ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Διαδηλωτές έκαψαν το αγαπημένο μπιστρό του Μακρόν - Το ιστορικό στέκι όπου σύχναζε ο Πικάσο

Διαδηλωτές έκαψαν το αγαπημένο εστιατόριο του Μακρόν
Διαδηλωτές έκαψαν το αγαπημένο εστιατόριο του Μακρόν

Διαδηλωτές στο Παρίσι «επιτέθηκαν» σε ένα από τα αγαπημένα εστιατόρια του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, καθώς συνεχίζονται οι εντάσεις για τις αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα.

Στόχος διαδηλωτών έγινε το μπιστρό «La Rotonde» που φέρεται να είναι ένα απο τα αγαπημένα του Εμανουέλ Μακρόν. Η αστυνομία ταραχών έπρεπε να σχηματίσει ένα οδόφραγμα γύρω από το μπιστρό, το οποίο πυρπολήθηκε μερικώς.

Η χώρα βίωσε την 11η ημέρα αναταραχών από τον Ιανουάριο, λόγω της νομοθεσίας που αυξάνει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια, από τα 62 στα 64 χρόνια. Η κρίσιμη απόφαση για την ισχύ της νομοθεσίας αναμένεται την επόμενη εβδομάδα. Το Συνταγματικό Συμβούλιο θα αποφασίσει για τις μεταρρυθμίσεις στις 14 Απριλίου καθώς έχει την εξουσία να καταρρίψει μέρος ή το σύνολό τους.

Ο Μακρόν βρίσκεται αυτές τις μέρες στην Κίνα για να συναντήσει τον Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ. Η αναταραχή, μαζί με την απεργία, έχει προκαλέσει αναστάτωση σε όλη τη Γαλλία και την Πέμπτη πραγματοποιήθηκαν εκ νέου διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα. Οι ηγέτες των συνδικαλιστικών οργανώσεων ελπίζουν σε μεγάλη προσέλευση για να διατηρήσουν τη δυναμική τους πριν από την απόφαση του συμβουλίου.

Ο Μακρόν δέχεται σημαντική πρόκληση καθώς κλιμακώνονται οι γαλλικές διαμαρτυρίες για τις συντάξεις. «Δεν έχουμε παραιτηθεί ακόμη και δεν σκοπεύουμε να το κάνουμε», δήλωσε ο δημόσιος υπάλληλος Ντέιβι Κρετιέν, 50 ετών, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων AFP στη Μασσαλία.

Στο Παρίσι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες, μπουκάλια και μπογιές κατά της αστυνομίας στο La Rotonde - ένα διάσημο καφέ στο οποίο σύχναζαν προσωπικότητες όπως ο Ισπανός καλλιτέχνης Πάμπλο Πικάσο και ο Ιταλός ζωγράφος και γλύπτης Μοντιλιάνι. Ο Μακρόν και η ομάδα του πανηγύρισαν εκεί μετά τη νίκη του στις εκλογές το 2017.

Νωρίτερα, οι απεργοί σιδηροδρομικοί εισέβαλαν στα πρώην κεντρικά γραφεία της τράπεζας Credit Lyonnais, η οποία στεγάζει τώρα την επενδυτική εταιρεία BlackRock και άλλες εταιρείες. Οι διαδηλωτές μπήκαν με το ζόρι στο κεντρικό κτήριο του Παρισιού, φωνάζοντας και ρίχνοντας βόμβες μολότοφ.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας εκτιμά ότι 570.000 άνθρωποι συμμετείχαν στις απεργίες της Πέμπτης, αν και τα γαλλικά συνδικάτα ισχυρίστηκαν ότι ο αριθμός ήταν πολύ μεγαλύτερος, αγγίζοντας τα σχεδόν δύο εκατομμύρια. Τα συνδικάτα ζήτησαν νέες απεργίες και διαδηλώσεις στις 13 Απριλίου, μια ημέρα πριν από την απόφαση για τη μεταρρύθμιση.

Αν και οι διαδηλώσεις ήταν σε μεγάλο βαθμό ειρηνικές, σημειώθηκαν σποραδικά επεισόδια βίας, από τότε που η κυβέρνηση αποφάσισε τον Μάρτιο να επιβάλει χωρίς ψήφο τη νομοθεσία μέσω της κάτω βουλής του κοινοβουλίου, όπου δεν έχει απόλυτη πλειοψηφία Ο Μακρόν υπερασπίστηκε την κίνηση, λέγοντας ότι η μεταρρύθμιση είναι αναγκαιότητα.