ΚΟΣΜΟΣ

Το παιδί-θαύμα στο σκάκι είναι Ινδός και νίκησε τον νo. 1 στον κόσμο!

Το παιδί-θαύμα στο σκάκι είναι Ινδός και νίκησε τον νo. 1 στον κόσμο!

Ήταν το καλύτερο δώρο γενεθλίων που θα μπορούσε να έχει ένας 17χρονος! Ο σκακιστής γκρανμάστερ Dommaraju Gukesh από την Ινδία, νίκησε τον Νο. 1 στον κόσμο και πέντε φορές παγκόσμιου πρωταθλητή Magnus Carlsen στο αγώνισμα του blitz ενόψει του σκακιστικού τουρνουά της Νορβηγίας.

Στη συνέχεια, οι διοργανωτές πρόσφεραν στον Gukesh μια τούρτα για να γιορτάσει τόσο τα γενέθλιά του όσο και τη νίκη του.

Όταν ρωτήθηκε αν θα προετοιμαστεί για τους αγώνες της επόμενης ημέρας τρώγοντας πολύ κέικ, απάντησε: “Ελπίζω”.

Το αγώνισμα του μπλιτς στο οποίο ο Gukesh νίκησε τον Carlsen τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε για να καθοριστεί η θέση κάθε παίκτη για το κλασικό αγώνισμα που ακολούθησε.

Στο τουρνουά, το οποίο διεξάγεται στο Σταβάνγκερ της Νορβηγίας, 10 παίκτες αγωνίζονται σε ένα ενιαίο τουρνουά round-robin.

Ο νικητής θα λάβει περίπου 68.400 δολάρια, ενώ η δεύτερη θέση θα δώσει 36.500 δολάρια.

Εκτός από τον Gukesh και τον Carlsen, μια ολόκληρη σειρά από τους καλύτερους παίκτες του κόσμου διαγωνίζονται, συμπεριλαμβανομένων των Alireza Firouzja, Anish Giri, Wesley So, Hikaru Nakamura και Fabiano Caruana.

Μετά από τρεις παρτίδες του επίσημου τουρνουά, ο Gukesh βρίσκεται στην τέταρτη θέση της βαθμολογίας με μία νίκη, μία ήττα και μία ισοπαλία.

Ο Carlsen βρίσκεται στην όγδοη θέση χωρίς νίκη μετά από δύο ισοπαλίες και μία ήττα. Ο Καρουάνα βρίσκεται στην κορυφή της βαθμολογίας.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Κάρλσεν κέρδισε το πρώτο του τουρνουά από τότε που παραιτήθηκε από τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή που κατείχε για μια δεκαετία.

“Είναι ωραίο να δείχνω ότι η απόσυρσή μου κράτησε μόνο λίγες μέρες”, δήλωσε μετά τη νίκη του στο τουρνουά Superbet Rapid & Blitz στην Πολωνία.

Ο Gukesh ανέβηκε ραγδαία τα σκαλιά προς την κορυφή του σκακιού, όντας πολύ νέος, μόλις 17 ετών.

Έχασε για 17 ημέρες να γίνει ο νεότερος γκραν-μάστερ σκακιού όλων των εποχών, κερδίζοντας τον τίτλο σε ηλικία 12 ετών, επτά μηνών και 17 ημερών, μόλις λίγες εβδομάδες μεγαλύτερος από τον Ρώσο Sergey Karjakin. Έκτοτε, ο Abhimanyu Mishra έσπασε το ρεκόρ και έγινε ο νεότερος σκακιστής γκρανμάστερ σε ηλικία 12 ετών, τεσσάρων μηνών και 25 ημερών.

Πηγή: ertnews.gr

Σχετικές ειδήσεις