ΚΟΣΜΟΣ

Σάλος στις ΗΠΑ με τον πρίγκιπα Χάρι: Θα του αφαιρεθεί η βίζα λόγω χρήσης ναρκωτικών;

O πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ
O πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ
Α.Ρ

Η παραδοχή του πρίγκιπα Χάρι ότι είχε καταναλώσει ναρκωτικά θα μπορούσε να απειλήσει τη βίζα του για τις ΗΠΑ, προειδοποίησε Αμερικανός δικηγόρος, ο οποίος επιμένει ότι «δεν υπάρχει εξαίρεση για τους γαλαζοαίματους».

Αμερικανός δικηγόρος προειδοποιεί ότι η χρήση ναρκωτικών του πρίγκιπα Χάρι θα μπορούσε να απειλήσει τη βίζα του για τις ΗΠΑ , μετά τη δημόσια παραδοχή του δούκα του Σάσεξ ότι έπαιρνε κοκαΐνη, κάνναβη και παραισθησιογόνα μανιτάρια στα απομνημονεύματα και στις τηλεοπτικές συνεντεύξεις του.

Η MailOnline αποκάλυψε πώς ο Δούκας αντιμετωπίζει τώρα αιτήματα για να δοθεί στη δημοσιότητα η αίτηση βίζας του για τις ΗΠΑ για να διαπιστωθεί αν παραδέχτηκε τη χρήση ναρκωτικών πριν μεταναστεύσει στην Καλιφόρνια με τη Μέγκαν Μαρκλ το 2020. Μια συντηρητική δεξαμενή σκέψης βρίσκεται στη μέση μιας μάχης με αξιωματούχους της Ουάσιγκτον που αρνούνται σθεναρά να δημοσιεύσουν λεπτομέρειες.

Το Heritage Foundation που εδρεύει στο DC λέει ότι η αίτησή του για βίζα πρέπει τώρα να δημοσιευτεί, ώστε οι Αμερικανός φορολογούμενοι να καταλάβεουν εάν ο Χάρι δήλωσε ότι έκανε χρήση ναρκωτικών. Ο νόμος για τη μετανάστευση των ΗΠΑ προβλέπει σκληρές ποινές για ψέματα στους αξιωματούχους μετανάστευσης, συμπεριλαμβανομένης της απέλασης και του αποκλεισμού από το να υποβάλει κανείς αίτηση για υπηκοότητα.

Ο πρώην ομοσπονδιακός εισαγγελέας Neama Rahmani είπε στην Page Six χθες το βράδυ: «Η παραδοχή της χρήσης ναρκωτικών είναι συνήθως λόγος απόρριψης. Αυτό σημαίνει ότι η βίζα του πρίγκιπα Χάρι θα έπρεπε να απορριφθεί ή να ανακληθεί επειδή παραδέχτηκε ότι έκανε χρήση κοκαΐνης, μανιταριών και άλλων ναρκωτικών».

Ο κ. Rahmani, πρόεδρος της West Coast Trial Lawyers που εδρεύει στο Λος Άντζελες, πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει «καμία εξαίρεση για τους βασιλείς ή για ψυχαγωγική χρήση». Συνάδελφοί του θεωρούν ότι είναι «απίθανο αυτές οι παραδοχές να δημιουργήσουν πρόβλημα», επειδή δεν έχουν υπάρξει ποινικές καταδίκες.

Στο βιβλίο του με τίτλο «Spare» και τις τηλεοπτικές συνεντεύξεις που ακολούθησαν, ο Χάρι παραδέχτηκε ότι έπαιρνε κοκαΐνη, κάνναβη και παραισθησιογόνα μανιτάρια. Είπε ότι η μαριχουάνα και τα ψυχεδελικά ναρκωτικά «βοήθησαν πραγματικά με το τραύμα» του, ενώ η κοκαΐνη ήταν περισσότερο «κοινωνικό πράγμα». Το Heritage Foundation ζητά τώρα να δημοσιοποιηθεί η αίτησή του για βίζα. Οι ειδικοί επιμένουν ότι οι αιτήσεις για βίζα στις ΗΠΑ συνήθως απορρίπτονται εάν υπάρχει ιστορικό χρήσης ναρκωτικών.

Στην αυτοβιογραφία του, ο Χάρι αποκάλυψε ότι πήρε για πρώτη φορά κοκαΐνη σε ηλικία 17 ετών. Έκανε «λίγες ακόμη γραμμές» σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, ενώ παραδέχτηκε επίσης ότι κατανάλωσε ουσίες κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης με διασημότητες στην Καλιφόρνια και ότι κάπνιζε κάνναβη μετά το πρώτο του ραντεβού με τη Μέγκαν. Μίλησε επίσης για τη «θετική» εμπειρία του από το ψυχεδελικό φάρμακο αγιαχουάσκα λέγοντας ότι «μου έφερε μια αίσθηση χαλάρωσης, απελευθέρωσης, άνεσης, μια ελαφρότητα που κατάφερα να κρατήσω για ένα χρονικό διάστημα».

Ο 38χρονος Δούκας έκανε τα σχόλια σε μια συνέντευξη με τον θεραπευτή Dr Gabor Maté, έναν υποστηρικτή της αποποινικοποίησης των ναρκωτικών που φέρεται να έχει χρησιμοποιήσει το φυτό του Αμαζονίου για τη θεραπεία ασθενών που πάσχουν από ψυχικές ασθένειες.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι αρνούνται -προς το παρόν- να εκδώσουν την αίτησή του για βίζα, επικαλούμενοι ανησυχίες σχετικά με την προστασία της ιδιωτικής ζωής, αλλά ο Μάικ Χάουελ, διευθυντής του Heritage Oversight Project, επιμένει ότι είναι προς το «δημόσιο συμφέρον» να μάθουμε πώς αντιμετωπίστηκε η υπόθεση του Χάρι και άσκησε έφεση κατά της απόφασης.

Οι αμερικανικές αρχές σημειώνουν ότι η είσοδος στη χώρα χορηγείται «κατά περίπτωση» - και δεν είναι σαφές εάν ο Χάρι, ο οποίος μετακόμισε στην Καλιφόρνια με τη σύζυγό του προ τριετίας, παρουσίασε λεπτομερώς τη χρήση ναρκωτικών στην αίτησή του για βίζα. Οι Σάσεξ μετακόμισαν στην Καλιφόρνια το 2020, πράγμα που σημαίνει ότι η βίζα του θα μπορούσε να λήξει φέτος. Οποιαδήποτε αίτηση ανανέωσης θα μπορούσε να επηρεαστεί από το ιστορικό της χρήσης ναρκωτικών.