ΚΟΣΜΟΣ

Αμβούργο: Ζητήματα ασφαλείας του αεροδρομίου μετά το σοκαριστικό περιστατικό ομηρείας

Αμβούργο: Ζητήματα ασφαλείας του αεροδρομίου μετά το σοκαριστικό περιστατικό ομηρείας
AP, φωτογραφία αρχείου.

Αναπάντητα ερωτηματικά για την ασφάλεια του αεροδρομίου του Αμβούργου.

Αίσιο τέλος είχε η υπόθεση ομηρίας στο αεροδρόμιο του Αμβούργου, όπου ένας πατέρας κρατούσε την κόρη του μέσα στο αυτοκίνητό του, με το οποίο εισέβαλε στον διάδρομο προσγείωσης – απογείωσης του αεροδρομίου.

Τελικά, ο άνδρας τουρκικής καταγωγής βγήκε από το όχημα μαζί με την κόρη του και συνελήφθη από τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, χωρίς να προβάλλει αντίσταση. Αμέσως μετά την ειδοποίηση των αρχών για το περιστατικό, υπήρξε κινητοποίηση μαζί με ειδικούς ψυχολόγους, που κατάφεραν τελικά να πείσουν τον πατέρα να παραδοθεί.

Αναπάντητα ερωτηματικά για την ασφάλεια του αεροδρομίου

Ζητήματα ασφαλείας εγείρονται για το αεροδρόμιο του Αμβούργου, μετά το περιστατικό ομηρείας με έναν πατέρα που κράτησε όμηρο την τετράχρονη κόρη του, σε ένα αυτοκίνητο στην πίστα του αεροδρομίου και το οποίο τερματίσθηκε ευτυχώς με αίσιο τέλος από τη γερμανική αστυνομία.

Ο άνδρας, ηλικίας 35 ετών, κράτησε την τετράχρονη κόρη μέσα στο αυτοκίνητο, το οποίο το στάθμευσε δίπλα σε αεροσκάφος της Turkish Airlines, αφού εισέβαλε στο αεροδρόμιο σπάζοντας με το όχημα τη μπάρα στην πύλη του αεροδρομίου και φθάνοντας στην πίστα. Πυροβόλησε δύο φορές στον αέρα και εκτόξευσε δύο φλεγόμενες φιάλες, που έμοιαζαν με βόμβες μολότοφ, σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας.

Η γερμανική αστυνομία διεξήγαγε διαπραγματεύσεις όλη τη νύχτα και αρκετές ώρες σήμερα για να πείσει τον πατέρα, οπλισμένο και ύποπτο για κατοχή εκρηκτικών, να παραδοθεί. Η αστυνομία κινητοποίησε μονάδες παρέμβασης, εκτός από ομάδες διαπραγματευτών, που μιλούσαν στα τουρκικά, καθώς και ψυχολόγους.

Η εναέρια κυκλοφορία στο αεροδρόμιο του Αμβούργου διεκόπη το απόγευμα του Σαββάτου (04/11), επηρεάζοντας δεκάδες πτήσεις και χιλιάδες επιβάτες. Η διοίκηση του αεροδρομίου ανακοίνωσε, μετά το τέλος της ομηρείας, ότι «προετοιμασίες» ήταν σε εξέλιξη για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας.

Αυτή η κατάσταση ομηρείας «πυροδότησε» διαμάχη για τις συνθήκες ασφαλείας γύρω από το αεροδρόμιο του Αμβούργου, με πολλούς να αναρωτιούνται πώς ένας άνδρας πέρασε τόσο εύκολα στην πίστα του αεροδρομίου με αυτοκίνητο.

Τον Ιούλιο, περιβαλλοντικοί ακτιβιστές είχαν αποκλείσει την κυκλοφορία στο αεροδρόμιο για αρκετές ώρες, εισβάλλοντας με ποδήλατα για μία δράση διαμαρτυρίας κατά της ρύπανσης των αεροσκαφών.

«Πώς είναι δυνατόν ένας πατέρας με το Audi του, να μπορεί απλώς να περάσει από μία μπάρα και μετά να αποκτήσει πρόσβαση σε μία ζώνη υψηλής ασφάλειας; Πώς είναι δυνατόν οι ακτιβιστές για το κλίμα να κόψουν αυτούς τους τελευταίους μήνες τους φράχτες που περιβάλλουν τα αεροδρόμια του Αμβούργου, του Βερολίνου ή του Ντίσελντορφ;», αναρωτήθηκε ένας επιφανής εμπειρογνώμονας της εναέριας κυκλοφορίας της Γερμανίας, ο Χάινριχ Γκρόζμπονγκαρντ, μιλώντας στο Spiegel.

Ο Χάικο Τέγκατς, ένας από τους ηγέτες του συνδικάτου της γερμανικής αστυνομίας, σχολίασε ότι «είναι δύσκολο να κατανοήσει κάποιος πώς οι υπαίθριες χριστουγεννιάτικες αγορές προστατεύονται από τσιμεντόλιθους αλλά τα αεροδρόμια, παρ’ ότι είναι περιοχές υψηλού κινδύνου ασφαλείας, προστατεύονται με ερασιτεχνικό τρόπο».

Σχετικές ειδήσεις