ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Νύχτα αεροπορικών επιδρομών και εκρήξεων ακόμα και στη Λβιβ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Νύχτα αεροπορικών επιδρομών και εκρήξεων ακόμα και στη Λβιβ

Νύχτα επιθέσεων και εκρήξεων ακόμα και στη δυτική Ουκρανία, αυτή που πέρασε, με μπαράζ αεροπορικών επιθέσεων.

Η Ρωσία εξαπέλυσε αεροπορική επιδρομή κατά τη διάρκεια της νύχτας στην Λβιβ, στη δυτική Ουκρανία, και η πόλη και τα περίχωρά της συγκλονίστηκαν από εκρήξεις, ανέφερε ο δήμαρχός της, ο Αντρίι Σαντόβι, μέσω Telegram.

Δεν κατέστησε σαφές εάν οι εκρήξεις οφείλονταν σε καταρρίψεις της αντιαεροπορικής άμυνας ή εάν επλήγησαν στόχοι.

Επίσης, η Ρωσία εξαπέλυσε νυχτερινή αεροπορική επιδρομή με τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη-καμικάζι εναντίον της πρωτεύουσας της Ουκρανίας, το Κίεβο, καθώς και της περιφέρειάς της, και η ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα ενεργοποιήθηκε για την απωθήσει, ανακοίνωσαν αξιωματικοί του ουκρανικού στρατού μέσω Telegram.

Το γαλλοϊταλικό σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας SAMP/T χρησιμοποιείται ήδη από τις δυνάμεις του Κιέβου

Η Γαλλία και η Ιταλία προμήθευσαν την Ουκρανία με σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας SAMP/T, που χρησιμοποιείται πλέον από τον στρατό της χώρας καθώς αμύνεται έναντι της επίθεσης της Ρωσίας, δήλωσε χθες βράδυ ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Παρίσι. Το σύστημα αυτό προστατεύει υποδομές-κλειδιά και ανθρώπινες ζωές, πρόσθεσε ο κ. Μακρόν.

Το SAMP/T, αυτοκινούμενο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας μέσου και μακρού βεληνεκούς με πυραύλους δύο σταδίων, αναπτύχθηκε από τη Γαλλία και την Ιταλία τα χρόνια του 2000. Η Ιταλία διαθέτει πέντε επιχειρησιακά τέτοια συστήματα.

«Το «μεγαλύτερο πλήγμα» σε βάρος των ρωσικών δυνάμεων δεν έχει καταφερθεί ακόμη»

Το «μεγαλύτερο πλήγμα» σε βάρος των ρωσικών δυνάμεων δεν έχει καταφερθεί ακόμη, διεμήνυσε νωρίτερα η υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Χάνα Μαλιάρ, αναφερόμενη στην ουκρανική αντεπίθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που υπάρχουν, η Μαλιάρ ανέφερε σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα Telegram ότι «ο εχθρός δεν θα εγκαταλείψει εύκολα τις θέσεις του και πρέπει να προετοιμαστούμε για σκληρή μάχη. Στην πραγματικότητα, αυτό συμβαίνει επί του παρόντος».

«Η επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη έχει διάφορους στόχους και οι ένοπλες δυνάμεις μας ανταποκρίνονται πλήρως. Κινούνται βάσει σχεδιασμού. Και το μεγαλύτερο πλήγμα (σε βάρος του εχθρού) δεν έχει καταφερθεί ακόμη», επέμεινε.