ΚΟΣΜΟΣ

Πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Πακιστάν καταδικάστηκε για παράνομη άσκηση επιρροής

OLSON
wikipedia

Ο Ρίτσαρντ Όλσον, που υπηρέτησε στο Ισλαμαμπάντ είχε ομολογήσει πέρυσι ενώπιον της δικαιοσύνης πως έκανε ψευδείς δηλώσεις

Πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Πακιστάν καταδικάστηκε χθες Παρασκευή σε τρία χρόνια φυλάκισης με αναστολή και την καταβολή προστίμου 93.000 δολαρίων διότι παραβίασε την αμερικανική νομοθεσία για την άσκηση επιρροής για λογαριασμό ξένων οντοτήτων, ανακοίνωσαν οι αμερικανικές εισαγγελικές αρχές.

Ο Ρίτσαρντ Όλσον, που υπηρέτησε στο Ισλαμαμπάντ από το 2012 ως το 2015, είχε ομολογήσει πέρυσι ενώπιον της δικαιοσύνης πως έκανε ψευδείς δηλώσεις και ότι παραβίασε τη νομοθεσία όσον αφορά το lobbying για λογαριασμό ξένων κυβερνήσεων.

Ο 63χρονος πρώην διπλωμάτης κατηγορείτο από την ομοσπονδιακή δικαιοσύνη πως βοήθησε το 2016, λίγο καιρό αφού πήρε τη σύνταξή του από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το Κατάρ να επηρεάσει αμερικανούς κοινοβουλευτικούς.

«Η αμερικανική νομοθεσία απαγορεύει σε οποιονδήποτε ανώτερο αξιωματούχο, όπως ο κατηγορούμενος, να αναλαμβάνει την αντιπροσώπευση συμφερόντων ξένης κυβέρνησης ενώπιον οποιασδήποτε ομοσπονδιακής υπηρεσίας, ή να βοηθά ή να συμβουλεύει ξένη οντότητα με σκοπό να επηρεαστεί η αμερικανική κυβέρνηση, για έναν χρόνο αφού εγκαταλείψει τα καθήκοντά του», τόνισε η γενική εισαγγελία σε ανακοίνωσή της.

«Ο κατηγορούμενος έλαβε διάφορα μέτρα για να αποκρύψει τις παράνομες δραστηριότητές του», πιο συγκεκριμένα «διέγραψε ενοχοποιητικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου» και «είπε ψέμματα σε πράκτορες του FBI κατά τη διάρκεια κατάθεσης που μαγνητοσκοπήθηκε», κατά την εισαγγελία.

Ενώ υπηρετούσε στο Ισλαμαμπάντ, ο αμερικανός πρώην διπλωμάτης εξασφάλισε επίσης χάρες από αμερικανοπακιστανό επιχειρηματία, που αναφέρεται ως «πρόσωπο ένα» στη δικογραφία.

Σύμφωνα με τα δικόγραφα, το πρόσωπο αυτό κατέβαλε 25.000 δολάρια σε πρώην σύντροφο του Ρίτσαρντ Όλσον για να τη βοηθήσει να πληρώσει δίδακτρα στο πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης και άλλα 18.000 δολάρια στον διπλωμάτη για ταξίδι πρώτης θέσης στο Λονδίνο, για να δώσει συνέντευξη για θέση εργασίας.

Σε αντάλλαγμα, «ο κατηγορούμενος έκανε λόμπινγκ σε μέλη του Κογκρέσου για λογαριασμό του ‘προσώπου 1’ σχετικά με την πόλη όπλων στο Πακιστάν και σε χώρες της Μέσης Ανατολής που προσπαθούσε να διαπραγματευτεί το πρόσωπο αυτό», πάντα σύμφωνα με την ανακοίνωση της αμερικανικής δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post, το «πρόσωπο 1» είναι ο Ιμάντ Ζουμπέρι, ο οποίος το 2021 καταδικάστηκε να εκτίσει 12 χρόνια κάθειρξης για παράνομη συνεισφορά σε προεκλογικές εκστρατείες και άλλα ποινικά αδικήματα.