ΚΟΣΜΟΣ

Δανία: Διακόπτεται η παροχή αναπτυξιακής βοήθειας στην Παλαιστίνη

Denmark
Photo: AP

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα επανεξετάσει την παροχή βοήθειας στους Παλαιστίνιους

Η Δανία ανακοίνωσε σήμερα ότι διακόπτει την αναπτυξιακή βοήθεια που χορηγούσε στους Παλαιστίνιους αλλά θα συνεχίσει να παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια, μετά την επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς στο Ισραήλ το Σάββατο.

«Η κυβέρνηση της Δανίας αποφάσισε να αναστείλει την αναπτυξιακή βοήθεια υπέρ της Παλαιστίνης» ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι θα επανεξετάσει την παροχή βοήθειας στους Παλαιστίνιους.

Στη Δανία, η κυβέρνηση ξεκίνησε μια μελέτη «για να διασφαλίσει ότι οι πόροι» που χορηγούνται από την Κοπεγχάγη δεν χρησιμοποιούνται «ασύνετα», για παράδειγμα για να στηριχθούν πλαγίως «τρομοκρατικές οργανώσεις που συγκρούονται με το Ισραήλ». Η έρευνα θα διεξαχθεί «στο πλαίσιο στενού διαλόγου με τους εταίρους της Δανίας στην ΕΕ και τη Σκανδιναβία», πρόσθεσε το υπουργείο.

Για φέτος, η Κοπεγχάγη σκόπευε να παράσχει βοήθεια ύψους 235,5 εκατ. κορωνών (31,6 εκατ. ευρώ) στους Παλαιστίνιους, αλλά το πρόγραμμα αυτό αναστέλλεται. Θα διατηρηθεί ένα άλλο πρόγραμμα παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, ύψους 115 εκατ. κορωνών, ενώ θα δοθούν και άλλα 25,8 εκατ. μέσω μη κυβερνητικών οργανώσεων.

«Θέλουμε να είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι με τα χρήματα που προορίζονται για την Παλαιστίνη δεν θα στηριχθούν τρομοκρατικές οργανώσεις ή ομάδες που υποστηρίζουν τη Χαμάς» είπε στο πρακτορείο Ritzau ο υπουργός Ανάπτυξης Νταν Γιόργκενσεν.