ΚΟΣΜΟΣ

Νέα φρίκη στο Μεξικό: Μητέρες εξαφανισθέντων βρήκαν μυστικό ομαδικό τάφο

Νέα φρίκη στο Μεξικό: Μητέρες εξαφανισθέντων βρήκαν μυστικό ομαδικό τάφο

Δεκάδες ανθρώπινα λείψανα εντοπίστηκαν σε μυστικούς τάφους στη μεξικανική πολιτεία Χαλίσκο (δυτικά) από συλλογικότητα που δημιούργησαν μητέρες εξαφανισθέντων, ενημέρωσε η μια από αυτές το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Μέχρι στιγμής, έχουν βρεθεί περίπου είκοσι πτώματα», εξήγησε η Ίντιρα Ναβάρο, συντονίστρια της οργάνωσης Madres Buscadoras [«μητέρες ερευνήτριες»] στη Χαλίσκο.

Όταν επικοινώνησε μαζί τους το πρακτορείο, οι αρχές περιορίστηκαν να αναφέρουν πως δεν θα κάνουν κανένα σχόλιο προς το παρόν.

Οι μυστικοί τάφοι βρίσκονται σε προάστιο της πρωτεύουσας της Χαλίσκο, της Γουαδαλαχάρας, που είναι επίσης το δεύτερο μεγαλύτερο αστικό κέντρο του Μεξικού.

Εκτείνονται σε επιφάνεια περίπου δέκα στρεμμάτων, σύμφωνα με την κυρία Ναβάρο.

Η εύρεσή τους έγινε χάρη σε ανώνυμη τηλεφωνική κλήση που έλαβε το μέλος της συλλογικότητας χθες το πρωί.

«Δέχθηκα ανώνυμο τηλεφώνημα στο οποίο μου έδωσαν συντεταγμένες μιας τοποθεσίας και μου ανέφεραν πως σε αυτή έχουν θαφτεί πάνω από 50 πτώματα», συνέχισε. Φθάνοντας στο σημείο, «βρήκαμε αμέσως ενδείξεις», συμπλήρωσε η κυρία Ναβάρο.

Στην πολιτεία Χαλίσκο καταγράφεται ο υψηλότερος αριθμός εξαφανίσεων σε όλο το Μεξικό, περίπου 15.000 από το 1962, επί συνόλου 111.203 σε όλη την επικράτεια, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

Ειδικοί σε θέματα ασφαλείας λένε πως οι αριθμοί αυτοί εξηγούνται κατά κύριο λόγο από τους πολέμους μεταξύ καρτέλ, συμπεριλαμβανομένης της συμμορίας Νέα Γενιά του Χαλίσκο, για τον έλεγχο της αγοράς ναρκωτικών. Όμως δεν ενέχονταν όλα τα θύματα σε εγκλήματα, πολλά δεν είχαν καμία σχέση με τον υπόκοσμο.

Ελλείψει αποτελεσμάτων στις επίσημες έρευνες, οικογένειες ανθρώπων που έχουν εξαφανιστεί διεξάγουν δικές τους — και, όχι σπάνια, εντοπίζουν μυστικούς ομαδικούς τάφους.

Στο προάστιο αυτό, το Τλαχομούλκο δε Σούνιγα, σε μικρή απόσταση από τη Γουαδαλαχάρα, είχαν βρεθεί ήδη τέτοιοι τάφοι.

Τη 14η Ιουνίου, ομάδα αποτελούμενη από μητέρες αγνοούμενων ανακοίνωσε πως βρέθηκαν 27 σακούλες με ανθρώπινα λείψανα.

Ενώ στα τέλη Μαΐου, βρέθηκαν τα πτώματα οκτώ εργαζομένων σε call center στην πολιτεία Χαλίσκο, μερικές ημέρες μετά την εξαφάνισή τους. Τα θύματα, δυο γυναίκες και έξι άνδρες, περίπου τριάντα ετών, είχαν κομματιαστεί και τα υπολείμματά τους βρέθηκαν σε σχεδόν πενήντα πλαστικές σακούλες πεταμένες σε χαράδρα στη Σαποπάν, άλλο προάστιο της Γουαδαλαχάρας.

Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, τα πρώτα στοιχεία της έρευνας έδειξαν πως η συγκεκριμένη εταιρεία τηλεφωνικών υπηρεσιών εμπλεκόταν σε υποθέσεις απατών με ακίνητα και εκβιάσεων μέσω τηλεφώνου.

Οι πρώτες εξαφανίσεις στο Μεξικό ανάγονται στα χρόνια του 1960 και του 1980. Όμως ο αριθμός τους αυξήθηκε δραματικά μετά τη στρατιωτικοποίηση του λεγόμενου «πολέμου κατά των ναρκωτικών», το 2006. Έκτοτε, η χώρα μετρά πάνω από 350.000 ανθρωποκτονίες, αποδιδόμενες επισήμως κατά πλειονότητα σε ξεκαθαρίσματα λογαριασμών.