του ναό» και το μνημείο θα είναι επίσης «ανοιχτό για τους τουρίστες», είπε. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλη η ανακαίνιση θα ολοκληρωθεί τότε. Θα γίνουν ακόμα κάποιες εργασίες ανακαίνισης το 2025, σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές

Καθημερινά στην πρωτεύουσα και σε ολόκληρη τη χώρα, περίπου 1.000 άνθρωποι εργάζονται για την ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων. «Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να συμμορφωθουν οι τεχνίτες στον αρχικό σχεδιασμό από το πλαίσιο, και τη ζωγραφική, μέχρι το θησαυροφυλάκιο και το βιτρό.