ΚΟΣΜΟΣ

Συναγερμός από τη Europol: H Ευρώπη γίνεται η κύρια αγορά ναρκωτικών - «Απειλούνται δημοκρατίες»

Συναγερμός για τα ναρκωτικά στην Ευρώπη
Συναγερμός για τα ναρκωτικά στην Ευρώπη
Α.Ρ

Συναγερμό σημαίνει η επικεφαλής της Europol, Κατρίν Ντε Μπολ για την αύξηση της εγκληματικότητας που συνδέεται με τα ναρκωτικά. «Διεισδύνουν στις κοινωνίες μας» προειδοποιεί και λέει πως η Ευρώπη έχει αντικαταστήσει τις ΗΠΑ ώςη  κύρια αγορά-στόχος για τους διεθνείς διακινητές ναρκωτικών

Οι αρχές επιβολής του νόμου βρίσκονται σε δεινή θέση καθώς οι βαρόνοι των ναρκωτικών «θέλουν να αποφασίζουν για μεγάλα ζητήματα της κοινωνίας μας», κρούει τον κώδωνα του κινδύνου η επικεφαλής της Europol, Κατρίν Ντε Μπολ.

Το κράτος δικαίου στις ευρωπαϊκές δημοκρατίες κινδυνεύει να υπονομευτεί εκτός εάν οι ηγέτες της ΕΕ εντείνουν σημαντικά την απάντησή τους στην έκρηξη του εγκλήματος που σχετίζεται με τα ναρκωτικά, δήλωσε στο POLITICO η επικεφαλής της υπηρεσίας επιβολής του νόμου των «27».

Η επικεφαλής της Europol είπε ότι η Ευρώπη έχει αντικαταστήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες ως η κύρια αγορά-στόχος για τους διεθνείς διακινητές ναρκωτικών και οι αφίξεις ναρκωτικών αναμένεται να αυξηθούν τα επόμενα δύο χρόνια εν μέσω αύξησης στην παραγωγή.

Το αποτέλεσμα είναι μια αύξηση της βίας και της υφέρπουσας διαφθοράς σε πολλά σημεία εμπορίας ναρκωτικών, συμπεριλαμβανομένου του λιμανιού της Αμβέρσας στο Βέλγιο, καθώς εγκληματικές συμμορίες επιδιώκουν όλο και περισσότερο να διεισδύσουν σε εταιρείες logistics, την τοπική κυβέρνηση, ακόμη και στο δικαστικό σύστημα, προειδοποίησε η ντε Μπολ

«Βλέπουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει γίνει πιο σημαντική [για τους εγκληματίες] σε σύγκριση με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι ευρωπαϊκές χώρες κυριαρχούν αυτή τη στιγμή», είπε. «Βλέπουμε ότι για τα επόμενα δύο χρόνια θα έχουμε αύξηση των ναρκωτικών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση γιατί υπάρχει μεγαλύτερη παραγωγή».

Η προειδοποίηση από τη ντε Μπολ πρώην αρχηγό της βελγικής ομοσπονδιακής αστυνομίας, έρχεται καθώς η ΕΕ αντιμετωπίζει πολλαπλές προκλήσεις για το κράτος δικαίου στο μπλοκ, μεταξύ άλλων σε χώρες όπως η Βουλγαρία, η οποία βρίσκεται κατά μήκος μιας βασικής οδού εισαγωγής ναρκωτικών από τη Μέση Ανατολή και όπου το οργανωμένο έγκλημα θεωρείται ευρέως ως συνυφασμένο με την κυβέρνηση.

Ωστόσο, η ντε Μπολ είπε ότι το επιδεινούμενο πρόβλημα της Ευρώπης με το οργανωμένο έγκλημα που συνδέεται με τα ναρκωτικά δεν είναι μόνο στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Μαστίζει επίσης εύπορους κόμβους στη δυτική και βόρεια Ευρώπη, από την Αμβέρσα στο Βέλγιο και το Ρότερνταμ και το Άμστερνταμ στην Ολλανδία, μέχρι το Αμβούργο στη Γερμανία και μικρά λιμάνια στην Ισπανία και τις παράκτιες πόλεις της Σουηδίας.

«Το Ρότερνταμ και η Αμβέρσα είναι πολύ σημαντικά για τις εγκληματικές ομάδες. Αλλά βλέπουμε ότι όσο περισσότερο δουλεύουμε σε μεγάλα λιμάνια, υπάρχουν και μικρότερα λιμάνια, όπως το Αμβούργο ή λιμάνια στην Ισπανία, που είναι πολύ προσοδοφόρα και ενδιαφέροντα για τους διακινητές ναρκωτικών» είπε.

Μια άμεση παρενέργεια των καρτέλ εξαγωγής ναρκωτικών από τη Νότια Αμερική που συνδέουν όπλα με ομάδες μαφίας στην Ευρώπη είναι η αύξηση του βίαιου εγκλήματος. «Αυτό που μας ανησυχεί πραγματικά είναι η αύξηση της βίας. Όχι μόνο η τακτική βία: δολοφονίες επί πληρωμή, βασανιστήρια, εκρήξεις, πραγματικά σκληρή και σκληρή βία με πολλούς νεκρούς», είπε.

Πράγματι, αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν συγκλονιστεί τα τελευταία χρόνια από δολοφονίες υψηλού προφίλ που συνδέονται με ναρκωτικά. Στην Ολλανδία, όπου το λιμάνι του Ρότερνταμ είναι μια βασική είσοδος για τα ναρκωτικά στην Ευρώπη, η θρασύτατη δολοφονία το 2021 ενός εξέχοντος δημοσιογράφου εγκλήματος, του Peter R. de Vries, και του δικηγόρου Derk Wiersum το 2019, οδήγησε σε εθνική έρευνα και μια υπόσχεση για καταστολή των συμμοριών ναρκωτικών.

Οι διακινητές σταδιακά εξαφανίζουν το κράτος δικαίου

Στο Βέλγιο, την έδρα των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, η δολοφονία ενός 11χρονου κοριτσιού σε βία που σχετίζεται με ναρκωτικά νωρίτερα φέτος στην Αμβέρσα προκάλεσε παρόμοια κατακραυγή, ενώ η αστυνομία πέρυσι αποκάλυψε σχέδιο απαγωγής του υπουργού Δικαιοσύνης της χώρας, Vincent Van Quickenborne, οδηγώντας σε ενισχυμένα μέτρα ασφάλεια.ς «Πολύ ανησυχητικό αλλά προβλέψιμο», αντέδρασε ο Μπαρτ Ντε Βέβερ, ο δεξιός δήμαρχος της Αμβέρσας, εκείνη την εποχή.

Συναγερμός έχει σημάνει επίσης στη Σουηδία, την Ισπανία και τη Γερμανία, όπου η ντε Μπολ είπε ότι το λιμάνι του Αμβούργου έχει γίνει βασικός προορισμός για διακινητές. Το πρόβλημα για τους ηγέτες της ΕΕ είναι ότι σε καθένα από αυτά τα καυτά σημεία, οι διακινητές σταδιακά εξαφανίζουν το κράτος δικαίου διαφθείροντας τους εργαζομένους στον τομέα της εφοδιαστικής, αναλαμβάνοντας συστήματα πληροφορικής, διεισδύοντας στην τοπική κυβέρνηση, ακόμη και στα δικαστήρια και την αστυνομία, είπε.

«Ανακαλύψαμε ένα λιμάνι όπου όλοι ήταν διεφθαρμένοι. Εάν εγκαταλείψουμε συγκεκριμένες περιοχές, μπορεί να έχετε πολύ δύσκολες καταστάσεις όπου οι εγκληματίες αναλαμβάνουν την εξουσία» είπε η ντε Μπολ, αρνούμενος να κατονομάσει το λιμάνι.

Πρόσθεσε: «[οι συμμορίες ναρκωτικών] διεισδύουν στις κοινωνίες μας... Θέλουν να αποφασίζουν για μεγάλα ζητήματα στην κοινωνία μας. Χρειαζόμαστε αυτό να είναι προτεραιότητα τα επόμενα χρόνια εάν θέλουμε να σώσουμε και να προστατέψουμε τις ευάλωτες ομάδες»

Αν και η Ευρώπη δεν είναι τόσο γεμάτη από τη φαιντανύλη, ένα εξαιρετικά ισχυρό συνθετικό οπιοειδές πίσω από έναν τεράστιο αριθμό θανάτων από υπερβολική δόση, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η χρήση της αυξάνεται στην Εσθονία, τη Σουηδία, τη Φινλανδία και τη Γερμανία, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (ΕΚΠΝΤ).

Αντιμέτωποι με μια επιδεινούμενη κατάσταση, οι ηγέτες της ΕΕ και οι αρχηγοί επιβολής του νόμου εντείνουν τις προσπάθειές τους για την καταπολέμηση των συμμοριών. Το 2021, μια τεράστια επιχείρηση που συντονίστηκε σε πολλές χώρες και επικεντρώθηκε σε κρυπτογραφημένα τηλέφωνα οδήγησε σε περίπου 800 συλλήψεις, πολλές από τις οποίες στην Ευρώπη. Και οι ηγέτες έξι ευρωπαϊκών κυβερνήσεων — Βελγίου, Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας και Ολλανδίας — σχημάτισαν έναν συνασπισμό κατά του εγκλήματος για να μοιραστούν πληροφορίες και να εργαστούν από κοινού κατά του οργανωμένου εγκλήματος.

Αλλά οι ηγέτες πρέπει να καταστήσουν την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος ακόμη μεγαλύτερη προτεραιότητα, εάν θέλουν να αποφύγουν την απώλεια της εμπιστοσύνης των πολιτών στο σύστημα, προειδοποίησε η ντε Μπολ. «Είμαστε σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση», είπε. «Είμαστε πίσω».