ΚΟΣΜΟΣ

Σουδάν: Ο Καναδάς αναστέλλει τη λειτουργία της πρεσβείας του εν μέσω χάους

Σουδάν: Ο Καναδάς αναστέλλει τη λειτουργία της πρεσβείας του εν μέσω χάους

Το χάος που επικρατεί στο Σουδάν οδήγησε τον Καναδά στην απόφαση να αναστείλλει τη λειτουργία της πρεσβείας του, ενώ πολλές ακόμα δυτικές χώρες απομακρύνουν τους διπλωμάτες τους.

Η κυβέρνηση του Καναδά αποφάσισε την προσωρινή αναστολή της λειτουργίας της διπλωματικής αποστολής της χώρας στο Σουδάν και απέσυρε τους διπλωμάτες που υπηρετούσαν στο αφρικανικό κράτος, ανακοίνωσε χθες Κυριακή μέσω Twitter ο καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό.

Οι καναδικές αρχές προσπαθούν να προσφέρουν υποστήριξη στους σουδανούς που εργάζονται για την διπλωματική τους αποστολή, πρόσθεσε ο κ. Τριντό εν μέσω του συνεχιζόμενου χάους.

Πολλές άλλες κυβερνήσεις –των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας – ανακοίνωσαν επίσης πως απομάκρυναν ή απομακρύνουν τους πολίτες ή /και το διπλωματικό τους προσωπικό από το Σουδάν.

Από τη 15η Απριλίου, οι δυο στρατηγοί που βρίσκονται στην εξουσία στο Σουδάν μετά το πραξικόπημα του 2021 ρίχτηκαν σε ανελέητο πόλεμο.

Κατά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), οι εχθροπραξίες έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 420 ανθρώπους και έχουν τραυματίσει άλλους 3.700 και πλέον.