ΚΟΣΜΟΣ

Στις φλόγες η Μέση Ανατολή: Σε πολεμική ετοιμότητα το Ισραήλ μετά τις επιθέσεις της Χαμάς

Aνεβαίνει το θερμόμετρο της έντασης στη Μέση Ανατολή
Aνεβαίνει το θερμόμετρο της έντασης στη Μέση Ανατολή
ΑΡ

Mέση Ανατολή: Κλιμακώνεται επικίνδυνα η ένταση ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους, μετά την ομοβροντία ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας και τη διείσδυση μαχητών της Χαμάς στο Ισραήλ.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις λένε ότι κηρύσσουν «κατάσταση ετοιμότητας για πόλεμο» ως απάντηση στην αιφνιδιαστική επίθεση από τη Γάζα. Ο υπουργός Άμυνας ενέκρινε μια κλήση για στρατιωτικούς εφέδρους.

Ο ισραηλινός στρατός έχει αρχίσει να πραγματοποιεί αεροπορικές επιδρομές αντίποινων στη Λωρίδα της Γάζας και έχει προειδοποιήσει ότι η Χαμάς θα πληρώσει πολύ βαρύ τίμημα.

Το ανώτατο υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ θα πραγματοποιήσει συνεδρίαση το μεσημέρι με θέμα την απροσδόκητη επίθεση της Χαμάς, ανακοίνωσε το γραφείο του πρωθυπουργού. Πριν από τη συνάντηση, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου συναντήθηκε με αξιωματούχους ασφαλείας.

Η αρχική αναφορά των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF), ανέφερε ότι ένας «αριθμός τρομοκρατών» είχε διεισδύσει στο ισραηλινό έδαφος από τη Λωρίδα της Γάζας. «Ζητήθηκε από τους κατοίκους της περιοχής γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας να μείνουν στα σπίτια τους», ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο στρατός.

Σε μια δήλωση στο X, πρώην Twitter, η IDF είπε: «Οι Ισραηλινοί σε όλη τη χώρα - το Σάββατο και την αργία του Σιμτσάτ Τορά - ξύπνησαν από τις σειρήνες που ηχούσαν και η Χαμάς εκτόξευσε ρουκέτες εναντίον τους από τη Γάζα σήμερα το πρωί. «Θα υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας».

Η Χαμάς ισχυρίζεται ότι εκτόξευσε χιλιάδες ρουκέτες. Ο Μοχάμεντ Ντέιφ, ο ηγέτης της ισλαμιστικής μαχητικής οργάνωσης, δήλωσε ότι 5.000 ρουκέτες εκτοξεύθηκαν προς το Ισραήλ, στο πλαίσιο της «Επιχείρησης Καταιγίδα Αλ Άκσα».

«Αποφασίσαμε να πούμε αρκετά. Έχουμε ήδη προειδοποιήσει τον εχθρό στο παρελθόν. Οι δυνάμεις κατοχής διέπραξαν εκατοντάδες σφαγές εναντίον αμάχων. Εκατοντάδες μάρτυρες και τραυματίες πέθαναν φέτος λόγω των εγκλημάτων της κατοχής.

Ανακοινώνουμε την έναρξη της Επιχείρησης Al-Aqsa Flood και ανακοινώνουμε ότι το πρώτο χτύπημα, που είχε στόχο εχθρικές θέσεις, αεροδρόμια και στρατιωτικές οχυρώσεις, ξεπέρασε τους 5.000 πυραύλους και οβίδες».