ΚΟΣΜΟΣ

Μαλάλα Γιουσαφζάι: Φαν της Barbie η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης ακτιβίστρια - Φωτογραφήθηκε στα ροζ

Μαλάλα Γιουσαφζάι: Φαν της Barbie η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης ακτιβίστρια - Φωτογραφήθηκε στα ροζ

Ντυμένη για την περίσταση, η Μαλάλα φόρεσε ένα ροζ ρούχο εμπνευσμένο από την Barbiecore ενώ ο σύζυγό της επέλεξε ένα μαύρο σακάκι και ένα λευκό μπλουζάκι

Η Μαλάλα Γιουσαφζάι, βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης που επέζησε από απόπειρα δολοφονίας όταν ήταν έφηβη, παρακολούθησε με τον σύζυγό της Asser Malik, την ταινία «Barbie».

Η ακτιβίστρια με καταγωγή από το Πακιστάν μάλιστα φωτογραφήθηκε στο κλασικό κουτί της Mattel με τον δικό της, όπως χαρακτηριστικά είπε, Κεν.

Ντυμένη για την περίσταση, η Μαλάλα φόρεσε ένα ροζ ρούχο εμπνευσμένο από την Barbiecore ενώ ο σύζυγό της επέλεξε ένα μαύρο σακάκι και ένα λευκό μπλουζάκι.

Δημοσιεύοντας μια φωτογραφία της με τον σύζυγό της στο Instagram, η Μαλάλα έγραψε:

«Αυτή η Barbie έχει βραβείο Νόμπελ. Είναι απλώς ο Ken. Μας άρεσε η ταινία, ήταν τόσο αστεία και στοχαστική. Ελπίζω αυτή η λεζάντα να μην βλάψει όλους τους Kens όσο η ταινία Ken.

Η Μαλάλα και ο Asser παντρεύτηκαν τον Νοέμβριο του 2021.

Η Μαλάλα γεννήθηκε στις 12 Ιουλίου 1997 στην πόλη Μινγκόρα του Πακιστάν, μέλος μιας οικογένειας σουνιτών Παστούν.

Οι Γονείς της είναι οι Ζιαουντίν Γιουσαφζάι και Τουρ Πεκάι. Η Μαλάλα έχει και δύο μικρότερους αδελφούς. Η πρώτη της εκπαίδευση τής δόθηκε από τον πατέρα της, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης σχολείου και ποιητής.

Το όνομά της είναι προς τιμή της Πακιστανής λαϊκής ηρωίδας Μαλαλάι (1861-1880). Σε ηλικία 11 ετών ξεκίνησε να γράφει (χρησιμοποιώντας ψευδώνυμο) σε μπλογκ, όπου περιέγραφε τη ζωή της στην πόλη Μινγκόρα, στο βορειοδυτικό Πακιστάν, μετά την κατάληψη της εξουσίας στην περιοχή από τους Ταλιμπάν, που απαγόρευσαν στα κορίτσια να πηγαίνουν στο σχολείο και εξέφραζε τις απόψεις της σχετικά με το δικαίωμα των κοριτσιών στη μόρφωση.

Τα επόμενα χρόνια έδωσε συνεντεύξεις σε διάφορα μέσα, τόσο της χώρας της όσο και άλλων χωρών, στις οποίες υποστήριζε το δικαίωμα των κοριτσιών να πηγαίνουν στο σχολείο. Στο μεταξύ έγινε γνωστή η ταυτότητά της. Το πρωί της 9ης Οκτωβρίου 2012 ένας άντρας πυροβόλησε στο κεφάλι τη Μαλάλα Γιουσαφζάι ενώ βρισκόταν μέσα στο σχολικό λεωφορείο, τραυματίζοντάς την πολύ σοβαρά.

Τις μέρες μετά την επίθεση νοσηλεύθηκε σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο στο Πακιστάν και στη συνέχεια, όταν η κατάστασή της σταθεροποιήθηκε, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Queen Elizabeth του Μπέρμιγχαμ, στην Αγγλία, το οποίο επιλέχθηκε μεταξύ πολλών προσφορών για τη νοσηλεία της.

Η απόπειρα δολοφονίας προκάλεσε μια έκρηξη συμπαράστασης προς την 15χρονη τότε μαθήτρια, τόσο στο Πακιστάν όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο. Το 2013 της απονεμήθηκε το Βραβείο Ζαχάρωφ και ήταν υποψήφια για το Νόμπελ Ειρήνης.

Το 2014 τελικά της απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης για τον αγώνα της για το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση. Σήμερα είναι ο νεότερος κάτοχος βραβείου Νόμπελ στον κόσμο, κερδίζοντας το σε ηλικία 17 ετών.