ΚΟΣΜΟΣ

Μητσοτάκης - Ερντογάν: Συνάντηση στο Βίλνιους - Ποιοι θα κάτσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Μητσοτάκης - Ερντογάν: Συνάντηση στο Βίλνιους - Ποιοι θα κάτσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων
AP Photo

Πολλά τα σενάρια για την επικείμενη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους στις 11-12 Ιουλίου 2023.

Πολλά τα σενάρια για την επικείμενη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους στις 11-12 Ιουλίου 2023.

Στο τραπέζι των των διαπραγματεύσεων, όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης, θα είναι εκτός των δύο επικεφαλής, Μητσοτάκη - Ερντογάν, και οι δύο υπουργοί εξωτερικών των δύο χωρών, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν.

Επιπλέον, από πλευράς Τουρκίας θα συμμετέχει ο εκπρόσωπος Τύπου και επικεφαλής σύμβουλος του Προέδρου, Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς, ενώ από την ελληνική πλευρά στο τραπέζι θα βρίσκεται και η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Άννα Μαρία Μπούρα.

Έτσι, η σύνθεση του τραπεζιού θα είναι σίγουρα για 6 άτομα. Ωστόσο, πιθανό είναι να κάτσουν στο τραπέζι από την ελληνική πλευρά η υφυπουργός εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ενώ από την τουρκική δεν έχει γίνει ακόμα κάτι γνωστό.

Τουρκικά ΜΜΕ: Θετικά τα μηνύματα του Μητσοτάκη για την Τουρκία

Ταυτόχρονα και τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρονται με θετικό κλίμα στη συνάντηση σε αναφορά που γίνεται στην επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, στην Κύπρο.

Ειδικότερα, στο δελτίο ειδήσεων του Haber Global αναφέρεται ότι «Ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Γεραπετρίτης, το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό το πραγματοποίησε στην ‘νότια Κύπρο’ (Κυπριακή Δημοκρατία). Ο Έλληνας υπουργός δήλωσε ότι είναι έτοιμοι για συζητήσεις για τα ζητήματα των διαφορών με την Τουρκία. Μετά την επανεκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ελλάδα, εκφράζονται μηνύματα θετικής ατμόσφαιρας και διαλόγου. Ο Γιώργος Γεραπετρίτης ταξίδεψε στη ’νότια Κύπρο’. Στη συνέντευξη του με τον ομόλογο του Κωνσταντίνο Κόμπο, ανέφερε πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να ξεκινήσει τις διαβουλεύσεις με την Τουρκία για να επιλυθεί η μακροχρόνια διαφορά των θαλάσσιων συνόρων».

Τηλεφώνημα Μπλίνκεν - Χακάν Φιντάν

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο υπουργό εξωτερικών, Χακάν Φιντάν. Στην επικοινωνία τους ο Μπλίνκεν μίλησε στον Τούρκο ομόλογό του αναφορικά με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Φαίνεται, λοιπόν, πως η Ουάσιγκτον πιέζει την Τουρκία προκειμένου να εγκριθεί η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από την ερχόμενη κιόλας Σύνοδο στο Βίλνιους, με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, να λέει εμφατικά: «Ανυπομονούμε να δούμε τη Σουηδία στο ΝΑΤΟ. Η ένταξή της θα ενισχύσει το ΝΑΤΟ».

Ερντογάν: Η Σουηδία κάνει βήματα αλλά τα ακυρώνει μόνη της

Βέβαια, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε σχετικά με τη Σουηδία πως έχει πράγματι κάνει κάποια βήματα. Το κάψιμο, ωστόσο, του Κορανιού, όπως δήλωσε ο Ερντογάν, ακυρώνει τις προσπάθειες αυτές.

Χαρακτηριστικά ο Ερντογάν είπε ότι «Η Σουηδία έχει κάνει βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση κάνοντας αλλαγές στην αντιτρομοκρατική νομοθεσία, αλλά οι υποστηρικτές της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK/PYD/YPG συνεχίζουν να οργανώνουν ελεύθερα διαδηλώσεις επαινώντας την τρομοκρατία, κάτι που ακυρώνει τα βήματα που έγιναν. Οι επιθέσεις κατά του ιερού μας βιβλίου, του Κορανίου, στη Σουηδία δεν μπορούν να δικαιολογηθούν με το πρόσχημα της ελευθερίας της σκέψης και ότι αυτό που έχει γίνει είναι ξεκάθαρα έγκλημα έκφρασης».

Σχετικές ειδήσεις