ΚΟΣΜΟΣ

Η διπλωματία της τελευταίας στιγμής, ελπίδα για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ μέχρι το Βίλνιους

Η διπλωματία της τελευταίας στιγμής, ελπίδα για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ μέχρι το Βίλνιους

Τις δραματικές ώρες που απομένουν και τα εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν στον δρόμο μέχρι τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία, αποτυπώνουν με άρθρο τους η Anna Wieslander, διευθύντρια για τη Βόρεια Ευρώπη στο Atlantic Council (Ατλαντικό Συμβούλιο) και επικεφαλής του γραφείου της Βόρειας Ευρώπης στη Στοκχόλμη και ο Eric Adamson, διευθυντής έργων του Οργανισμού στο γραφείο της Βόρειας Ευρώπης.

Στο Βίλνιους διακυβεύεται όχι μόνο η ασφάλεια της Σουηδίας και της Συμμαχίας στο σύνολό της, αλλά και η αξιοπιστία του ΝΑΤΟ σχετικά με την πολιτική του υπέρ των ανοικτών θυρών, υπογραμμίζουν στο άρθρο τους.

Με τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ να έχει οριστεί να ξεκινήσει στις 11 Ιουλίου, η Σουηδία, μαζί με αρκετούς συμμάχους και τον Γενικό Γραμματέα Γενς Στόλτενμπεργκ, κάνουν μια προσπάθεια της τελευταίας στιγμής με συναντήσεις υψηλού επιπέδου στην Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες για να διασφαλίσουν ότι η ένταξη της Στοκχόλμης θα πάρει το πράσινο φως από την Τουρκία - το τελευταίο μεγάλο βήμα πριν από την ένταξή της στη Συμμαχία.

Την Τετάρτη, ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον συναντήθηκε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ στην Ουάσινγκτον, ενώ την Πέμπτη ακολούθησε συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Σουηδίας, της Φινλανδίας και της Τουρκίας στις Βρυξέλλες. Το κεντρικό μήνυμα: Η Σουηδία είναι έτοιμη να γίνει σύμμαχος - αμέσως.

Ακριβώς όπως και στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη πέρυσι, ο Ερντογάν έχει τοποθετήσει τον εαυτό του σε ρόλο κεντρικού παράγοντα. Όλοι οι σύμμαχοι εκτός από την Τουρκία και την Ουγγαρία έχουν επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας, ενώ η Ουγγαρία θεωρείται ευρέως ότι ακολουθεί το παράδειγμα της Τουρκίας.

Στη συμβολικά σημαντική συνάντηση με τον Κρίστερσον αυτή την εβδομάδα, ο Μπάιντεν έστειλε ένα σαφές μήνυμα στην Άγκυρα: Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύονται να καλωσορίσουν τη Σουηδία στο ΝΑΤΟ το συντομότερο δυνατό. Ο Kristersson επανέλαβε ότι η ένταξη της Σουηδίας θα συμβάλει στην ασφάλεια της Συμμαχίας στο σύνολό της. "Καμία χώρα δεν το γνωρίζει αυτό καλύτερα από τις Ηνωμένες Πολιτείες", είπε.

Η τριμερής συνάντηση στις Βρυξέλλες έδειξε, ωστόσο, ότι η Τουρκία εξακολουθεί να μην είναι σύμφωνη. Η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ είναι "εφικτή", δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ. Πρόσθεσε ότι όλοι εργάζονται για ένα θετικό αποτέλεσμα στο Βίλνιους και οι ηγέτες θα συναντηθούν ξανά τη Δευτέρα, μία ημέρα πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής.