ΚΟΣΜΟΣ

Συναγερμός στις...αποθήκες της Amazon: Τα ρομπότ απειλούν χιλιάδες θέσεις εργασίας

Τα ρομπότ στους εργασιακούς χώρους
Τα ρομπότ στους εργασιακούς χώρους
AP

Οι εργαζόμενοι της Amazon φοβούνται για νέες περικοπές θέσεων εργασίας με την έλευση των ρομπότ Digit στις αποθήκες της εταιρείας

Φόβοι για περαιτέρω περικοπές θέσεων εργασίας εκφράζονται στην Amazon καθώς η εταιρεία δοκιμάζει από αυτή την εβδομάδα τη λειτουργία ρομπότ στην αποθήκευση προϊόντων που διανέμει.

Πιο συγκεκριμένα, η Amazon χρησιμοποιεί τα Digit, πειραματικά δίποδα ανθρωποειδή ρομπότ που μπορούν να πιάσουν και να μετακινήσουν άδεια πλαστικά κουτιά αποθήκευσης προϊόντων. Ο Τάι Μπρίντι, επικεφαλής του τμήματος τεχνολογίας της εταιρείας υποστηρίζει ότι μπορεί τα ρομπότ να καταργήσουν κάποιες θέσεις εργασίας, ωστόσο θα δημιουργήσουν καινούριες.

«Στόχος μας είναι να εξαφανίσουμε κάθε επαναληπτική και τετριμμένη εργασία στην Amazon. Οι άνθρωποι είναι αναντικατάστατοι και τα ρομπότ δεν πρόκειται να καταργήσουν θέσεις εργασίας. Η δυνατότητα των ανθρώπων να σκέπτονται και να εντοπίζουν λύσεις σε προβλήματα, δεν αντικαθίσταται. Ποτέ δεν έχω βρεθεί σε αυτοματοποιημένο περιβάλλον εργασίας που δουλεύει χωρίς προβλήματα στο 100% διαρκώς», τόνισε.

Τα ρομπότ Digit της Agility Robotics, εταιρεία που χρηματοδοτείται από την Amazon, μπορούν να περπατούν μπροστά, πίσω και πλαγίως. Έχουν ύψος 175 εκατοστά, ζυγίζουν 65 κιλά και μπορούν να σηκώσουν βάρη έως 16 κιλά. Η Ford είναι η πρώτη εταιρεία που έχει αγοράσει ρομπότ Digit.

Παράλληλα, η εταιρεία του Τζεφ Μπέζος ανακοίνωσε και την χρήση του ρομποτικού συστήματος Sequoia σε αποθήκη της στο Χιούστον. Στόχος είναι να επιταχυνθούν οι διανομές προϊόντων και το σύστημα αυξάνει την ταχύτητα αναγνώρισης και αποθήκευσης προϊόντων κατά 75%, μειώνοντας τη διάρκεια της διαδικασίας πραγματοποίησης των παραγγελιών κατά 25%.

«Η ρομποτική προϋποθέτει τους ανθρώπους. Όταν εμείς κάνουμε τη δουλειά μας σωστά, τα ρομπότ θα βρίσκονται στο φόντο κάνοντας κι εκείνα τη δική τους. Είναι σαν το πλυντήριο πιάτων που έχουμε στα σπίτια μας. Δεν μιλάτε για αυτό, δεν του δίνετε σημασία αλλά είναι εκεί», λέει ο Τάι Μπρίντι.