ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ ενέκριναν παραδόσεις F-16 στην Ουκρανία από τη Δανία και την Ολλανδία

Οι ΗΠΑ ενέκριναν παραδόσεις F-16 στην Ουκρανία από τη Δανία και την Ολλανδία

«Πράσινο φως» από τις ΗΠΑ για τα F-16 στην Ουκρανία

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενέκρινε την παράδοση μαχητικών αεροσκαφών F-16 από τη Δανία και την Ολλανδία στην πολεμική αεροπορία της Ουκρανίας για να αμυνθεί έναντι της Ρωσίας αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η εκπαίδευση Ουκρανών χειριστών, δήλωσε την Πέμπτη Αμερικανός αξιωματούχος.

Το Κίεβο ζητεί από τους συμμάχους του στη Δύση να του προμηθεύσουν F-16 για να αντιμετωπίσει την ρωσική υπεροχή στον αέρα από πέρυσι.

Η Ουάσιγκτον έδωσε στην Κοπεγχάγη και στο Άμστερνταμ διαβεβαιώσεις ότι θα εγκρίνει με ταχείες διαδικασίες όλα τα αιτήματα για τις μεταβιβάσεις των μαχητικών, που κατασκευάζονται από τη Lockheed Martin, προκειμένου το Κίεβο να αποκτήσει F-16 μόλις αποπερατωθεί η εκπαίδευση ουκρανών πιλότων.

Οι κυβερνήσεις της Δανίας και της Ολλανδίας ζήτησαν πρόσφατα εγγυήσεις για αυτό. Είναι οι δύο χώρες που ανέλαβαν να ηγηθούν στην εκπαίδευση χειριστών της ουκρανικής ΠΑ.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν απηύθυνε επιστολές στους ομολόγους του της Δανίας και της Ολλανδίας για να τους διαβεβαιώσει πως θα δοθούν εγκρίσεις, σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο.

«Σας γράφω για να εκφράσω την πλήρη υποστήριξη των ΗΠΑ τόσο στις παραδόσεις μαχητικών στην Ουκρανία όσο και για την εκπαίδευση ουκρανών πιλότων από πιστοποιημένους εκπαιδευτές», ανέφερε ο Μπλίνκεν στις επιστολές, τις οποίες συμβουλεύθηκε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

«Παραμένει κρίσιμο η Ουκρανία να είναι σε θέση να αμυνθεί εναντίον της συνεχιζόμενης επίθεσης της Ρωσίας και της παραβίασης της εθνικής κυριαρχίας της», πρόσθεσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

Εξήγησε ότι η έγκριση των παραδόσεων από τρίτα κράτη θα επιτρέψει στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις να αξιοποιήσουν «πλήρως τις νέες δυνατότητες μόλις ολοκληρωθεί η εκπαίδευση της πρώτης ομάδας πιλότων» τους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ενέκρινε την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων στα F-16 τον Μάιο. Ωστόσο, δεν έχει δοθεί σαφές χρονοδιάγραμμα για τις παραδόσεις.