ΚΟΣΜΟΣ

Η Λιθουανία ζητά ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, εάν ο Πριγκόζιν μεταβεί στη Λευκορωσία

Η Λιθουανία ζητά ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, εάν ο Πριγκόζιν μεταβεί στη Λευκορωσία
AP.

Ο Πρόεδρος της Λιθουανίας, Γκιτάνας Ναουσέντα, τόνισε ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να ενισχύσει την ανατολική του πτέρυγα, εάν ο αρχηγός της Βάγκνερ, Γεβγκένι Πριγκόζιν, φθάσει στην Λευκορωσία.

Ο επικεφαλής του λιθουανικού κράτους, Γκιτάνας Ναουσέντα, τόνισε ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να ενισχύσει την ανατολική του πτέρυγα, εάν ο αρχηγός της Βάγκνερ, Γεβγκένι Πριγκόζιν, φθάσει στην Λευκορωσία.

Ο ηγέτης της βαλτικής χώρας –η οποία συνορεύει με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία και θα φιλοξενήσει τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, το διήμερο 11 – 12 Ιουλίου– πραγματοποίησε αυτήν την τοποθέτηση μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Λιθουανίας, το οποίο είχε ως κεντρικό θέμα την ανταρσία της Βάγκνερ κατά της ηγεσίας του Κρεμλίνου.

Αφότου ο Πριγκόζιν διέταξε τα στρατεύματα της οργάνωσης να αποσυρθούν από το Ροστόφ–ον–ντον προχθές (24/06), η Μόσχα ανακοίνωσε ότι ο αρχηγός της Βάγκνερ θα εγκαταλείψει τη Ρωσία για τη Λευκορωσία και ότι δεν θα αντιμετωπίσει καμία δίωξη.

«Αν ο Πριγκόζιν ή ένα μέρος της Βάγκνερ βρεθεί στη Λευκορωσία χωρίς καθορισμένα σχέδια ή προθέσεις, αυτό σημαίνει απλώς ότι θα πρέπει να ενισχύσουμε περαιτέρω την ασφάλεια των ανατολικών μας συνόρων. Δεν μιλώ μονάχα για τη Λιθουανία σήμερα, αλλά για το ΝΑΤΟ, συνολικά. Θα διαθέσουμε περισσότερους πόρους στις υπηρεσίες πληροφοριών για την αξιολόγηση των πολιτικών πτυχών και εκείνων σχετικά με την ασφάλεια της Λευκορωσίας», τόνισε ο Γκιτάνας Ναουσέντα.

Τέλος, επεσήμανε ότι «τα μέτρα ασφαλείας για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ δεν χρειάζεται να αλλάξουν μετά τα πρόσφατα γεγονότα στη Ρωσία», ενώ, ο κ. Ναουσέντα σημείωσε ότι ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά την ένοπλη ανταρσία της Βάγκνερ, πιθανότατα θα αντιμετωπίσει ακόμη μεγαλύτερες δυσκολίες. «Ο βασιλιάς είναι γυμνός», προσέθεσε.

Σχετικές ειδήσεις