ΚΟΣΜΟΣ

Koλομβία: «Ξύπνησε» το πιο θανατηφόρο ηφαίστειο στο δυτικό ημισφαίριο

Βρυχάται το ηφαίστειο της Κολομβίας
Βρυχάται το ηφαίστειο της Κολομβίας
ΑΡ

Xιλιάδες άνθρωποι που ζουν γύρω από το ηφαίστειο Νεβάδο ντελ Ρουίς, στην κεντροδυτική Κολομβία απομακρύνονται προληπτικά από τα σπίτια τους μετά από εντολή που έδωσε ο πρόεδρος της χώρας Γουστάβο Πέτρο.

Οι ειδικοί λένε ότι το ηφαίστειο που ευθύνεται για την πρόκληση μιας από τις μεγαλύτερες καταστροφές στο δυτικό ημισφαίριο παρουσιάζει σημάδια αυξημένης δραστηριότητας, γεγονός που ανάγκασε την κυβέρνηση της Κολομβίας να εκδώσει εκκενώσεις στην «κόκκινη ζώνη»

Το ηφαίστειο Νεβάδο ντελ Ρουίς, βρίσκεται περίπου 80 μίλια δυτικά της Μπογκοτά και σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο της Κολομβίας, η σεισμική ακολουθία έχει αυξηθεί σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί από την καταστροφική έκρηξη της δεκαετίας του 1980 που σκότωσε τουλάχιστον 25.000 ανθρώπους.

Οι αρχές ανέβασαν το επίπεδο συναγερμού σε πορτοκαλί – το δεύτερο υψηλότερο σε μία κλίμακα τεσσάρων σταδίων. Μια πρόσφατη ενημέρωση που δημοσιεύτηκε από το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Ηφαιστειακού Προγράμματος ανέφερε ότι στις 30 Μαρτίου καταγράφηκαν περίπου 11.600 σεισμοί και η κίνηση της υπόγειας λάβας πιθανότατα ευθύνεται για τις αυξημένες εκπομπές τέφρας.

Υπολογίζεται ότι 57.000 άνθρωποι ζουν σε δήμους κοντά στο ηφαίστειο και ο πληθυσμός έχει αυξηθεί μόνο από τότε που η τραγωδία του Armero αιχμαλώτισε χιλιάδες ανθρώπους στις 13 Νοεμβρίου του 1985. Σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ, η τελευταία μεγάλη έκρηξη σημειώθηκε σε μια περίοδο μεγάλης πολιτικής αναταραχής και το νυχτερινό γεγονός επισκίασε επίσης μία μεγάλη καταιγίδα.

«Μέσα σε λίγα λεπτά, 23.000 άνθρωποι -οι περισσότεροι από τους κατοίκους της πόλης- σκοτώθηκαν, θάφτηκαν μέσα σε ένα μείγμα από λάσπη, βλάστηση, κτίρια και οτιδήποτε άλλο παρέσυραν τα ηφαιστειακά αναβλήματα, σαν μπετόν. Δυστυχώς, το μείγμα αυτό έφτασε στο Αρμέρο περίπου δύο ώρες μετά την έκρηξη – αρκετός χρόνος για να έχουν εκκενωθεί οι άνθρωποι, αν είχαν ειδοποιηθεί πιο γρήγορα», ανέφερε το USGS.

Ο Πρόεδρος Γουστάβο Πέτρο κάλεσε τους ανθρώπους στην πιθανή ζώνη πρόσκρουσης να απομακρυνθούν και ζήτησε από τις αρχές να επισπεύσουν την απάντησή τους. «Ζητήσαμε από τα Νομαρχιακά Συμβούλια Κινδύνων να επιταχύνουν την προληπτική εκκένωση 2.500 οικογενειών που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο λόγω της έκτακτης ανάγκης του Νεβάντο ντελ Ρουίζ», είπε ο Πέτρο σε δήλωση.

Σύμφωνα με Κολομβιανούς αξιωματούχους, έχουν εκδοθεί 18 πορτοκαλί συναγερμοί από το 1985, χωρίς καμία να οδηγήσει σε μεγάλη έκρηξη. Κολομβιανοί αξιωματούχοι πολιτικής άμυνας, αστυνομικοί και πυροσβέστες οργανώνουν ένα ενιαίο διοικητήριο στην πόλη Βιγιαμαρία που βρίσκεται πλησιέστερα στον κρατήρα του ηφαιστείου, αφού οι αρχές κήρυξαν πορτοκαλί συναγερμό και ζήτησαν από τον πληθυσμό προληπτική εκκένωση.

Οι ηφαιστειολόγοι συγκρίνουν το Νεβάδο ντελ Ρουίς με το Όρος της Αγίας Ελένης της Ουάσιγκτον. Και τα δύο ηφαίστεια είναι ικανά για καταστροφικές εκρήξεις και επικίνδυνες λασποροές που καταπίνουν τα πάντα στο πέρασμά τους.