ΚΟΣΜΟΣ

Τραγωδία στη Μιανμάρ: Τουλάχιστον 23 άνθρωποι πνίγηκαν σε ναυάγιο σκάφους με πρόσφυγες

Πολύνεκρο ναυάγιο στη Μιανμάρ
Πολύνεκρο ναυάγιο στη Μιανμάρ
ΑΡ

Μιανμάρ: Τουλάχιστον 23 άνθρωποι πνίγηκαν σε ναυάγιο σκάφους που μετέφερε μετανάστες της μουσουλμανικής μειονότητας Ροχίνγκια 

Τα πτώματα 23 Ροχίνγκια που διέφυγαν από την πολιτεία Ραχίν της Μιανμάρ ανασύρθηκαν μετά τη βύθιση του σκάφους τους. Τριάντα άλλοι εξακολουθούν να αγνοούνται, ενώ οκτώ άνθρωποι φέρεται να έχουν επιζήσει από το δυστύχημα.

Οι επιζώντες είπαν ότι προσπαθούσαν να φτάσουν στη Μαλαισία, όταν το σκάφος τους που μετέφερε περισσότερους από 50 επιβαίνοντες εγκαταλείφθηκε από το πλήρωμά του την Κυριακή. Κάθε χρόνο χιλιάδες Ροχίνγκια επιχειρούν το επικίνδυνο θαλάσσιο ταξίδι στη Μαλαισία ή την Ινδονησία.

Ξεφεύγουν από τις διώξεις στη Μιανμάρ και τους υπερπλήρεις προσφυγικούς καταυλισμούς στο Μπαγκλαντές. Στα θύματα περιλαμβάνονται 13 γυναίκες και 10 άνδρες, όλοι μουσουλμάνοι Ροχίνγκια, είπε μια ομάδα διάσωσης στο BBC.

Οι μουσουλμάνοι Ροχίνγκια είναι μια εθνική μειονότητα στην κατά κύριο λόγο βουδιστική Μιανμάρ. Πολλοί από αυτούς κατέφυγαν στο Μπαγκλαντές το 2017 για να γλιτώσουν από μια εκστρατεία γενοκτονίας που ξεκίνησε ο στρατός της Βιρμανίας. Όσοι παραμένουν στη Μιανμάρ προσπαθούν επίσης να διαφύγουν από το στρατιωτικό πραξικόπημα το 2021. Οι επιζώντες του σκάφους που βυθίστηκε αυτή την εβδομάδα θυμούνται ότι χτυπήθηκαν από ένα μεγάλο κύμα κοντά στην πρωτεύουσα του Ραχίν, Σίτουε.

Λένε ότι οι λαθρέμποροι, οι οποίοι είχαν πληρωθεί περίπου 4.000 δολάρια για κάθε άτομο για το ταξίδι στη Μαλαισία, εγκατέλειψαν στη συνέχεια το σκάφος. Τα πτώματα των θυμάτων έχουν περισυλλεγεί από άλλα σκάφη ή ξεβράστηκαν στην παραλία.

Το μακρύ ταξίδι στη Θάλασσα Ανταμάν με υπερπλήρεις ψαρόβαρκες είναι πάντα επικίνδυνο, ιδιαίτερα όμως αυτή την εποχή του χρόνου, στην κορύφωση της εποχής των μουσώνων. Οι περισσότεροι Ροχίνγκια προσπαθούν να περάσουν μεταξύ Οκτωβρίου και Μαΐου.

Είναι πρόθυμοι να πάρουν το ρίσκο - και συχνά πουλούν τα μόνα τους περιουσιακά στοιχεία, όπως γη, για να χρηματοδοτήσουν το ταξίδι - λόγω των δυσμενών συνθηκών στις οποίες αναγκάζονται να ζήσουν, είτε ως πρόσφυγες σε τρομακτικά γεμάτους καταυλισμούς πάνω από τα σύνορα στο Μπαγκλαντές , ή επειδή υπόκεινται διακρίσεις και περιορισμούς στη μετακίνησή τους στη Μιανμάρ.