ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Αποφυλακίστηκε η Λέσλι Βαν Χούτεν, ένα απο τα βασικά μέλη της αίρεσης Μάνσον

H Λέσλι Βαν Χούτεν
H Λέσλι Βαν Χούτεν
ΑΡ

Η Λέσλι Βαν Χούτεν, ένα από τα βασικά μέλη της «οικογένειας Μάνσον» που δολοφόνησε τη διάσημη ηθοποιό Σάρον Τέιτ αποφυλακίστηκε μετά απο 53 χρόνια

Η πρώην οπαδός του Τσαρλς Μάνσον, Λέσλι Βαν Χούτεν, η οποία καταδικάστηκε σε ισόβια για συμμετοχή στις περιβόητες δολοφονίες της αίρεσης του Τσαρλς Μάνσον όταν ήταν 19 ετών, αφέθηκε ελεύθερη από μια φυλακή της Καλιφόρνια την Τρίτη μετά από 53 χρόνια πίσω από τα κάγκελα.

Η Βαν Χούτεν, 73 ετών σήμερα, καταδικάστηκε επειδή βοήθησε τους οπαδούς του Μάνσον να πραγματοποιήσουν τις δολοφονίες του 1969 του Λένο Λαμπιάνκα, ενός παντοπώλη στο Λος Άντζελες, και της συζύγου του, Ρόζμαρι. Βγήκε από τη φυλακή τις πρώτες πρωινές ώρες και τώρα βρίσκεται σε μεταβατική εγκατάσταση, είπε η δικηγόρος της, Νάνσι Τετρό. Θα είναι υπό επίβλεψη.

Το συμβούλιο αποφυλάκισης της πολιτείας είχε αποφανθεί σε πέντε διαφορετικές περιπτώσεις, για πρώτη φορά το 2016, ότι ήταν «κατάλληλη» για αποφυλάκιση και ότι δεν συνιστούσε κίνδυνο για την κοινωνία, αλλά κάθε φορά το γραφείο του κυβερνήτη ασκούσε βέτο στην απόφαση και διέταζε να παραμείνει στη φυλακή.

Τον Μάιο, ένα κρατικό εφετείο τάχθηκε στο πλευρό της, αποφασίζοντας ότι έπρεπε να αφεθεί ελεύθερη. Το δικαστήριο σημείωσε τα επιτεύγματά της πίσω από τα κάγκελα, όπως η εργασία ως δασκάλα, η απόκτηση μεταπτυχιακού τίτλου στις ανθρωπιστικές επιστήμες και η συμμετοχή σε μια σειρά προγραμμάτων ψυχικής υγείας και αυτοβοήθειας.

«Είναι πραγματικά ενθουσιασμένη, αλλά είναι στη φυλακή για 53 χρόνια και γίνεται 74 τον επόμενο μήνα, οπότε αυτή είναι μια τεράστια αλλαγή», είπε η συνήγορός της στον Guardian. «Είναι ικανοποιημένη που οι άνθρωποι αναγνωρίζουν ότι έχει αλλάξει πλήρως, γιατί πραγματικά άλλαξε. Πέρασε 40 χρόνια στη θεραπεία και 30 χρόνια σε αυτό που ονομάζουν πρόγραμμα αποκατάστασης.

«Βρέθηκε κάτω από την επιρροή του Τσαρλς Μάνσον και συμμετείχε σε αυτούς τους φρικτούς φόνους… και εργάστηκε πολύ σκληρά για να ξεπεράσει αυτή τη λατρευτική κατήχηση και να την κατανοήσει και να αναλάβει την ευθύνη. Και έπρεπε να αντιμετωπίσει τα συναισθήματά της συντριπτικής ενοχής για αυτό που έκανε. Είναι πολύ μετανιωμένη», συνέχισε. «Νομίζω ότι είναι απλά χαρούμενη που τα εγκλήματά της δεν την καθορίζουν πλέον».

Θα είναι μια μακρά διαδικασία προσαρμογής στη ζωή έξω από τους τοίχους της φυλακής πρόσθεσε η δικηγόρος: «Δεν ξέρει πώς να χρησιμοποιεί υπολογιστή ή κινητό τηλέφωνο ή πώς να αγοράζει πράγματα χωρίς μετρητά ή να διαπραγματεύεται ένα σούπερ μάρκετ».

Ο κυβερνήτης Γκάβιν Νιούσομ, ο οποίος έχει αντιταχθεί σθεναρά στην απελευθέρωσή της, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ήταν απογοητευμένος που το δικαστήριο έκρινε υπέρ της, αλλά είπε ότι δεν θα ασκήσει έφεση στην τελευταία απόφαση, καθώς είναι απίθανο να πετύχει.

Η αδερφή της Σάρον Τέιτ, Ντέμπρα η οποία ήταν παρούσα στην ακροαματική διαδικασία της επιτροπής την Τετάρτη, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ελπίζει ο κυβερνήτης Γκάβιν Νιούσομ να λάβει τη σωστή απόφαση και να κρατήσει την 69χρονη πίσω από τα κάγκελα.

Ο Μάνσον πέθανε πίσω από τα κάγκελα το 2017 σε ηλικία 83 ετών μετά από σχεδόν 50 χρόνια στη φυλακή. Η Πατρίσια Κρενγουίνκελ, μια άλλη πρώην οπαδός του Μάνσον που καταδικάστηκε για φόνο, αποφυλακίστηκε για πρώτη φορά πέρυσι, αλλά ο Νιούσομ εμπόδισε την αποφυλάκισή της. Η Σούζαν Άτκινς, η οποία καταδικάστηκε για οκτώ φόνους, πέθανε στη φυλακή το 2009.