ΚΟΣΜΟΣ

Το κέντρο θαλάσσιων σπορ «Ο Φανός» φωτίζει τη δυτική ακτή της Δανίας

Το κέντρο θαλάσσιων σπορ «Ο Φανός» φωτίζει τη δυτική ακτή της Δανίας

Εδώ και λίγο καιρό ένα ξύλινο κοινοτικό κέντρο για κλαμπ θαλάσσιων σπορ λειτουργεί στην ακτή της δανέζικης πόλης Esbjerg, σχεδιασμένο από τα αρχιτεκτονικά γραφεία Snøhetta και WERK Arkitekter κατά τρόπο που να αναφέρεται στη ναυπήγηση πλεούμενων.

Τοποθετημένο πάνω σε ένα τεχνητό νησί, το Esbjerg Maritime Center ήταν παραγγελία του Δήμου της πόλης με στόχο να συνενώσει όλα τα κλαμπ της περιοχής σε ένα μέρος και σχεδιάστηκε ως φόρος τιμής στις θαλάσσιες παραδόσεις της δανέζικης πόλης-λιμανιού. Προοριζόμενο να γίνει κοινοτικός κόμβος της περιοχής, λόγω του καλυμμένου με ξύλο κυκλικού σχήματός του που λάμπει τη νύχτα κέρδισε το προσωνύμιο «Ο Φανός».

«Η ενημέρωση ήταν να μετακομίσουμε σε ένα καινούργιο κτήριο όλα τα διαφορετικά κλαμπ που ήταν σε διαφορετικές διευθύνσεις στην Esbjerg. Προτείναμε ένα κυκλικό κτήριο για να δημιουργήσουμε ένα κτήριο που από όλες τις πλευρές καλωσορίζει. Ένα σχήμα που ενώνει» (https://www.instagram.com/p/CnVN7gsufpK/) είπε, μιλώντας στο Dezeen, o επικεφαλής αρχιτέκτονας του Snøhetta και διευθύνων του πρότζεκτ Frank Foray.

Δείτε την gallery:

Στο άνω επίπεδο, το κτήριο περιλαμβάνει χώρους για αθλητικά κέντρα κωπηλασίας, καγιάκ και καταδύσεων, καθώς και ένα εκπαιδευτικό κέντρο και εγκαταστάσεις προπόνησης. «Το κέντρο θαλάσσης έχει χώρο για τους πάντες· από τον έμπειρο δύτη ή επαγγελματία του καγιάκ μέχρι σχολική τάξη για αλιεία καβουριών ή τον τυχαίο περαστικό» (https://www.instagram.com/p/CnUHhVHuApP/) υπογράμμισε ο Foray. «Ο Φανός προσκαλεί όλους να ρίξουν μια κλεφτή ματά στη θαλάσσια ζωή και στη θάλασσα έξω με τον ατέλειωτο ορίζοντά της» πρόσθεσε.