ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ 20 ΚΥΠΡΙΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΥΣ

ΚΟΣΜΟΣ

Ο Δένδιας θέτει θέμα Σουδάν στο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της Ε.Ε. - «Αντιφατική η στάση μας»

Ο Δένδιας θέτει θέμα Σουδάν στο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της Ε.Ε. -  «Αντιφατική η στάση μας»

Ενώ η αγωνία κορυφώνεται για τους αλλοδαπούς πολίτες στο Σουδάν, με εκατοντάδες να έχουν απομακρυνθεί με ασφάλεια αλλά πολλούς ακόμα να παραμένουν εγκλωβισμένοι, ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας θέτει το ζήτημα στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι η Ευρώπη αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων για να ανταποκριθεί στην κρίση.

Το μεσημέρι της Δευτέρας αφίχθησαν επιπλέον πέντε Έλληνες από το Σουδάν στο Τζιμπουτί, με πτήση ιταλικού στρατιωτικού αεροσκάφους. Το πρωί είχαν μεταφερθεί 10, ενώ χθες 8. Συνολικά, από το Σουδάν στο Τζιμπουτί έχουν απομακρυνθεί 23 Έλληνες.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, προσερχόμενος νωρίτερα στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, ευχαρίστησε τις «τεράστιες προσπάθειες» που καταβάλλει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ και οι Υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, Γερμανίας και Ιταλίας για την εκκένωση Ελλήνων υπηκόων από το Χαρτούν, σημειώνοντας ωστόσο ότι η Ευρώπη στην κρίση στο Σουδάν «δεν έχει πάρει πολύ καλό βαθμό».

Ολόκληρη η δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, έχει ως εξής:

«Στο σημερινό Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών θα ζητήσω αναλυτική συζήτηση για τα θέματα εκκενώσεως των ευρωπαίων υπηκόων από το Χαρτούν, από το Σουδάν.

Ήδη υπήρξε σχετική μου συζήτηση χθες με τον Ζοζέπ Μπορέλ και δέχτηκε το αίτημά μου.

Από εκεί και πέρα θέλω να ευχαριστήσω τον Ζοζέπ Μπορέλ για τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλει, όπως και να ευχαριστήσω την υπουργό εξωτερικών της Γαλλίας, Κατρίν Κολονά, την υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ και τον υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας, Αντόνιο Ταγιάνι για τη βοήθεια που έδωσαν για την εκκένωση Ελλήνων υπηκόων από το Χαρτούν.

Θα ήθελα όμως να πω και κάτι άλλο. Είναι τουλάχιστον αντιφατικό να ψηφίζουμε κείμενα όπως η στρατιωτική πυξίδα και μάλιστα με θριαμβευτικούς τόνους και από εκεί και πέρα να μην μπορούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, παρά τις προσπάθειες του Ύπατου Εκπροσώπου να μπορούμε να οργανώσουμε μια πανευρωπαϊκή επιχείρηση εκκένωσης. Η Ευρώπη κρίνεται από τη δυνατότητά της να αντιδράσει στις κρίσεις και σαν Ευρώπη -θέλω να πω- στην κρίση στο Σουδάν δεν έχουμε πάρει πολύ καλό βαθμό».

Ο υπουργός επίσης, όπως ενημέρωσε, συνομιλεί και με τον Σεϊχη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για το ζήτημα.

Αγωνία για 20 Κυπρίους

Προς κάθε κατεύθυνση έχει κινηθεί τα τελευταία 24ωρα ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Κωνσταντίνος Κόμπος αναζητώντας βοήθεια προκειμένου να επιτευχθεί εκκένωση των 20 περίπου Κυπρίων που παραμένουν εγκλωβισμένοι μέσα στην κόλαση του πολέμου στο Σουδάν.

Η κατάσταση στην αφρικανική χώρα καθίσταται όλο και πιο δύσκολη και η ανυπαρξία συμφωνίας για εκεχειρία προκαλεί ακόμα περισσότερα προβλήματα στην εκκένωση ξένων υπηκόων.

Η Κύπρος, από την ώρα που δεν έχει τα μέσα και τη δυνατότητα να στήσει δική της αερογέφυρα σωτηρίας για τους δικούς της υπηκόους, είναι αναγκασμένη να στραφεί προς άλλες χώρες ζητώντας τη στήριξή τους. Τόσο η Αίγυπτος όσο και άλλες χώρες στις οποίες έχει απευθυνθεί ο Κύπριος ΥΠΕΞ, έδωσαν θετικές απαντήσεις ως προς το να βοηθήσουν στην εκκένωση Κυπρίων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο Σουδάν.

Οι ευχαριστίες Δένδια σε Γαλλία και Ιταλία

Νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ευχαρίστησε θερμά τη Γαλλίδα ομόλογό του Κατρίν Κολονά και την υφυπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Χρυσούλα Ζαχαροπούλου για τη συνδρομή τους στον ασφαλή απεγκλωβισμό από το Σουδάν ομάδας Ελλήνων και μελών των οικογενειών τους, συμπεριλαμβανομένων των δύο Ελλήνων τραυματιών, με γαλλικό αεροπλάνο, όπως αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο Twitter.

Παράλληλα, ευχαρίστησε θερμά την Ιταλίδα ομόλογό του:

«Ευχαρίστησα θερμά τον Αν. ΠΘ/ΥΠΕΞ Ιταλίας, Antonio Tajani, για τη βοήθεια της χώρας του στον απεγκλωβισμό ομάδας 10 Ελλήνων & μελών οικογενειών τους από το Σουδάν».

Σε εξέλιξη η προσπάθεια απομάκρυνσης Ελλήνων

«Απεγκλωβίστηκαν επιπλέον 10 Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους από το Σουδάν, οι οποίοι βρίσκονται ήδη στο Τζιμπουτί, αυτή τη φορά με τη βοήθεια της Ιταλίας. Όλοι είναι καλά στην υγεία τους», έγραψε νωρίτερα το πρωί της Δευτέρας ο Νίκος Δένδιας στο Twitter.

Οι εν λόγω, βρίσκονται ήδη στο Τζιμπουτί. Η ομάδα των 10 αποτελείται από Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους. Όλοι είναι καλά στην υγεία τους. Tις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα (24/4) προσγειώθηκε στο Τζιμπουτί και το γαλλικό αεροπλάνο το οποίο μετέφερε και τους δυο Έλληνες τραυματίες, όπως είχε γνωστοποιηθεί σε χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών.

Για τις εξελίξεις αυτές ενημερώθηκε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Στο Τζιμπουτί βρίσκεται η Πρέσβης της Ελλάδας στην Αιθιοπία και η Επίτιμη Πρόξενος της χώρας μας στο Τζιμπουτί για την υποδοχή των συγκεκριμένων Ελλήνων πολιτών και την παροχή οποιασδήποτε βοήθειας.

Απο την αφρικανική χώρα χθες αποχώρησαν 8 Ελληνες, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται δύο τραυματίες με γαλλικό αεροσκάφος, ενώ χθες στην Αίγυπτο έφθασαν δύο μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 και C-27J της Ελληνικής Πολεμικής με σκοπό να μεταφέρουν τους Ελληνες που θα απεγκλωβίσουν στο Τζιμπουτί. Οι πολίτες που σχετίζονται με τον ελληνικό πληθυσμό, όπως είναι οι διπλωμάτες με τις οικογένειές τους, ανέρχονται στους 100.

Οργισμένοι οι Βρετανοί πολίτες με την κυβέρνηση - «Έσωσαν μόνο τους διπλωμάτες»

Οι Βρετανοί που παραμένουν εγκλωβισμένοι εν μέσω σφοδρών μαχών στο Σουδάν κατηγόρησαν τη βρετανική κυβέρνηση ότι τους εγκατέλειψε και ότι έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή τους κρατώντας τους στο σκοτάδι σχετικά με τις προσπάθειές διάσωσης. Έως και 4000 Βρετανοί πολίτες παραμένουν παγιδευμένοι στο Σουδάν μετά την απομάκρυνση των διπλωματών.

Οι Βρετανοί που έχουν παγιδευθεί στις θανατηφόρες μάχες στο Σουδάν επέκριναν την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ότι τους «εγκατέλειψε» αφού έσωσαν μόνο Βρετανούς διπλωμάτες και τις οικογένειές τους - όλα αυτά ενώ άλλα έθνη κατάφεραν να απομακρύνουν τους αμάχους τους, αναφέρει η Daily Mail

Xιλιάδες Βρετανοί πολίτες παραμένουν παγιδευμένοι στο Σουδάν και πολλοί εκφράζουν την οργή τους με την κυβέρνηση Σούνακ που τους άφησε πίσω, με πολλούς να λένε ότι δεν έλαβαν καμία βοήθεια - εκτός από μια οδηγία που τους κάλεσε να «μείνουν μέσα».

Η κατάσταση στο Σουδάν, όπου περισσότεροι από 400 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε μια εβδομάδα βίας, έχει γίνει τόσο απελπιστική, ώστε ορισμένοι άνθρωποι που παραμένουν εγκλωβισμένοι αναγκάστηκαν να σκοτώσουν τα κατοικίδιά τους για να τα σώσουν από την πείνα.

Αξιωματούχοι του βρετανικού ΥΠΕΞ και οι οικογένειές τους μεταφέρθηκαν σε ασφάλεια σε μια νυχτερινή επιχείρηση των Ειδικών Δυνάμεων χθες (23/4) αλλά οι Βρετανοί πολίτες δήλωσαν ότι καλούνται να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους.

Πολλοί έχουν ακούσει μόνο τα αυτοματοποιημένα μηνύματα από το Υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου που τους λένε να μείνουν στο σπίτι και να καταγράψουν το πού βρίσκονται. Ορισμένοι Βρετανοί είπαν ότι έχουν χάσει την ελπίδα από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και προσπαθούν να βρουν τη δική τους διέξοδο.

Την ίδια στιγμή οι κυβερνήσεις στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, την Ιταλία και την Ισπανία κατάφεραν να απομακρύνουν εκατοντάδες πολίτες τους. Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ χαιρέτισε τη στρατιωτική επιχείρηση που πραγματοποίησαν οι βρετανικές ειδικές δυνάμεις για τη διάσωση μιας ομάδας 30 ατόμων που αποτελείται από Βρετανούς διπλωμάτες και τις οικογένειές τους από το Σουδάν

Πράγματι, ο υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι αντιμετωπίζει ερωτήματα σχετικά με το γιατί οι Βρετανοί διπλωμάτες είχαν προτεραιότητα έναντι άλλων πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου με έδρα το Σουδάν μετά την αποστολή εκκένωσης για τη διάσωση του προσωπικού της πρεσβείας. Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου να παράσχει βοήθεια σε όσους έχουν κολλήσει στο Σουδάν θα παραμείνουν «πολύ περιορισμένες» μέχρι να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός.

Ο δρ Javid Abdelmoneim, είπε ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου είχε θέσει τη ζωή του πατέρα του σε κίνδυνο και «μειώνει ενεργά τις πιθανότητές του να φτάσει σώος και αβλαβής», αφού του είπαν να είναι έτοιμος να απομακρυνθεί, με το Φόρεϊν Όφις να σώζει αποκλειστικά Βρετανούς διπλωμάτες.

Η Alicia Kearns, βουλευτής των Συντηρητικών και Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, δήλωσε σήμερα το πρωί ότι εάν η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου αποφασίσει ότι δεν είναι σε θέση να απομακρύνει Βρετανούς αμάχους, έχει «ηθική υποχρέωση» να τους το πει ώστε να μπορούν να λάβουν τις δικές τους αποφάσεις. για το πώς θα ξεφύγουν από τη βία.

Το Υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου επέμεινε ότι εργάζεται όλο το εικοσιτετράωρο για να βοηθήσει τους Βρετανούς υπηκόους - αλλά οι Βρετανοί έχουν παραπονεθεί ότι δεν έχουν λάβει βοήθεια. Δεν είναι επίσης σαφές πώς η κυβέρνηση σχεδιάζει να βοηθήσει τους χιλιάδες που παραμένουν παγιδευμένοι στο κατεστραμμένο από τον πόλεμο έθνος.

Η Φατίμα, Βρετανίδα πολίτης παγιδευμένη στο Σουδάν, είπε ότι η οικογένειά της δεν έχει λάβει καμία υποστήριξη από το Φόρεϊν Όφις από τότε που ξεκίνησε η βία. Είπε στο Radio 4: «Είναι πολύ τραυματικό εδώ και η κατάσταση είναι πολύ άσχημη, χειροτερεύει. Βλέπεις τις συγκρούσεις, τις μάχες. Και όλοι απλώς προσπαθούν να φύγουν και να ξεφύγουν από τη χώρα. Μπορείτε να δείτε ότι η χώρα μπαίνει σε εμφύλιο πόλεμο ».

Οι μάχες στο Σουδάν έχουν πυροδοτήσει μια ανθρωπιστική κρίση στη φτωχή χώρα, όπου εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες. Τουλάχιστον 420 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τότε που ξέσπασαν οι μάχες στις 15 Απριλίου, τέσσερα χρόνια μετά την ανατροπή του μακροχρόνιου απολυτάρχη Ομάρ αλ Μπασίρ.

Ο στρατός και η RSF οργάνωσαν από κοινού πραξικόπημα το 2021, αλλά διέκοψαν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την ενσωμάτωση των δύο ομάδων και το σχηματισμό πολιτικής κυβέρνησης, και ο ανταγωνισμός τους έχει αυξήσει τον κίνδυνο μιας ευρύτερης σύγκρουσης που θα μπορούσε να προσελκύσει εξωτερικές δυνάμεις.

Η συντηρητική βουλευτής Aλίσια Κερνς είπε ότι αισθάνεται «άβολα» με την απάντηση της βρετανικής κυβέρνησης, λέγοντας ότι «κανένα μάθημα» δεν έχει αντληθεί από τις προσπάθειες εκκένωσης στο Αφγανιστάν το 2021.

Είπε στο Radio 4: «Ακούω ακόμη και ιστορίες ανθρώπων που σκοτώνουν τα κατοικίδιά τους επειδή ανησυχούν ότι θα λιμοκτονήσουν. Ο κόσμος είναι τρομοκρατημένος. Και σε όλο τον κόσμο, πραγματοποιούνται πολύ περιορισμένες απομάκρυνσης λόγω της πολυπλοκότητας στο έδαφος».

Η Κερνς πρόσθεσε ότι υποψιάζεται ότι 4.000 Βρετανοί πολίτες παραμένουν παγιδευμένοι από τις μάχες στο Σουδάν. Την Κυριακή, περισσότεροι από 100 στρατιώτες των Ειδικών Δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου, συνοδευόμενοι από αλεξιπτωτιστές και πεζοναύτες, είχαν αναπτυχθεί στο Σουδάν σε μια επιχείρηση υπό την ηγεσία της SAS που περιγράφεται ως «σύνθετη και γρήγορη» από τον Σούνακ.

Σχετικές ειδήσεις