ΚΟΣΜΟΣ

Bloomberg: «Nein» από την Ε.Ε. στους αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες που θέλει η Γερμανία

Bloomberg: «Nein» από την Ε.Ε. στους αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες που θέλει η Γερμανία
Ιntime

Η Κομισιόν αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες να ανακοινώσει νομοθετικές προτάσεις για την πολυαναμενόμενη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αποφασισμένη να καταργήσει τους αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες του παρελθόντος, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τις οικονομικές καταρρεύσεις των χωρών, παρά την έκκληση της Γερμανίας για αυστηρά όρια για τη μείωση των δημοσίων δαπανών.

«Σαφώς δεν επιστρέφουμε στον κανόνα του 1/20» που ανάγκασε τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν σοβαρές προσαρμογές στα επίπεδα του δημόσιου χρέους τους, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις και προσέθεσε ότι η Κομισιόν αξιολογεί και βάζει «τις τελευταίες πινελιές» για την ίση μεταχείριση των κρατών μελών.

Η Επιτροπή, μάλιστα, θα ανακοινώσει τις επόμενες εβδομάδες - πιθανότατα μέχρι το τέλος αυτού του μήνα - νομοθετικές προτάσεις για την πολυαναμενόμενη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που περιέχει τους κανόνες για τον έλεγχο των δημοσίων δαπανών.

Οι τροποποιήσεις θα δώσουν περισσότερα περιθώρια στις εθνικές κυβερνήσεις να καθορίσουν τη δημοσιονομική τους πορεία και χώρο για επενδύσεις προσανατολισμένες στην ανάπτυξη, επιβεβαίωσε ο Ντομπρόβσκις.

Η Γερμανία είχε εκφράσει ανησυχίες για το ενδεχόμενο η Επιτροπή να δώσει πάρα πολλά περιθώρια σε ορισμένες κυβερνήσεις για να εξισορροπήσουν τους δημόσιους λογαριασμούς τους σε αδιαφανείς διμερείς συμφωνίες και πίεσε για περισσότερη διαφάνεια.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών με επικεφαλής τον Κρίστιαν Λίντνερ είχε ζητήσει τα κράτη μέλη να μειώσουν το δημόσιο χρέος κατά 1% ετησίως και στο μισό όταν η υπέρβαση του χρέους είναι πιο συγκρατημένη.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της γερμανικής κυβέρνησης, η Κομισιόν όχι μόνο δεν δέχτηκε να αυστηροποιήσει τους δημοσιονομικούς κανόνες αλλά επέκρινε και ορισμένες από τις προτάσεις της Γερμανίας.

Όσον αφορά τη λεγόμενη «κοινή διασφάλιση» που πρότεινε η Γερμανία, δηλαδή την απαίτηση να μειώνουν τα υπερχρεωμένα κράτη-μέλη κατά ένα ορισμένο ποσό ετησίως τα επίπεδα του χρέους τους, η Κομισιόν έκρινε ότι κάτι τέτοιο δεν λαμβάνει υπόψη της την οικονομική κατάσταση αυτών των κρατών-μελών.

Το Βερολίνο, ωστόσο, επιμένει ότι ο πήχης δεν έχει τεθεί πολύ ψηλά.

Από την άλλη πλευρά, η Ολλανδία η οποία συνήθως συντάσσεται με τη Γερμανία σε ό,τι αφορά τον δημοσιονομικό έλεγχο, αυτή τη φορά διαφώνησε και υπεραμύνεται της πρότασης το κάθε κράτος να αποφασίζει μόνο του πώς θα μειώνει το χρέος του.

«Ταυτόχρονα, γνωρίζουμε επίσης ότι είναι σημαντικό να έχουμε διασφαλίσεις, που θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν κοινά αριθμητικά σημεία αναφοράς και, φυσικά, αποτελεσματική εποπτεία», δήλωσε η Ολλανδή υπουργός Οικονομικών, Ζίγκριντ Κάαγκ. «Χρειάζεται καρότο και μαστίγιο, και νομίζω ότι εκεί βρίσκεται και η ισορροπία», προσέθεσε.

Η στάση του ΔΝΤ

Το ΔΝΤ κάλεσε την Παρασκευή τα κράτη-μέλη της ΕΕ να επιδιώξουν μια πιο φιλόδοξη δημοσιονομική εξυγίανση. Ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου, Άλφρεντ Κάμερ, είπε ότι «θα είναι καλύτερα τώρα να υπάρξει μεγαλύτερη εξυγίανση», ώστε να συνδράμει στην καταπολέμηση του πληθωρισμού, επιτρέποντας έτσι στην ΕΚΤ να είναι λιγότερο επιθετική με τις αυξήσεις των επιτοκίων και συμβάλλοντας πιθανώς στον περιορισμό των αναταράξεων στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Επίσης, υποστήριξε την προσέγγιση της Κομισιόν σχετικά με τους δημοσιονομικούς κανόνες στην ΕΕ.

Ο Κάμερ τόνισε, δε, ότι οι συζητήσεις για τους δημοσιονομικούς κανόνες θα πρέπει να τερματιστούν σύντομα. Παράλληλα, τα κράτη- μέλη προτρέπουν την Κομισιόν να υποβάλει τις προτάσεις της το συντομότερο δυνατό.