ΚΟΣΜΟΣ

«Καλάθι του Νοικοκυριού»: Το Βέλγιο ετοιμάζεται να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ελλάδας

«Καλάθι του Νοικοκυριού»: Το Βέλγιο ετοιμάζεται να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ελλάδας
Getty Images

«Καλάθι του Νοικοκυριού»: Το Βέλγιο πρέπει να «παγώσει» τις τιμές 100 προϊόντων για 3 μήνες με την Ένωση Καταναλωτών να προτείνει την εφαρμογή του μέτρου που είναι σε ισχύ στη χώρα μας

Το παράδειγμα της Ελλάδας είναι πολύ πιθανό να ακολουθήσει το Βέλγιο και να θέσει σε εφαρμογή το δικό του «Καλάθι του Νοικοκυριού», καθώς η χώρα πρέπει να «παγώσει» τις τιμές 100 προϊόντων για τρεις μήνες, προκειμένου μετά την ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού να μην αντιμετωπίσουν οικονομικά προβλήματα οι πολίτες της χώρας για την αγορά βασικών ειδών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Brussels Times τα ψώνια στα σούπερ μάρκετ ήταν 20% πιο ακριβά τον Μάρτιο του 2023 σε σχέση με τον Μάρτιο του 2022, έτσι η Ένωση Καταναλωτών Βελγίου προχώρησε στην πρόταση για «πάγωμα» των τιμών σε βασικά προϊόντα όπως το ψωμί, το γάλα, τα λαχανικά και τα φρούτα.

«Έχει γίνει δύσκολο για τους καταναλωτές να αγοράσουν- σε προσιτές τιμές- βασικά προϊόντα», δήλωσε η εκπρόσωπος της Ένωσης, Laura Clays, στο ραδιόφωνο, σημειώνοντας ότι η πρόταση έχει έρθει από την Ελλάδα και πρόσφατα εφαρμόστηκε και από τη Γαλλία, διασφαλίζοντας ότι δεν θα έχουν πρόβλημα οι καταναλωτές. «Αφού μπορούν να το κάνουν αυτοί, γιατί όχι και εμείς;»

Ο Βέλγος υπουργός Εργασίας Jo Brouns πάντως δήλωσε στη «Het Laatste Nieuws» ότι δεν έχει πειστεί ενώ τόνισε πως «τα ράφια θα παραμείνουν άδεια και οι προμηθευτές θα χρεοκοπήσουν αν η κυβέρνηση αποφασίσει να παγώσει τις τιμές».

Η εμπορική οργάνωση «Comeos» δεν είναι υπέρ ενός τέτοιου καλαθιού, καθώς, όπως είπε, τα περιθώρια κέρδους των σούπερ μάρκετ είναι ήδη χαμηλά και η πίεση στους αγρότες θα αυξηθεί.

Ο Έλληνας υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης έκανε σχετική ανάρτηση εκφράζοντας τόσο την ικανοποίησή του, όσο και μία σχετική πικρία για τις αρνητικές αντιδράσεις που έχει φέρει από κάποιες οργανώσεις στη χώρα μας η εφαρμογή του «καλαθιού του νοικοκυριού».

«Η Ένωση Καταναλωτών Βελγίου ζητάει την εφαρμογή του Ελληνικού Παραδείγματος του ”Καλαθιού” που ακολούθησε και η Γαλλία και εδώ οι Καταναλωτικές οργανώσεις ζητούν την κατάργησή του… ”Ουδείς προφήτης στον τόπο του τελικά”», σχολίασε ο Άδωνις Γεωργιάδης.