ΚΟΣΜΟΣ

Ιαπωνία: Ξέχασαν να... χαμογελάνε πίσω απο τις μάσκες - Καταφεύγουν μαζικά σε «δασκάλους»

Oι Ιάπωνες μαθαίνουν ξανά...να χαμογελούν
Oι Ιάπωνες μαθαίνουν ξανά...να χαμογελούν
Α.Ρ

Ιαπωνία: Οι κάτοικοι στη χώρα του «Ανατέλλοντος Ηλίου» καταφεύγουν σε δασκάλους για να τους μάθουν...πώς να χαμογελούν, μετά το πέρας της πανδημίας

Η «εκπαιδεύτρια χαμόγελου» Keiko Kawano λέει ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι στην Ιαπωνία έχουν αναπτύξει ένα «κόμπλεξ» σχετικά με το χαμόγελο. Μετά από τρία χρόνια απόκρυψης του στόματός τους πίσω από μάσκες, μερικοί Ιάπωνες στρέφονται σε ειδικούς καθηγητές χαμόγελου για να ξαναμάθουν την τέχνη του αστραφτερού χαμόγελου...χωρίς να φαίνονται αμήχανοι.

Μετά την άρση της επίσημης οδηγίας να φορούν μάσκες για να βοηθήσουν στην πρόληψη της εξάπλωσης της Covid-19, πολλοί άνθρωποι έχουν παραδεχτεί ότι αγωνίζονται να προσαρμοστούν στη ζωή χωρίς καλύμματα προσώπου, ενώ κάποιοι ομολογούν ότι έχουν ξεχάσει πώς να χαμογελούν.

«Με τη χρήση μάσκας να έχει γίνει ο κανόνας, οι άνθρωποι είχαν λιγότερες ευκαιρίες για να χαμογελάσουν και όλο και περισσότεροι άνθρωποι έχουν δημιουργήσει ένα κόμπλεξ σχετικά με αυτό», είπε στην Asahi Shimbun η Keiko Kawano, προπονήτρια στην εταιρεία «εκπαίδευσης χαμόγελου» Egaoiku.

«Η κίνηση και η χαλάρωση των μυών του προσώπου είναι το κλειδί για να κάνει κανείς ένα καλό χαμόγελο. Θέλω οι άνθρωποι να περνούν χρόνο χαμογελώντας συνειδητά για τη σωματική και ψυχική τους ευεξία». Οι συμμετέχοντες χρησιμοποίησαν καθρέφτες χειρός για να ελέγξουν την πρόοδό τους, με μερικούς να προσαρμόζουν τις εκφράσεις τους μέχρι να βεβαιωθούν ότι ανακάλυψαν ξανά το φυσικό τους χαμόγελο προ πανδημίας.

Η εταιρεία Egaoiku είδε τον αριθμό των αιτούντων να αυξάνεται κατά 4,5 φορές αφού τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν για πρώτη φορά τις αλλαγές στις οδηγίες για την Covid-19 τον Φεβρουάριο. Ένα μήνα αργότερα, η κυβέρνηση είπε ότι τα καλύμματα προσώπου θα είναι στο εξής ατομική επιλογή και υποβάθμισε τη σοβαρότητα του ιού τον Μάιο.

Μία από τις συμμετέχουσες, η 79χρονη Akiko Takizawa, είπε ότι ήταν ενθουσιασμένη που επέστρεψε στη ζωή της πριν από τη μάσκα, με λίγη βοήθεια από τον προπονητή του χαμόγελου της. «Δεν είχα ευκαιρίες να δω ανθρώπους κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού και δεν χαμογελούσα δημόσια», είπε στην εφημερίδα Mainichi Shimbun. «Αυτό μου θύμισε πόσο σημαντικό είναι το χαμόγελο».

Τα μαθήματα, τα οποία είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στις γυναίκες, ξεκινούν συνήθως με διατάσεις για να ανακουφίσουν την ένταση του προσώπου πριν οι συμμετέχοντες σηκώσουν τους καθρέφτες χειρός στο ύψος των ματιών τους και λυγίσουν μέρη του προσώπου τους σύμφωνα με τις οδηγίες του Kawano.

«Ένα χαμόγελο είναι μόνο ένα χαμόγελο αν μεταδίδεται», είπε στους μαθητές της σε μια πρόσφατη συνεδρία στη Γιοκοχάμα, σύμφωνα με τους Japan Times. «Ακόμα κι αν σκέφτεσαι να χαμογελάσεις ή να είσαι χαρούμενος, αν δεν έχεις έκφραση, δεν θα φτάσει στο κοινό σου».

Η Kawano, ένα γνώριμο πρόσωπο στην τηλεόραση και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έχει καθοδηγήσει περισσότερους από 4.000 ανθρώπους στην τέχνη του χαμόγελου τα τελευταία έξι χρόνια, ανέφερε η εφημερίδα, καθώς και εκατοντάδες άλλους να γίνουν πιστοποιημένοι «ειδικοί στο χαμόγελο». Τώρα επιβλέπει 20 εκπαιδευτές που κάνουν μαθήματα σε όλη την Ιαπωνία.

Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι οι υπηρεσίες τους θα έχουν ζήτηση στην Ιαπωνία, όπου η χρήση μάσκας ήταν ευρέως διαδεδομένη καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Λίγο πριν χαλαρώσουν οι επίσημες συμβουλές για τη χρήση μάσκας στα μέσα Μαρτίου, ένας στους τέσσερις ανθρώπους δήλωσε ότι θα συνεχίσει να καλύπτεται σε όλα τα κοινωνικά περιβάλλοντα.

Μια διαδικτυακή έρευνα από την ερευνητική ομάδα Laibo, διαπίστωσε ότι το 27,8% των εργαζομένων της εταιρείας μεταξύ 20 και 50 ετών δήλωσαν ότι θα συνέχιζαν να φορούν μάσκες «άνευ όρων», με λίγο πάνω από τα δύο τρίτα να λένε ότι θα αποφασίσουν για το αν ή όχι θα καλύπτονται, ανάλογα με την κατάσταση. Μόνο το 5,5% είπε ότι ήταν χαρούμενο που δεν φορέι μάσκες όλη την ώρα.