ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Επενδύσουν 1,2 δισ. δολάρια για την αφαίρεση του άνθρακα από τον αέρα

ΗΠΑ: Επενδύσουν 1,2 δισ. δολάρια για την αφαίρεση του άνθρακα από τον αέρα

Το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι χορηγεί έως και 1,2 δισ. δολ. σε δύο έργα για την άμεση απομάκρυνση του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) από τον αέρα, κάτι που οι αξιωματούχοι αποκαλούν τη μεγαλύτερη επένδυση στη «μηχανική αφαίρεση άνθρακα» στην ιστορία.

Η διαδικασία, γνωστή ως «απευθείας δέσμευση», δεν έχει αναπτυχθεί υπάρχει ακόμη σε ευρεία κλίμακα και θα μπορούσε να αλλάξει το παιχνίδι αν προχωρούσε και ήταν οικονομική, μεταδίδει το Associated Press.

«Εάν το αναπτύξουμε σε μεγάλη κλίμακα, αυτή η τεχνολογία απορρόφησης μπορεί να μας βοηθήσει να σημειώσουμε σοβαρή πρόοδο προς τους στόχους μας για καθαρές μηδενικές εκπομπές, ενώ εξακολουθούμε να επικεντρωνόμαστε στην ανάπτυξη περισσότερης καθαρής ενέργειας ταυτόχρονα», δήλωσε η υπουργός Ενέργειας Jennifer Granholm σε συνέντευξη Τύπου.

Το Project Cypress θα κατασκευαστεί στην Calcasieu Parish της Λουιζιάνα.

Το South Texas DAC έχει προγραμματιστεί για την κομητεία Kleberg του Τέξας.

Φιλοδοξία είναι το καθένα από τα έργα να ρουφά από την ατμόσφαιρα αρχικά έως και 1 εκατ. μετρικούς τόνους CO2 ετησίως. Ένας εκπρόσωπος του έργου του Τέξας είπε ότι η δυναμικότητα θα κλιμακωθεί για να αφαιρέσει 30 εκατ. μετρικούς τόνους ετησίως μόλις τεθεί σε πλήρη λειτουργία.

Δεν δόθηκε χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του πρότζεκτ απορρόφησης CO2 που θα ανοίξει 5.000 νέες θέσεις εργασίας, στο πλαίσιο του σχεδιασμού της κυβέρνησης Μπάιντεν για πράσινες επενδύσεις καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Πρόκειται για την πρώτη φάση ενός προγράμματος 3,5 δισ. δολ. του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ για χρηματοδότηση έργων που ρουφάνε διοξείδιο του άνθρακα.

Το αέριο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη συνέχεια για την παραγωγή τσιμέντου ή άλλων προϊόντων ή να διοχετευτεί σε εξαντλημένα κοιτάσματα υδρογονανθράκων για μόνιμη αποθήκευση στο υπέδαφος.

Οι επικριτές της τεχνολογίας «απευθείας δέσμευσης» ανησυχούν ωστόσο ότι οι ότι κυβερνήσεις και επιχειρήσεις θα χρησιμοποιήσουν τις τεχνολογίες DAC ως δικαιολογία για να συνεχίσουν να εκπέμπουν αέρια του θερμοκηπίου.

Διαβάστε επίσης:

Η Μόσχα καλεί το Αζερμπαϊτζάν να άρει τον αποκλεισμό βασικού οδικού άξονα προς την Αρμενία

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι επισκέφτηκε μέλη των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στη Ζαπορίζια

Ντόναλντ Τραμπ: Κάθε εις βάρος του δίωξη αποδεικνύεται επικερδής, οικονομικά και πολιτικά