ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Θύμα άγριας δολοφονίας ο ιδρυτής του «Cash App», Mπομπ Λι - Η ανάρτηση του Έλον Μασκ

O Mπομπ Λι δολοφονήθηκε άγρια στο Σαν Φρανσίσκο
O Mπομπ Λι δολοφονήθηκε άγρια στο Σαν Φρανσίσκο
Twitter

ΗΠΑ: Μαχαιρώθηκε θανάσιμα στο Σαν Φρανσίσκο ο Mπομπ Λι, ιδρυτής του κολοσσού Cash App. Ο Έλον Μασκ έσπευσε να σχολιάσει την εγκληματικότητα στην πόλη

Ο ιδρυτής της εταιρείας τεχνολογίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων Cash App, Μπομπ Λι, μαχαιρώθηκε θανάσιμα κοντά στο κέντρο της πόλης του Σαν Φρανσίσκο την Τρίτη (4/4), ανακοίνωσε η οικογένειά του.

Οι αστυνομικοί βρήκαν έναν 43χρονο άνδρα με τραύματα από μαχαίρι και του πρόσφεραν τις πρώτες βοήθειες, πριν καταλήξει αργότερα στο νοσοκομείο. Ο πατέρας του, Ρικ Λι επιβεβαίωσε ότι ο γιος του - ο οποίος ήταν επίσης ο πρώην επικεφαλής τεχνολογίας στην Square δολοφονήθηκε

Οι αξιωματούχοι του Σαν Φρανσίσκο έχουν δεχθεί επικρίσεις για την απάντησή τους σε ένα κύμα βίαιων εγκλημάτων τα τελευταία χρόνια. Τα τελευταία στοιχεία εγκληματικότητας υποδηλώνουν ότι η πόλη είναι μια από τις πιο επικίνδυνες στις ΗΠΑ.

«Έχασα τον καλύτερό μου φίλο»

Οι αστυνομικοί απάντησαν σε αναφορές για το μαχαίρι την Τρίτη γύρω στις 02:35 τοπική ώρα. Η εφημερίδα San Francisco Standard είδε πλάνα απο κάμερα κλειστού κυκλώματος που δείχνουν το θύμα να περπατά σε ένα έρημο δρομάκι, φαινομενικά αναζητώντας βοήθεια.

Ο Λι φαίνεται να παραπατάει προς ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο και να σηκώνει το πουκάμισό του για να αποκαλύψει την πληγή του, αλλά το όχημα φεύγει πριν ο επιχειρηματίας της τεχνολογίας πέσει στο έδαφος. Σύμφωνα με την San Francisco Chronicle, η αστυνομία τον βρήκε αναίσθητο στη γειτονιά Rincon Hill με δύο τραύματα από μαχαίρι στο στήθος του και άρχισε να του παρέχει τις πρώτες βοήθειες πριν τον μεταφέρει στο νοσοκομείο.

Ο πατέρας του Λι δημοσίευσε ένα μήνυμα στο Facebook την Τετάρτη λέγοντας: «Μόλις έχασα τον καλύτερό μου φίλο, τον γιο μου Μπομπ Λι που έχασε τη ζωή του στο δρόμο στο Σαν Φρανσίσκο νωρίς το πρωί της Τρίτης». Ο επιχειρηματίας ζούσε στο Μαϊάμι της Φλόριντα, αλλά επισκέφθηκε το Σαν Φρανσίσκο για ένα συνέδριο και έμεινε για να δει φίλους, σύμφωνα με το CBS News.

Ο αδερφός του Τιμ Όλιβερ Λι έγραψε επίσης στο Facebook: «Ήταν πραγματικά ο καλύτερος από εμάς. Είμαι τόσο τυχερός που μεγάλωσα μαζί του και νιώθω ότι έχασα μέρος του εαυτού μου» Ο Λι ήταν ο επικεφαλής προϊόντων της εταιρείας κρυπτονομισμάτων MobileCoin. «Ήταν ένας γενναιόδωρος αξιοπρεπής άνθρωπος που δεν άξιζε να σκοτωθεί», είπε ο Bill Barhydt, Διευθύνων Σύμβουλος της Abra, μιας εταιρείας κρυπτονομισμάτων, στο Twitter, σημειώνοντας ότι ο κ. Λι ήταν επίσης πατέρας.

Το Cash App είναι μια εφαρμογή πληρωμών που βασίζεται σε smartphone που επιτρέπει μεταφορές χρημάτων από άτομο σε άτομο και αξίζει πλέον 40 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Forbes. Από την κυκλοφορία της το 2013, η βάση χρηστών του έχει εκτοξευθεί στα ύψη, αγγίζοντας επτά εκατομμύρια μηνιαίους ενεργούς χρήστες το 2017 και ανεβαίνοντας στα 30 εκατομμύρια το 2020.

Ο θάνατος του Λι έχει προκαλέσει νέα κριτική για τις αρχές στην πόλη της Καλιφόρνια. Ο ιδρυτής της Tesla και διευθύνων σύμβουλος του Twitter, Έλον Μασκ, απέτισε φόρο τιμής στον Λι, λέγοντας: «Τα βίαια εγκλήματα στο [Σαν Φρανσίσκο] είναι φρικτά και ακόμη κι αν συλληφθούν οι δράστες, συχνά απελευθερώνονται αμέσως».

Δεδομένα από το 2021 δείχνουν ότι οι κάτοικοι εκεί αντιμετωπίζουν 1 στις 16 πιθανότητες κάθε χρόνο να πέσουν θύμα ιδιοκτησίας ή βίαιου εγκλήματος, σύμφωνα με το Hoover Institution,καθιστώντας την πόλη πιο επικίνδυνη από το 98% των πόλεων των ΗΠΑ . Οι ανθρωποκτονίες αποτελούν ιδιαίτερο θέμα για το Σαν Φρανσίσκο μετά την πανδημία.

Καταγράφηκαν 56 ανθρωποκτονίες στην πόλη το 2021 και το 2022, και τα προκαταρκτικά στοιχεία της αστυνομίας δείχνουν ότι έχουν σημειωθεί 12 ανθρωποκτονίες στο Σαν Φρανσίσκο μέχρι στιγμής φέτος. Η αστυνομία του Σαν Φρανσίσκο δεν έχει ακόμη εντοπίσει έναν ύποπτο για αυτή την υπόθεση και δεν έχουν γίνει συλλήψεις στο πλαίσιο της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η Μπρουκ Τζένκινς, εισαγγελέας του Σαν Φρανσίσκο, δημοσίευσε στο Twitter έναν αριθμό επικοινωνίας και έγραψε «δεν ανεχόμαστε αυτές τις φρικτές πράξεις βίας στο Σαν Φρανσίσκο». Ο δήμαρχος του Σαν Φρανσίσκο, Λόντον Μπριν, δήλωσε ότι «η ανθρωποκτονία του Μπομπ Λι είναι μια φρικτή τραγωδία» και προσπάθησε να διαβεβαιώσει τους κατοίκους ότι η πόλη «δίνει προτεραιότητα στη δημόσια ασφάλεια».