ΗΠΑ: Η Βόρεια Κορέα παρέδωσε στρατιωτικό υλικό στη Ρωσία προς χρήση στην Ουκρανία

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη παρατηρήσει «εκφορτώσεις από ρωσικά πλοία εμπορευματοκιβωτίων στη Βόρεια Κορέα,

missile korea
Photo: AP
1'

Η Βόρεια Κορέα παρέδωσε τις τελευταίες εβδομάδες «πάνω από χίλια εμπορευματοκιβώτια» με στρατιωτικό υλικό και πυρομαχικά στη Ρωσία, δήλωσε χθες Παρασκευή εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Το υλικό αυτό θα χρησιμοποιηθεί «για επιθέσεις σε ουκρανικές πόλεις και για να σκοτωθούν ουκρανοί άμαχοι», σύμφωνα με τον Τζον Κέρμπι, εκπρόσωπο του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας.

Ο κ. Κέρμπι πρόσθεσε πως σε αντάλλαγμα η Βόρεια Κορέα θέλει να λάβει ρωσικό στρατιωτικό εξοπλισμό και «εξελιγμένες τεχνολογίες», ιδίως αεροσκάφη, πυραύλων, τεθωρακισμένα και υλικό για την κατασκευή βαλλιστικών πυραύλων.

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη παρατηρήσει «εκφορτώσεις από ρωσικά πλοία εμπορευματοκιβωτίων στη Βόρεια Κορέα, που μπορεί να αποτελούσαν τις πρώτες παραδόσεις» ρωσικού στρατιωτικού υλικού, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο.

Αυτή η «στρατιωτική συνεργασία σε πλήρη ανάπτυξη ανάμεσα στη Βόρεια Κορέα», συμπεριλαμβανομένης «της μεταφοράς τεχνολογιών», αποτελεί «απειλή για την περιφέρεια και το διεθνές καθεστώς μη διάδοσης», ανέφερε ακόμη ο εκπρόσωπος, υπενθυμίζοντας παράλληλα το διεθνές εμπάργκο στην Πιονγκγιάνγκ.

«Καταδικάζουμε» τη Βόρεια Κορέα διότι προμήθευσε τη Ρωσία με στρατιωτικό υλικό, επέμεινε.

Τον Σεπτέμβριο, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στο ρωσικό έδαφος, με τις συνομιλίες τους να επικεντρώνονται σε στρατιωτικά ζητήματα.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή