ΚΟΣΜΟΣ

Βουλγαρία: Η Ευρωπαία Επίτροπος Μαρίγια Γκαμπριέλ βάζει πλώρη για την πρωθυπουργία της χώρας

H Mαρίγια Γκαμπριέλ
H Mαρίγια Γκαμπριέλ
Α.Ρ

Βουλγαρία: Ο Μπόικο Μπορίσοφ πρότεινε την Ευρωπαία Επίτροπο Μαρίγια Γκάμπριελ ως υποψήφια της πολιτικής του δύναμης για την πρωθυπουργία, επιβεβαιώνοντας τις επίμονες φήμες στη Σόφια.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι το κεντροδεξιό κόμμα του GERB θα διορίσει την Ευρωπαία Επίτροπο για την Καινοτομία Μαρίγια Γκάμπριελ για τη νέα πρωθυπουργό της χώρας.Ο Μπορίσοφ είπε ότι η Γκάμπριελ θα ήταν η ίδια επιφορτισμένη με την αναζήτηση της υποστήριξης άλλων κοινοβουλευτικών δυνάμεων για να συμφωνηθεί υπουργικό συμβούλιο.

Τα δημοσιεύματα άρχισαν να κυκλοφορούν στα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης την Τρίτη το βράδυ ότι η πρώην ευρωβουλευτής και δύο φορές επίτροπος θα ήταν η επιλογή του GERB για να ξεπεράσει το πολιτικό αδιέξοδο που επικρατεί στη χώρα, μετά από πέντε διαδοχικές εκλογές που απέτυχαν να αναδείξουν τον νικητή της πλειοψηφίας.

Τα κεντρώα κόμματα κατά της διαφθοράς της Βουλγαρίας αναμένεται να υποστηρίξουν τον διορισμό της Γκάμπριελ. Μετά την ανακοίνωση του Μπορίσοφ στο κοινοβούλιο της Σόφιας, ο Μάνφρεντ Βέμπερ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, είπε ότι η ομάδα χαιρετίζει «θερμά» τον διορισμό της Γκάμπριελ ως υποψήφιου πρωθυπουργού της Βουλγαρίας.

«Έχει την εμπειρία και τη διεθνή εξουσία για να ξεπεράσει το πολιτικό αδιέξοδο στη Σόφια. Πλήρης υποστήριξη στο αδελφό μας κόμμα GERB-Udf για να βάζει τα συμφέροντα της χώρας πάνω από όλα», δήλωσε ο Weber.

Το GERB τερμάτισε πρώτο στις εκλογές στη Βουλγαρία τον περασμένο μήνα, αλλά κέρδισε μόνο περίπου το 25% των ψήφων, πράγμα που σημαίνει ότι ο Μπορίσοφ, ο πρόεδρος του κόμματος, πρέπει να σχηματίσει έναν ασταθή συνασπισμό με τα κόμματα κατά της διαφθοράς.

Η Γκάμπριελ έχει υπηρετήσει ως επίτροπος για την καινοτομία, την έρευνα, τον πολιτισμό, την εκπαίδευση και τη νεολαία στην Επιτροπή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αφού κατείχε τη θέση της επιτρόπου ψηφιακής τεχνολογίας υπό τον πρώην πρόεδρο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.