ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Στις φλόγες δεξαμενή πετρελαίου της Κριμαίας - Πυρπολήθηκε από drone

Φωτιά σε δεξαμενή πετρελαίου
Φωτιά σε δεξαμενή πετρελαίου
ΑΡ

Δραματικά πλάνα από τη φωτιά σε δεξαμενή πετρελαίου στην Κριμαία κάνουν το γύρο του κόσμου

Επίθεση με drone προκάλεσε τεράστια φωτιά σε αποθήκη πετρελαίου στην Κριμαία που ελέγχεται από τη Ρωσία, δήλωσαν τοπικοί αξιωματούχοι. Βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν καπνό και φλόγες να φουντώνουν από τις εγκαταστάσεις στη Σεβαστούπολη, την κύρια πόλη της Κριμαίας.

Στο σημείο έσπευσαν πυροσβέστες και δεν υπήρξαν τραυματισμοί, είπε ο διορισμένος από τη Μόσχα περιφερειακός κυβερνήτης. Την Παρασκευή (28/4) η Ρωσία εξαπέλυσε ένα κύμα αεροπορικών επιδρομών σε πόλεις σε όλη την Ουκρανία, σκοτώνοντας τουλάχιστον 25 ανθρώπους. Ήταν η πρώτη τέτοια επίθεση εδώ και μήνες.

Η χερσόνησος της Κριμαίας, η οποία προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014, φιλοξενεί την κύρια ναυτική βάση του στόλου της Μαύρης Θάλασσας της Μόσχας. «Μια δεξαμενή καυσίμου καίγεται στην περιοχή Kazachya Bay», δήλωσε ο κυβερνήτης Mιχαήλ Ραζβοζάγιεφ στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram. «Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, προκλήθηκε από χτύπημα drone».

Η φωτιά ξέσπασε πέντε ημέρες αφότου Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι απέτρεψαν επίθεση με drone από τον ουκρανικό στρατό στην ίδια περιοχή. Η Κριμαία έχει δεχθεί επανειλημμένες επιθέσεις από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Το ρωσικό μπαράζ της Παρασκευής περιελάμβανε επίθεση σε πολυκατοικία που σκότωσε 23 ανθρώπους - μεταξύ των οποίων τέσσερα παιδιά - στην πόλη Ουμάν της κεντρικής Ουκρανίας. Μια γυναίκα και η τρίχρονη κόρη της σκοτώθηκαν στην πόλη Ντνίπρο. Οι διασώστες εργάζονται για να καθαρίσουν τα ερείπια από ένα κτίριο που κατέρρευσε.

Στόχος το Κίεβο

Το Κίεβο στοχοποιήθηκε επίσης για πρώτη φορά σε 51 ημέρες. Δεν υπήρξαν αναφορές για θύματα στην πρωτεύουσα. Είκοσι ένας από τους 23 πυραύλους και δύο drones καταρρίφθηκαν από το σύστημα αεράμυνας της Ουκρανίας, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι ο στρατός του είχε βάλει στο στόχαστρο τις εφεδρικές μονάδες του ουκρανικού στρατού. Η Μόσχα έχει δηλώσει προηγουμένως ότι δεν στοχεύει σκόπιμα αμάχους, ωστόσο χιλιάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν και σκοτώθηκαν σε ολόκληρη την Ουκρανία από τη ρωσική εισβολή.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι οι επιθέσεις δείχνουν ότι χρειάζεται να αναληφθεί περαιτέρω διεθνής δράση κατά της Ρωσίας. «Το κακό μπορεί να σταματήσει με όπλα... Και μπορεί να σταματήσει με κυρώσεις - οι παγκόσμιες κυρώσεις πρέπει να ενισχυθούν», είπε σε tweet την Παρασκευή.

Οι επιθέσεις γίνονται καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις δηλώνουν έτοιμες να εξαπολύσουν στρατιωτική επίθεση με νέο εξοπλισμό που παρέχεται από δυτικούς συμμάχους. Η Ρωσία αγωνίζεται να σημειώσει πρόοδο στα πεδία των μαχών, συμπεριλαμβανομένης μιας μάχης 10 μηνών για τον έλεγχο της στρατηγικής σημασίας πόλης Μπαχμούτ.