ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Πούτιν λέει πως η μάχη για το Μπαχμούτ τελείωσε

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Πούτιν λέει πως η μάχη για το Μπαχμούτ τελείωσε

Ο Ζελένσκι λέει πως το Μπαχμούτ εξακολουθεί να βρίσκεται στα χέρια των Ουκρανών

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συνεχάρη σήμερα τη μισθοφορική δύναμη Βάγκνερ και τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις γι' αυτό που αποκάλεσε «απελευθέρωση» της ανατολικής ουκρανικής πόλης Μπαχμούτ, την οποία η Ρωσία ονομάζει Αρτιομόφσκ χρησιμοποιώντας την ονομασία που είχε κατά τη σοβιετική εποχή.

Σε δήλωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του Κρεμλίνου, ο Πούτιν αναφέρει πως η μάχη -η πιο μακροχρόνια και αιματηρή του πολέμου, ο οποίος διαρκεί ήδη 15 μήνες- πήρε τέλος με νίκη της Ρωσίας και πως όλοι όσοι αρίστευσαν σ' αυτή από την πλευρά της Μόσχας θα τιμηθούν με κρατικά βραβεία.

«Ο Αρχηγός του Κράτους συνεχάρη τις ομάδες επίθεσης της Βάγκνερ, καθώς και όλα τα μέλη των μονάδων των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, που τους παρείχαν την απαραίτητη υποστήριξη και πλευρική κάλυψη, για την ολοκλήρωση της επιχείρησης να απελευθερώσουν το Αρτιομόφσκ (Μπαχμούτ)», ανφέρεται στη δήλωση.

«Σε όλους αυτούς που διακρίθηκαν θα απονεμηθούν κρατικά βραβεία», προστίθεται.

Ο Ζελένσκι λέει πως το Μπαχμούτ εξακολουθεί να βρίσκεται στα χέρια των Ουκρανών

Η Ουκρανία ανακοίνωσε σήμερα πως εξακολουθεί να μάχεται για τον έλεγχο της ανατολικής πόλης Μπαχμούτ, αφού ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε δηλώσει νωρίτερα πως η πόλη παραμένει «μόνο στις καρδιές μας».

Ερωτηθείς πριν από τη συνάντησή του με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στην Ιαπωνία, αν η πόλη εξακολουθεί να βρίσκεται στα χέρια των Ουκρανών, αφού οι Ρώσοι υποστήριξαν πως την κατέλαβαν πλήρως, ο Ζελένσκι δήλωσε στους δημοσιογράφους, «πιστεύω πως όχι».

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Διότι σήμερα, το Μπαχμούτ βρίσκεται μόνο στις καρδιές μας».

Ο υπεύθυνος Τύπου του Ζελένσκι διευκρίνισε αργότερα πως ο πρόεδρος απάντησε μ' αυτό τον τρόπο σε ένα άλλο μέρος της ερώτησης.

«Ερώτηση δημοσιογράφου: οι Ρώσοι είπαν πως κατέλαβαν το Μπαχμούτ», έγραψε στο Facebook ο Σέρχιι Νικιφόροφ. «Απάντηση προέδρου: Πιστεύω πως όχι».

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε στα ουκρανικά: «Μ' αυτό τον τρόπο, ο πρόεδρος αρνήθηκε πως το Μπαχμούτ κατελήφθη».

Η Ρωσία ισχυρίσθηκε χθες, Σάββατο, πως κατέλαβε πλήρως την ισοπεδωμένη πλέον ανατολική ουκρανική πόλη και ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συνεχάρη σήμερα τη μισθοφορική δύναμη Βάγκνερ και τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις γι' αυτό που αποκάλεσε «απελευθέρωση» του Μπαχμούτ, το οποίο η Ρωσία ονομάζει Αρτιομόφσκ, χρησιμοποιώντρας την ονομασία που είχε η πόλη κατά τη σοβιετική εποχή.

«Είναι τραγωδία», δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Δεν υπάρχει πια τίποτα εκεί πέρα».