ΚΟΣΜΟΣ

Γουόρεν Μπάφετ: «Τα αφεντικά πρέπει να τιμωρούνται όταν καταρρέουν οι τράπεζες που διοικούν»

O μεγαλοεπενδυτής Γουόρεν Μπάφετ
O μεγαλοεπενδυτής Γουόρεν Μπάφετ
ΑΡ

Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Γουόρεν Μπάφετ θεωρεί ότι «ο διευθύνων σύμβουλος και οι διευθυντές θα πρέπει να υφίστανται κυρώσεις» όταν οι τράπεζες που διοικούν αντιμετωπίζουν προβλήματα

Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Γουόρεν Μπάφετ είπε ότι τα στελέχη που οδήγησαν το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα σε κρίση θα πρέπει να αντιμετωπίσουν «τιμωρία», καθώς η αμερικανική οικονομία παλεύει με τη χειρότερη σειρά τραπεζικών πτωχεύσεων από το οικονομικό κραχ του 2008.

Ο ιδιοκτήτης της επενδυτικής εταιρείας Berkshire Hathaway είπε ότι οι διευθυντές των τραπεζών των ΗΠΑ «θα πρέπει να υποφέρουν» όταν αντιμετωπίζουν προβλήματα, προσθέτοντας ότι ήταν επιφυλακτικός με τις περισσότερες τραπεζικές μετοχές λόγω «των μπερδεμένων κινήτρων».

Τα σχόλια που έκανε ο 92χρονος Μπάφετ, ο οποίος είναι γνωστός στους επενδυτές ως «Μάντης της Ομάχα», έρχονται μια εβδομάδα μετά την κατάρρευση της First Republic Bank, της μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας που πτωχεύει από την οικονομική κρίση του 2008.

Οι μετοχές των περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ ανακάμπτουν εν μέρει, αλλά ο φόβος του «κραχ» παραμένει. Μιλώντας στην ετήσια συνέλευση των μετόχων της Berkshire, ο Μπάφετ επέκρινε τον τρόπο με τον οποίο οι πολιτικοί, οι ρυθμιστικές αρχές και ο Τύπος χειρίστηκαν τις πρόσφατες αποτυχίες της Silicon Valley Bank, της Signature Bank και της First Republic Bank, λέγοντας ότι τα «πολύ φτωχά» μηνύματά τους τρόμαξαν άσκοπα τους καταθέτες.

Είπε ότι «ο Διευθύνων Σύμβουλος και οι διευθυντές θα πρέπει να υποφέρουν» όταν οι τράπεζες που διοικούν αντιμετωπίζουν προβλήματα. Διαφορετικά, «γεννιέται το μάθημα ότι αν διευθύνεις μια τράπεζα και την καταστρέψεις, είσαι ακόμα πλούσιος, ο κόσμος συνεχίζεται… Αυτό δεν είναι καλό μάθημα για να διδάξεις στους ανθρώπους που κρατούν τη συμπεριφορά της οικονομίας στα χέρια τους».

Ο Μπάφετ είπε ότι εξακολουθούσε να είναι προσεκτικός όσον αφορά τη διατήρηση τραπεζικών μετοχών και πρόσφατα μείωσε την έκθεσή του στον κλάδο, με εξαίρεση την Bank of America. «Τα κίνητρα στη ρύθμιση των τραπεζών είναι τόσο μπερδεμένα και τόσοι πολλοί άνθρωποι ενδιαφέρονται να τα μπερδέψουν… είναι τελείως τρελό». Πρέπει να υπάρχει τιμωρία για τους ανθρώπους που κάνουν το λάθος.

«Αν κοιτάξετε την First Republic, μπορείτε να δείτε ότι πρόσφεραν μη κρατικά εγγυημένα στεγαστικά δάνεια σε σταθερά επιτόκια για μεγάλα ποσά – αυτή είναι μια τρελή πρόταση προς όφελος της τράπεζας. Ήταν σε κοινή θέα και όλοι το αγνοήσαμε μέχρι που ανατινάχθηκε».

Ο Charlie Munger, αντιπρόεδρος της Berkshire Hathaway και δεξί χέρι του Μπάφετ επανέλαβε τις ανησυχίες του, λέγοντας στη συνάντηση: «Δεν νομίζω ότι το να υπάρχουν ένα σωρό τραπεζίτες, που όλοι προσπαθούν να πλουτίσουν, οδηγεί σε καλά πράγματα. Νομίζω ότι οι τραπεζίτες πρέπει να είναι περισσότερο σαν μηχανικοί, αποφεύγοντας προβλήματα παρά να προσπαθούν να πλουτίσουν… Είναι μια αντίφαση στις αξίες».

Ο Μπάφετ επέκρινε επίσης την επικοινωνία της κυβέρνησης με το κοινό σχετικά με την ασφάλεια των χρημάτων τους, κάτι που, όπως είπε, μπερδεύει τους ανθρώπους. Ο πατέρας του Μπάφετ είχε χάσει τη δουλειά του το 1931 εξαιτίας μιας τράπεζας. Ο επενδυτής είπε ότι προετοιμάζεται για τον μικρό κίνδυνο χειρότερων εξελίξεων στην τραπεζική κρίση, προσθέτοντας: «Θέλουμε να είμαστε εκεί αν το τραπεζικό σύστημα έστω και προσωρινά σταματήσει. Δεν πρέπει. δεν νομίζω ότι θα γίνει. Αλλά θα μπορούσε.»