ΚΟΣΜΟΣ

Τέξας: Αυτός είναι ο μακελάρης που σκόρπισε το θάνατο - Βαριά οπλισμένος, νεοναζί ο 33χρονος δράστης

O δράστης του μακελειού στο Τέξας
O δράστης του μακελειού στο Τέξας
Τwitter

Οι αρχές του Τέξας κατονόμασαν τον βαριά οπλισμένο ένοπλο που σκότωσε οκτώ άτομα, μεταξύ των οποίων παιδιά σε εμπορικό κέντρο του Ντάλας

Ο Μαουρίσιο Γκαρσία, 33 ετών είναι ο άνθρωπος που πυροβόλησε και σκότωσε οκτώ ανθρώπους σε εμπορικό κέντρο του Ντάλας και έπεσε νεκρός λίγο μετά απο τα πυρά αστυνομικού. Ο ένοπλος στην επίθεση του Σαββάτου (6/5) χρησιμοποίησε τουφέκι τύπου AR-15 και φορούσε εξοπλισμό μάχης, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Οι ερευνητές που επικαλούνται τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης λένε ότι μπορεί να είχε ακροδεξιούς δεσμούς, όπως υποδηλώνει ένα σήμα που φορούσε. Πηγές είπαν στο CBS News ότι φορούσε ένα σήμα με τα γράμματα RWDS, που αντιπροσωπεύουν το «Right Wing Death Squad» - που θεωρείται ότι είναι νεοναζιστική ομάδα.

Η αστυνομία ερεύνησε ένα κοντινό ξενοδοχείο όπου διέμενε ο Γκαρσία, καθώς και ένα σπίτι στην πόλη, σύμφωνα με αναφορές. Άνοιξε πυρ εναντίον πελατών στο εμπορικό κέντρο Allen Premium Outlets, στα βόρεια προάστια του Ντάλας. Τουλάχιστον τρία τραυματισμένα θύματα παρέμειναν σε κρίσιμη κατάσταση την Κυριακή (7/5).

Ο Γκαρσία είχε επίσης ένα πιστόλι και περισσότερα όπλα και πυρομαχικά βρέθηκαν στο αυτοκίνητό του, είπε ένας ερευνητής. Μία πηγή επιβολής του νόμου είπε στο CBS ότι χρησιμοποίησε επιθετικό όπλο για να πυροβολήσει τα θύματά του και στο σπίτι του βρέθηκαν πολλαπλά πυρομαχικά. Οι ερευνητές χτενίζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τους διαδικτυακούς λογαριασμούς αναζητώντας ενδείξεις για το αν μπορεί να είχε συνδέσμους με βίαιους εξτρεμιστές και ομοϊδεάτες του.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν ζήτησε για μία ακόμη φορά την απαγόρευση των τυφεκίων εφόδου, εκφράζοντας τη λύπη του για αυτό που αποκάλεσε «την τελευταία πράξη ένοπλης βίας που καταστρέφει το έθνος μας». Επιβεβαιώνοντας ότι σκοτώθηκαν παιδιά στην επίθεση, ο πρόεδρος είπε ότι «πάρα πολλές οικογένειες έχουν άδειες καρέκλες στα τραπέζια τους» - και κάλεσε για άλλη μια φορά τους πολιτικούς του αντιπάλους στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα να υποστηρίξουν αυστηρότερους ελέγχους των όπλων.

Ο Γκαρσία φέρεται να εργαζόταν ως φύλακας την ώρα του πυροβολισμού και δεν είχε ποινικό μητρώο. Βίντεο που κυκλοφόρησε φάνηκε να δείχνει τον ύποπτο να βγαίνει από το όχημά του στο χώρο στάθμευσης του εμπορικού κέντρου και να ανοίγει πυρ εναντίον ανθρώπων που περπατούσαν κοντά του χωρίς προειδοποίηση.

Μια γυναίκα που εργαζόταν στο εμπορικό κέντρο είπε ότι ο πρώτος που έμαθε για την επίθεση ήταν ένας πελάτης που την πλησίασε και την προειδοποίησε: «Όλοι πρέπει να κλείσετε τις πόρτες. Ήμουν μπερδεμένη. Το επόμενο πράγμα που άκουσα ήταν πυροβολισμοί... το μόνο που ακούσαμε ήτα 50, 60 πυροβολισμοί», είπε.

«Διατηρήσαμε την ηρεμία μας όσο περισσότερο μπορούσαμε, προσπαθήσαμε να κρατήσουμε τους πελάτες μας ήρεμους... κλείσαμε την πόρτα, όλα ήταν κλειστά. Κανείς δεν μπορούσε να αγοράσει τίποτα. Όλοι κρυβόμασταν πίσω»

Μιλώντας στο CBS, ο Steven Spainhouer περιέγραψε πώς έσπευσε στη σκηνή αφού έλαβε κλήση από τον γιο του που ανέφερε ότι πυροβολήθηκε. Μίλησε για «ανεξιχνίαστη σφαγή». Βοήθησε ένα αγόρι που βρισκόταν κάτω από το νεκρό σώμα της μητέρας του.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν έδωσε εντολή να κυματίσει η αμερικανική σημαία μεσίστιη στα ομοσπονδιακά κτίρια. Η έκκλησή του για αυστηρότερους ελέγχους των όπλων, ωστόσο δεν έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τον Ρεπουμπλικανό κυβερνήτη του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ. Μιλώντας στο Fox News Sunday, είπε ότι στόχος του ήταν να αντιμετωπίσει την κατοχή όπλων από εγκληματίες και την αυξανόμενη κρίση ψυχικής υγείας, αντί να εξετάσει ευρύτερες απαγορεύσεις.

«Αυτό είναι κάτι με το οποίο παλεύαμε τον περασμένο χρόνο και υπάρχουν μερικές πιθανές εύκολες λύσεις, όπως η ψήφιση νόμων, πάνω στις οποίες εργαζόμαστε αυτή τη στιγμή, για να πάρουμε τα όπλα από τα χέρια επικίνδυνων εγκληματιών και να αυξήσουμε τις ποινές για τους εγκληματίες. Ένα πράγμα που μπορούμε να παρατηρήσουμε πολύ εύκολα είναι ότι υπήρξε μια δραματική αύξηση του θυμού και της βίας που λαμβάνει χώρα στην Αμερική. »