ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Το Κίεβο κατέρριψε 29 από τα 31 drones που εξαπέλυσε η Μόσχα - Τουλάχιστον ένας νεκρός

Μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία
Μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία
ΑΡ

Ουκρανία: Τα 29 από τα 31 μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εξαπέλυσαν οι ρωσικές δυνάμεις καταρρίφθηκαν. Τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του

Η Ουκρανία ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέρριψε 29 μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) από τα συνολικά 31 που εξαπέλυσαν οι ρωσικές δυνάμεις, κυρίως κατά του Κιέβου και της περιφέρειάς του, σε νέο κύμα "μαζικής επίθεσης" που εξαπέλυσαν στη διάρκεια της νύχτας με στόχο την ουκρανική πρωτεύουσα και που ήταν το τρίτο προτού συμπληρωθούν 24 ώρες.

«Από τις 23:30 ως τις 04:30 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος) , οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής επιτέθηκαν στην Ουκρανία» με 31 ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed-136/131, εκ των οποίων τα 29 καταρρίφθηκαν, «σχεδόν όλα κοντά στην πρωτεύουσα και στον ουρανό του Κιέβου», σημειώνει η ουκρανική πολεμική αεροπορία σε ανάρτησή της στο Telegram.

«Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του, μια ηλικιωμένη εισήχθη στο νοσοκομείο, δύο θύματα έλαβαν τις πρώτες βοήθειες επιτόπου», διευκρίνισε ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο.

Χθες, Δευτέρα ρωσικοί πύραλοι έπληξαν την ημέρα το Κίεβο, σπέρνοντας τον πανικό στους κατοίκους, έπειτα από βομβαρδισμούς στη διάρκεια της νύχτας. Πολλοί κάτοικοι κατέφυγαν σε υπόγειους χώρους, ιδίως στο μετρό.

Η Ρωσία ανακοίνωσε παράλληλα σήμερα ότι κατέρριψε 8 ουκρανικά drones που είχαν στόχο τη Μόσχα και την περιφέρειά της, σε μια σπάνια επίθεση που σημειώθηκε την ώρα που το Κίεβο δεχόταν το τρίτο κύμα πληγμάτων σε 24 ώρες.

Αν και οι εκρήξεις αποτελούν πλέον μέρος της καθημερινότητας των κατοίκων του Κιέβου και πολλές ουκρανικές πόλεις βομβαρδίζονται τακτικά, οι επιθέσεις κατά της Μόσχας είναι κάτι το σπάνιο από τότε που οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας καταδίκασε την «τρομοκρατική επίθεση» του Κιέβου και επιβεβαίωσε ότι αναχαίτισε και τα οκτώ μη επανδρωμένα αεροσκάφη με τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας και μέσα ηλεκτρονικού πολέμου.

Ο δήμαρχος της ρωσικής πρωτεύουσας Σεργκέι Σομπιάνιν ανακοίνωσε ότι δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά από την επίθεση αυτή, η οποία σημειώθηκε την αυγή και προκάλεσε επίσης "μικρές ζημιές σε αρκετά κτίρια".

Η επίθεση αυτή κατά της Μόσχας σημειώνεται καθώς έχουν πολλαπλασιαστεί τις τελευταίες εβδομάδες οι επιθέσεις στο ρωσικό έδαφος, ιδίως μια θεαματική επιδρομή που έγινε την περασμένη εβδομάδα στην ρωσική περιφέρεια του Μπέλγκοροντ, στα σύνορα με την Ουκρανία. Το Κίεβο δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για καμία από αυτές τις επιθέσεις.

Στις αρχές Μαΐου, δύο drones καταρρίφθηκαν πάνω από το Κρεμλίνο, την έδρα της ρωσικής κυβέρνησης, σε επίθεση που αποδόθηκε στην Ουκρανία. Τους τελευταίους μήνες, μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν επίσης βάλει στο στόχαστρο στρατιωτικές βάσεις ή ενεργειακές υποδομές στη Ρωσία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ