ΚΟΣΜΟΣ

Βραζιλία: Ποινή φυλάκισης 17 ετών σε υποστηρικτή του Μπολσουνάρου για επεισόδια

brazil
Στιγμιότυπο από επεισόδια στη Βραζιλία
Photo: AP

Κρίθηκε ένοχος για φθορά δημόσιας περιουσίας, συμμετοχή σε απόπειρα πραξικοπήματος και σύνδεση με εγκληματική οργάνωση

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας καταδίκασε σήμερα σε φυλάκιση 17 ετών έναν από τους συλληφθέντες για τις ταραχές που είχαν προκαλέσει, τον περασμένο Ιανουάριο, υποστηρικτές του πρώην προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου στην πρωτεύουσα Μπραζίλια.

Με οκτώ ψήφους υπέρ έναντι τριών κατά, «καταδικάζεται ο Αέσιο Λούσιο Κόστα Περέιρα σε φυλάκιση 17 ετών», ανακοίνωσε η πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ρόζα Βέμπερ. Η 8η Ιανουαρίου «δεν ήταν μια κυριακάτικη βόλτα. Ήταν η Κυριακή της καταστροφής, η ημέρα της ατίμωσης», υπογράμμισε πριν από την ανακοίνωση της ετυμηγορίας.

Άλλοι δικαστές είπαν πως οι ταραξίες ήθελαν «να τεθεί η Μπραζίλια σε κατάσταση πολιορκίας» και να «πείσουν τον στρατό να συμμετάσχει σε πραξικόπημα». Οι ταραχές στην Μπραζίλια θύμισαν την έφοδο οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, την 6η Ιανουαρίου 2021.

Ο 51χρονος πρώην δημόσιος υπάλληλος από το Σάο Πάολο, ήταν μεταξύ των μπολσοναριστών που κατέκλυσαν το κέντρο της βραζιλιάνικης πρωτεύουσας και εξαπέλυσαν επιθέσεις σε δημόσια κτίρια – όπως το Προεδρικό Μέγαρο, το Κογκρέσο και το Ανώτατο Δικαστήριο – μια εβδομάδα μετά την ορκωμοσία του προέδρου Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

Σε βίντεο που προβλήθηκε στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, διακρίνεται ο Αέσιο Λούσιο Κόστα Περέιρα μέσα σε αίθουσα της Γερουσίας να πανηγυρίζει για την εισβολή, φορώντας μπλουζάκι με το μήνυμα «στρατιωτική επέμβαση».

Κρίθηκε ένοχος για φθορά δημόσιας περιουσίας, συμμετοχή σε απόπειρα πραξικοπήματος και σύνδεση με εγκληματική οργάνωση.

Θα ακολουθήσουν οι δίκες άλλων τριών κατηγορουμένων, ηλικίας 24 έως 52 ετών, το προσεχές διάστημα. Συνολικά 232 συλληφθέντες βρίσκονται αντιμέτωποι με ποινές πολυετούς κάθειρξης για τη συμμετοχή τους στα επεισόδια της 8ης Ιανουαρίου στην Μπραζίλια.