ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός Μαρόκο: 2.122 οι νεκροί – Τι λένε οι Έλληνες που επέστρεψαν από τις ισοπεδωμένες περιοχές

Σεισμός Μαρόκο: 2.122 οι νεκροί – Τι λένε οι Έλληνες που επέστρεψαν από τις ισοπεδωμένες περιοχές

Μάχη με τον χρόνο δίνουν τα σωστικά συνεργεία στο Μαρόκο για να εντοπίσουν επιζώντες στα ερείπια των κτηρίων που κατέρρευσαν από τον φονικότερο σεισμό εδώ και έξι δεκαετίες στη χώρα, ενώ πολλοί κάτοικοι στις πληγείσες περιοχές πέρασαν άλλη μια νύχτα στο ύπαιθρο.

Ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται δραματικά στο Μαρόκο. Σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών, ο τελευταίος προσωρινός απολογισμός της σεισμικής δόνησης των 7 βαθμών που σημειώθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής με επίκεντρο την επαρχία αλ Χαούζ, είναι 2.122 νεκροί και 2.421 τραυματίες, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί.

Ωστόσο υπάρχουν ακόμη ελπίδες να βρεθούν επιζώντες στα συντρίμμια.

Στην πόλη Μουλάι Μπραχίμ, περίπου 50 χιλιόμετρα νότια του Μαρακές, διασώστες κατάφεραν να ανασύρουν άνθρωπο ζωντανό από τα συντρίμμια.

Επέστρεψαν 108 Έλληνες από το Μαρόκο

Επέστρεψαν το πρωί της Κυριακής από το Μαρακές στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» οι 108 επιβάτες της ειδικής πτήσης επαναπατρισμού της Aegean, η οποία δρομολογήθηκε από την εταιρεία σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται πως με εντολή του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας Γιώργου Γεραπετρίτη, οι υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών κινήθηκαν συντονισμένα για τον επαναπατρισμό των Ελλήνων πολιτών που βρίσκονται στο Μαρόκο.

Τις συνταρακτικές καταστάσεις που έζησαν στο Μαρόκο περιέγραψαν οι Έλληνες στο «Ελευθέριος Βενιζέλος». «Δεν περιγράφεται το πόσο δυνατός και έντονος ήταν ο σεισμός. Αυτό που ήταν δύσκολο για εμάς να διαχειριστούμε ήταν οι επόμενες ώρες. Δεν είχαμε κάποια ενημέρωση και βγήκαμε στους δρόμους», δήλωσε επιβάτης της ειδικής πτήσης επαναπατρισμού. «Οι πρώτες ώρες ήταν πάρα πολύ δύσκολες, εμείς μείναμε στην παλιά πόλη οπότε ήταν πιο έντονο το φαινόμενο. Από την πρώτη στιγμή βγήκαμε έξω. Αυτό που είδαμε ήταν ότι είχαν πέσει πάρα πολλά παλιά σπίτια», συμπλήρωσε.

Στο Μαρόκο παρέμεινε μικρός αριθμός Ελλήνων πολιτών που αποφάσισαν να παρατείνουν τη διαμονή τους στις τουριστικές περιοχές της χώρας, σύμφωνα με ενημέρωση από το υπουργείο Εξωτερικών.

Η πρεσβεία της Ελλάδας στο Ραμπάτ συνεχίζει να ενημερώνει διαρκώς τους Έλληνες πολίτες για την κατάσταση στη χώρα, προσφέροντας κάθε είδους προξενική συνδρομή.

Αποστολή βοήθειας από πολλές χώρες

Η μαροκινή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αποδέχθηκε τη βοήθεια τεσσάρων χωρών μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τη χώρα, ενώ δεκάδες είναι οι χώρες που δήλωσαν έτοιμες να στείλουν βοήθεια.

Ο βασιλιάς Μοχάμεντ Στ’ ευχαρίστησε συγκεκριμένα την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για την αποστολή βοήθειας, ανέφερε η κρατική τηλεόραση.

Το Ραμπάτ αξιολόγησε τις ανάγκες βοήθειας και έλαβε υπόψη τη σημασία του συντονισμού των προσπαθειών αρωγής βοήθειας προτού αποδεχθεί την προσφορά των τεσσάρων αυτών χωρών «να στείλουν ομάδες έρευνας και διάσωσης».

Πολλά άλλα κράτη, μεταξύ άλλων η Γαλλία, δήλωσαν έτοιμες να παράσχουν βοήθεια.

Λίγο αργότερα έγινε γνωστό πως και η Ισπανία στέλνει βοήθεια στις πληγείσες περιοχές. Συγκεκριμένα, οι αρχές της Ισπανίας έκαναν γνωστό πως εστάλησαν τη Κυριακή στο Μαρόκο, 86 μέλη σωστικών συνεργείων, συνοδευόμενα από οκτώ ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους, κατόπιν επίσημου αιτήματος του Ραμπάτ. Η υποστήριξη που προσφέρει η Μαδρίτη αποτελεί «ένδειξη της ισπανικής αλληλεγγύης» και της «φιλίας που ενώνει τους λαούς της Ισπανίας και του Μαρόκου», δήλωσε ο υπουργός στο Radio Catalunya.